Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Apokalipse Ķīnas lielpilsētā

Vismaz 50 cilvēku zaudējuši dzīvību un vairāk nekā septiņsimt guvuši ievainojumus divos spēcīgos sprādzienos, kas naktī uz ceturtdienu nogranda bīstamo vielu noliktavā Ķīnas ziemeļu piekrastes ostas pilsētā Tiaņdzjiņā. Tas ir viens no traģiskākajiem industriālajiem negadījumiem, kas pēdējos gados regulāri notikuši Ķīnā, kuras ekonomika ir atkarīga no rūpniecības nozares. Tam par iemeslu bieži vien ir klaja darba drošības standartu ignorēšana un novecojusi infrastruktūra.

Domāja, ka sācies karš

Sprādzieni ar nelielu intervālu notika ceturtdien īsi pirms pusnakts plašā industriālajā zonā Tiaņdzjiņas ostas teritorijā, kur atrodas daudzas lielas rūpnīcas, pētniecības centri un noliktavas.

Eksplozijas bija tik varenas, ka tās fiksēja satelīti izplatījumā un to izraisītais triecienvilnis nodarīja postījumus dzīvojamām mājām un birojiem vismaz divu kilometru rādiusā. Valsts oficiālā ziņu aģentūra Siņhua vēstīja, ka pirmās eksplozijas spēks bijis ekvivalents trim tonnām trotila, otrās - 21 tonnai trotila. Ķīnas Zemestrīču administrācija apgalvo, ka spēcīgākais sprādziens satricinājis zemi ar 2,9 magnitūdas lielu stiprumu.

«Es gulēju, kad pēkšņi ārpusē nogranda sprādzieni un mūsu mājas logi un durvis nodrebēja. No sākuma domāju, ka tā ir zemestrīce,» Guaņs Sjians, kurš dzīvo septiņu kilometru attālumā no sprādzienu vietas, stāstīja ziņu aģentūrai Reuters. Savukārt Guo Dzjaņs, kurš eksploziju brīdī gulēja strādnieku kopmītnēs, domājis, ka sācies karš. «Likās, varbūt Japāna bombardē ostu,» viņš restaurē pirmās sajūtas.

Visplašākie postījumi nodarīti Tiaņdzjiņas ostā, kas ir desmitā lielākā pasaulē. Mediju izplatītajos fotoattēlos redzams, ka vairākas tonnas smagi konteineri pēc sprādzieniem ir haotiski izkaisīti kā Lego klucīši, pēcapokalipses ainu uzbur simtiem sadegušu jaunu automašīnu un ēkas, no kurām pāri palikuši tikai izdeguši karkasi.

Aptuveni tūkstoš ugunsdzēsēju visu nakti piedalījās sprādzienu izraisīto ugunsgrēku likvidēšanā. Eksploziju brīdī vairāki desmiti viņu kolēģu atradās teritorijā, lai dzēstu liesmas, kas bija pārņēmušas noliktavu kompleksu, kurā notika sprādziens. Negadījumā nogalināti vismaz 12 ugunsdzēsēji, vismaz trīsdesmit seši tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Varasiestādes izmeklē sprādzienu iemeslu; izskanējusi informācija, ka noliktavā atradušies konteineri ar sprāgstvielu kravu. Pērn veiktajā valdības vides inspektoru novērtējumā, kas pieejams publiski, teikts, ka noliktava veidota tā, lai tajā varētu glabāt ļoti bīstamas un toksiskas ķimikālijas, piemēram, rūpniecībā plaši izmantoto viegli uzliesmojošo šķīdinātāju metiletilketonu un nātrija cianīdu, kā arī saspiesto dabasgāzi.

Strādnieki neaizsargāti

Iespējams, notikušais Tiaņdzjiņā piespiedīs Ķīnas varasiestādes beidzot aizdomāties par industriālo drošību un pārtraukt valstī izplatīto praksi izvietot lielas rūpnīcas apdzīvotos rajonos un pat pilsētu centrā. Izdevums The Economist raksta, ka kopš aprīļa Ķīnā notikuši vismaz pieci spēcīgi sprādzieni ķīmisko produktu ražotnēs, kas atradušās pilsētās.

Ķīnas rūpniecības sektorā strādājošie ir ļoti neaizsargāti, jo vispārizplatīta ir elementāru darba drošības pasākumu neievērošana. Uzskatāms piemērs ir 2013. gadā valsts ziemeļaustrumu pilsētas Dehui putnu fabrikā notikušais ugunsgrēks, kurā gāja bojā 119 cilvēku. Izmeklēšanā noskaidrojās, ka tik liels upuru skaits bijis tāpēc, ka strādnieki nespēja izkļūt no rūpnīcas, jo tās vadītāji no ārpuses bija aizslēguši visas durvis.

Oficiālā statistika ir drūma. Ķīnā 2010., 2011. un 2012. gadā katrā reģistrēti vairāk nekā 70 tūkstoši nāves gadījumu darbā, kas ir vidēji 200 mirušo dienā. Pērn pirmajā pusgadā vien, pildot darba pienākumus, dzīvību zaudējuši 30 tūkstoši cilvēku. 2011. gadā, pat ņemot vērā valstu iedzīvotāju skaitu, Ķīnā darbavietā bojāgājušo skaits bija 21 tūkstoti reižu augstāks nekā tādā industrializētā valstī kā Lielbritānija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?