Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Apkaro TV pakalpojumu pirātus

No kopumā Latvijā esošajām 803 800 mājsaimniecībām apmēram 100 000 izmanto TV pakalpojumu nelegālo komersantu pieslēgumus, konstatēts Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētā profesora Arņa Saukas pētījumā. Par to trauksmi ceļ pētījuma pasūtītāja - biedrība Nē pirātismam Latvijā!, kas cer panākt izmaiņas likumos, lai Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) būtu pilnvaras pieņemt lēmumu par piekļuves ierobežošanu šādu komersantu pakalpojumiem.

Pēc statistikas datiem, maksas TV pakalpojumus Latvijā izmanto 88% no kopējā mājsaimniecību skaita, bet internets pieejams 75% no visām mājsaimniecībām. Pētījums rāda, ka no 707 344 mājsaimniecībām, kas izmanto maksas TV pakalpojumus, 480 000 ir trīs lielāko uzņēmumu - Lattelecom, Viasat un Baltcom klienti, ap 130 000 izmanto citu, legālu TV apraides nodrošinātāju pakalpojumus, savukārt vismaz 97 000, bet, visticamāk, pāri par 100 000 izmanto nelegālo firmu piedāvājumus. Interneta apraides aprēķins nav veikts, jo ir pārāk daudz komersantu, kas sniedz šos pakalpojumus. Pētījums arī atklāj, ka nelegālo komersantu darbības rezultātā apmēram 12 miljoni eiro gadā netiek aplikti ar nodokļiem, tādējādi Valsts kasei paiet garām pietiekami nozīmīga summa.

Liela daļa nelegālo komersantu pat slēdz līgumu ar saviem klientiem, tāpēc tie, maksājot rēķinu, pat nenojauš, ka maksā par pilnībā zagtiem jeb atkodētiem TV satelīta signāliem, nelikumīgi izmantotām TV signāla uztveršanas kartēm, nelegāli izveidotiem kabeļtīkliem un Latvijā reģistrētiem domēniem, norāda biedrības Nē pirātismam Latvijā! izpilddirektore Dace Kotzeva. Biedrība neplāno vērsties pret patērētājiem, kas izmanto nelegālos pakalpojumus, lai arī Eiropā ir vairākas valstis, piemēram, Vācija un Francija, kurās ar likumu noteikta arī patērētāju atbildība. Tuvākajās dienās plānots internetā izvietot karti, lai katrs iedzīvotājs varētu atrast, kādi legālie komersanti viņa dzīvesvietā nodrošina TV pakalpojumus. Rudenī iecerēta informatīva kampaņa.

A. Sauka uzsvēra, ka nelegālo TV pakalpojumu izmantošanas ierobežošana ir arī drošības jautājums, jo nav iespējams konstatēt, kādus kanālus nelegālo pakalpojumu sniedzēji piedāvā, līdz ar to informācijas plūsma ir nekontrolējama. Savukārt D. Kotzeva norāda, ka vēl viens variants, kā komersanti blēdās, ir puslegālā darbība - kabeļtelevīzijas izņem retranslācijas atļaujas mazākam kanālu skaitam, bet klientiem piedāvā vairāk kanālu. Viņa arī pati saskārusies ar situāciju, kad kāds uzņēmums, kas Latvijā strādā ar zīmolu Media Smart, piedāvājis viņai nelegālu TV pieslēgumu, un biedrība veikusi kontrolpirkumu. Tagad pret šo uzņēmumu uzsākts kriminālprocess.

Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļas vadītājs Roberts Putnis stāsta, ka Kultūras ministrijā izveidota darba grupa, kurā atbalstīts jau iepriekš izskanējis ierosinājums piešķirt 170 000 eiro septiņu štata vietu izveidošanai Ekonomikas policijā. Šobrīd ar blakustiesību jautājumiem visā Latvijā nodarbojas trīs cilvēki. Tāpat tiek runāts par papildu pilnvaru piešķiršanu NEPLP.

Biedrībā Nē pirātismam Latvijā! darbojas arī kino izplatītāju pārstāvji, kas ir ieinteresēti nelegālo filmu izplatīšanas ierobežošanā. Forum Cinemas direktors Normunds Labrencis norāda, ka Latvijā kino apmeklējumu rādītāji ir zemāki nekā Igaunijā, saistot to ar nelegālo filmu pieejamību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?