Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Apgraizīšana un vīrietība

Puika saģērbts uz goda, izskatās kā mazs princītis. Galvā turbāns ar spalvu un mirdzošu dimantu, balts krekls ar žabo, baltas kurpes un bikses. Trūkst tikai balta zirga, jo balts apmetnis ar zeltītām tresēm viņu padara atšķirīgu no citiem ikdienišķi ģērbtajiem puikām, kuri tikko kā lēkājuši kopā ar šīvakara princi. Viņam svin circumsession jeb apgraizīšanas svētkus.

Turku mazajam vīrietītim, kurš izpildījis pienākumu pret vīriešu līnijas senčiem, pārvarējis grūtības, turku sabiedrības reliģiskā tradīcija apgraizīšanas procedūru pārvērš par sabiedriski ievērojamiem svētkiem, liekot topošajam vīrietim justies kā varonim. Puišelis izpildījis iniciācijas rituālu, godam saņēmis sabiedrības apliecinājumu par piederību maskulīnai pasaules daļai. Apgraizītu puiku uz hamamu - pirti - sievietes vairs līdzi neņem. Nu jau viņš ir liels, kā vīrietis! Turku puikas to jūt ik uz soļa.

Priecīgi lēkājošajam puikam nopelnītajā baltajā prinča tērpā pēc musulmaņu tradīcijas apgraizīšanu veica pirms nedēļas slimnīcā. Lielākajai daļai mazo turciņu, kuriem ir astoņi deviņi gadi, pēc musulmaņu tradīcijas veic priekšādiņas nogriešanu. Viņi to zina, ka tā diena pienāks, un tas ir nevis baiļu vai šausmu mirklis kā pirmoreiz pie zobārsta, bet apņēmības pilns brīdis, ka jāpaveic liels darbs, ko atbalsta vecāki, par ko leposies viņa senči.

Turki daudz par to nerunā, jādara, un viss! Mazo puiku mammas pirms operācijas sapucējas, apsien ap galvu zilu lakatu, mazos vīrietīšus sapoš. Pēc operācijas mazo varoni, kurš pārvarējis bailes un riskējis, uzticot «savu mazo draudziņu», bildē. Visās bildēs, gribu uzsvērt - itin visās, kurās esmu redzējusi mazos puikas pēc apgraizīšanas, viņu acīs ir dzirksts, kas burtiski staro noslēpuma apziņā: «Es tagad esmu liels un zinu to, ko lielie zina!»

Kā balva par grūtībām un fiziskajām sāpēm tiek uzdāvināts pirmais rokaspulkstenis un velosipēds. Tās ir klasiskas vērtības jebkuras tautības puikām, nav nozīmes vecumam - vīrietis valda pār laiku un telpu. Kad puikas ir mazāki, viņi cits citam piebaksta, nu, nu, kad tev būs? Apgraizīšanas rituāls ir padarīts nevis par kaktu būšanu, bet par lieliem svētkiem dzimtas un sabiedrības vidū, kad tiek sagaidīts jauns loceklis, tā apliecinot, ka jaunais turks ir ļoti gaidīts, ar viņu lepojas radi, par viņa esamību sabiedrība priecājas, un viņa vīrietība tiek uzsvērta. Tagad tev jārīkojas kā vīrietim, nevis jāņuņņojas memmei pie brunčiem.

Pirms pusnakts Mustafa uz mirkli ir mazliet apmulsis, kad priecīgus izsaucienus skandējošās sievietes zālē pēkšņi izslēdz gaismu, aizdedz gaismiņas un ved viņu zāles vidū. Puisītis padevīgi, vienlaikus arī ieinteresēti un atsaucīgi gājienā dodas kopā ar sievietēm, kas ap mazo varoni dejo, vēl viņam laimes un bučo uz abiem apaļajiem vaigiem.

Nākamajā rītā Mustafa tiek sēdināts zirgā un, vīriešu gājiena pavadīts, balti mirdzošs lepni jāj pa pilsētiņu, kurai ir vismaz 500 gadu vēsture. Pēc tam vīrieši dodas uz viesību namu, kur mielasto. Ēdiena ir daudz, tas ir svētkiem tradicionāls: zupa (ᅢᄃorba), rīsi (pilav), turku zirņi ar liellopa gaļu (nohutlu yahni), kviešu biezputra ar vistas gaļu (keşkek) un mājās darināta halva (helva). Simboliski ēdienu bauda no viena liela trauka, katrs ar savu karoti. Pēc četrām stundām ēst nāk sievietes. Viņas mielastā iestiprinās ārpusē zem baldahīniem. Visiem ēdiena pietiek, visi Mustafu apdāvina, sniedzot aploksnē ieliktu naudu ar ziedotāja vārdu.

Kāpēc svin tieši sievietes? Tāpēc ka viņa sieva noteikti būs apmierināta, smējās viesnīciņas saimniece. Citas sievietes turciski papildināja - kad viņš laimīgi apprecēsies, pārim dzims mīlestības priekos ieņemti bērni, jo Turcija priecājas par katru, kurš piedzimis, Turcijai katrs ir svarīgs un gaidīts.

Pēc tradīcijas viņa vecāki ir sarīkojuši lielas svinības. Mazajam Mustafam no Terakli ciema (190 km no Stambulas) svētkus svinēja visa pilsētiņa. Vecākiem tas izmaksāja ap 7000 eiro. Pilsētiņā ir ap 50 deviņgadīgu puiku, un visiem, uzsveru, visiem tiks rīkoti svētki. Visiem - bagāts vai nabags - pašvaldība uzdāvina baltu tērpu, ciema sievietes dejo un mielasts tiek rīkots ap tūkstoš viesiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?