Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Apmaldās vismaz trīs cilvēki nedēļā, lielākā daļa - vecāki par 60 gadiem

Valsts policijas pārstāve Lita Juberte stāsta, ka pazudušo sēņotāju un ogotāju skaits dažādās Latvijas vietās ir atšķirīgs, piemēram, Rēzeknes un Jēkabpils pusē, sākoties sēņošanas un ogošanas sezonai, nedēļas laikā apmaldās un pazūd vidēji divi līdz trīs cilvēki. Tomēr reālais apmaldījušos personu skaits ir krietni lielāks, nekā policijas meklēšanā izsludināto, jo bieži tuvinieki atrod pazudušos saviem spēkiem, vai arī policija personu atrod, pirms tā tiek izsludināta meklēšanā kā bezvēsts pazudusi.

Īpaši grūti ir meklēt cilvēkus, kas apmaldījušies purvos, jo tiem nav iespējams piekļūt ar automašīnām un diennakts tumšajā laikā purvos ir bīstami pārvietoties arī kājām. Neuzmanīgi ejot un nepārliecinoties par katru vietu, kur grasās spert nākamo soli, var iestigt tā, ka paša spēkiem ārā tikt būs praktiski neiespējami. Ziņas par pazudušajiem parasti tiek saņemtas dienas beigās, arī meklēšanas pasākumi visbiežāk tiek sākti tieši vakarā, kad pats pazudušais informē, ka nespēj saviem spēkiem izkļūt no meža, vai radinieki paziņo, ka tuvinieks nav no tā atgriezies.

Pēc policijas apkopotās informācijas, lielākā daļa cilvēku, kuri apmaldās mežā, ir personas, kas vecākas par 60 gadiem, tāpat ir gadījumi, kad mežā apmaldās arī bērni. Kā uzskata Lita Juberte, šādos gadījumos bieži vainojami vecāki vai citas pilngadīgas personas, ar kurām bērni atradušies mežā un nav pietiekami rūpīgi viņus pieskatījuši. Visbiežāk, aizejot sēņot, bērnus atstāj mašīnā vai liek gaidīt konkrētā vietā, bet bērniem tuvinieku prombūtne var šķist pārāk ilgstoša, un viņi dodas tos meklēt.

Policijas pārstāve iesaka, dodoties sēņot vai ogot, ja iespējams, līdzi ņemt uzlādētu mobilo telefonu, lai nepieciešamības gadījumā varētu izsaukt palīdzību. Tāpat ar tālruni iespējams koordinēt pazudušā cilvēka darbības, pārbaudīt, vai persona uztver raidītos skaņas vai gaismas signālus. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālisti, lai pievērstu pazudušā uzmanību, tieši izmanto automašīnas skaņas un gaismas signālus, tādā veidā palīdzot izkļūt no meža. Liela nozīme ir arī tam, cik labi apkārtni var raksturot un to pārzina vietējie glābēji. Bijuši gadījumi, kad tikai telefona sarunā glābēji izved pazudušo uz īstās takas, lai izkļūtu no meža.

Pēc mobilā tālruņa iespējams noskaidrot arī aptuveno pazudušā atrašanās vietu. Tādā veidā lielākā daļa cilvēku, kas apmaldījušies mežā, tiek atrasti pirmās diennakts laikā. Taču bijuši arī gadījumi, kad pazudušajiem tomēr pašiem izdevies atrast ceļu mājās.

Nepieciešamības gadījumā pazudušo personu meklēšanā tiek iesaistīti kinologi ar speciāli apmācītiem suņiem, zemessargi, robežsargi, kā arī pašvaldību darbinieki un brīvprātīgie. Atsevišķos gadījumos meklēšanas pasākumos izmanto helikopterus, kuri aprīkoti ar infrasarkano optisko kameru, kura reaģē uz cilvēka izstaroto siltumu un spēj to uztvert pat koku un krūmu aizsegā.

Nav veikti precīzi aprēķini, cik izmaksā viena cilvēka meklēšana, bet jāņem vērā, ka tajos ietilpst gan iesaistīto policijas darbinieku darba stundas (visbiežāk virsstundas un nakts stundas), patērētā degviela, sakaru līdzekļu izmantošana, citu iesaistīto dienestu izmaksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas jādara, ja esi apmaldījies

VUGD atgādina
Dodoties sēņot vai ogot, jāņem līdzi pilnībā uzlādēts mobilais telefons

Jācenšas atcerēties dabas vai cilvēku veidoti objekti, kuriem paiet garām, tādējādi palīdzot glābējiem noteikt aptuveno atrašanās vietu

Drošībai jāpaņem līdzi zāles, kuras ikdienā jālieto, ūdens un kāda šokolādes tāfelīte

Ja saprot, ka ir apmaldījies, jāieklausās skaņās, kas var palīdzēt iziet uz ceļa vai kādā sētā

Ja pašu spēkiem nav iespējams atrast ceļu ārā no meža, jāzvana pa tālruni 112 vai 113 glābšanas dienestiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?