Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Apriņķi būtu solis uz decentralizāciju

Kārtējais aicinājums īstenot reģionālo reformu un Latvijā izveidot vēlētas apriņķu pašvaldības, kas izskanēja Latvijas Pašvaldību savienības kongresā, var saskarties ar ministriju pretestību. Reģionālajām pašvaldībām būtu jānodod, piemēram, lokālā veselības aprūpe, profesionālā izglītība, sabiedriskā transporta pārvadājumi, reģionālo ceļu uzturēšana.

Vietējie līderi un arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) uzskata, ka otrā līmeņa pašvaldību izveide ļautu īstenot valsts pārvaldes decentralizāciju, bet tā būtu efektīva tikai tad, ja apriņķiem tiktu nodotas funkcijas un arī finansējums. Taču valdībā ministrs nav jutis kolēģu ieinteresētību šīs reformas īstenošanā.

Valdības deklarācijā bija paredzēta plānošanas reģionu likvidācija. Saeima pret to iebilda un martā pieņēma lēmumu, kurā uzsver plānošanas reģionu nepieciešamību, iesaistot tos teritorijas attīstības plānošanā, sabiedriskā transporta pārvadājumu organizēšanā, kā arī Eiropas Savienības finansēto projektu īstenošanā. Saeima arī noteica, ka ir jāturpina reģionālā reforma un uz plānošanas reģionu bāzes jāīsteno valsts pārvaldes decentralizācija. Latvijas Pašvaldību savienība uzskata, ka visefektīvāk to varēs izdarīt, izveidojot vēlētas apriņķu pašvaldības.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs R. Vējonis valdībai bija piedāvājis ziņojumu par plānošanas reģionu turpmāko statusu un darbību. Bija plānots jau līdz šā gada augustam iesniegt valdībā likumprojektu par vēlētu apriņķu pašvaldību izveidošanu. R. Vējonis Dienai atzina - kamēr nav skaidrs, kādas funkcijas un arī to īstenošanai nepieciešamo finansējumu varētu nodot apriņķiem, likumu sagatavot būšot grūti. Ir iespaids, ka valsts naudu nedos un līdzekļu pārdalei būtu jānotiek uz novadu rēķina. Tāpēc R. Vējonim ir šaubas, vai 2013. gadā, kad paredzētas nākamās vietējās vēlēšanas, būs iespējams vēlēt arī apriņķu pašvaldības. Kamēr notiek diskusija, pēc viņa domām, būtu jānostiprina plānošanas reģioni, tiem nododot vairāk līdzekļu un funkciju.

Visas iepriekšējās diskusijās, kas sākās jau 90. gadu vidū, strīdi bija par reģionālo pašvaldību skaitu - vai Latvijā vajadzīgi pieci vai deviņi apriņķi. Par deviņām otrā līmeņa pašvaldībām iestājās arī lielās pilsētas, lai tā nodrošinātu to darbību uz republikas pilsētu bāzes. Tagad Latvijā ir pieci plānošanas reģioni - Kurzemes, Latgales, Rīgas, Vidzemes un Zemgales. To uzdevums ir nodrošināt reģiona attīstības plānošanu, koordināciju, pašvaldību un citu valsts pārvaldes iestāžu sadarbību. Arī Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Vitauts Staņa (ZZS) lielākos strīdus paredz par apriņķu skaitu, bet, ja būšot daudz mazu reģiona pašvaldību, tad esot šaubas par to kapacitāti. «Es tomēr ticu, ka decentralizācija var notikt,» pagājušajā nedēļā LPS kongresā sacīja V. Staņa, kurš jau ir saņēmis apliecinājumu no Latgales, kur ir divas lielās pilsētas, ka šajā teritorijā pašvaldības spēšot vienoties par vienu apriņķi.

Dienas aptaujāto pašvaldību vadītāju vairākums bija par apriņķu izveidošanu ar nosacījumu, ka notiek funkciju un finansējuma decentralizācija. Madonas mērs Andrejs Ceļapīters (TP) te saredz iespēju veikt strukturālās reformas, atslogojot ministrijas un nododot daļu to pienākumu tuvāk iedzīvotājiem. Līgatnes domes priekšsēdis Ainārs Šteins (JL), atbalstot ideju, būtu pret ieceltiem gubernatoriem. Jānis Leitis no Burtniekiem domā - ja plānošanas reģioni strādā kā līdz šim, tad vēlētas apriņķa pašvaldības varbūt nav vajadzīgas. Šaubas bija arī Limbažu novada mēram Aigaram Legzdiņam (ZZS) un Valmieras domes priekšsēdim Inesim Boķim (TP), kurš netic, ka apriņķos partiju pārstāvji spēs vienoties, vai otrajā līmenī nesāksies tās pašas politisko spēku cīņas, kādas tagad notiekot Saeimā, jo katrs gribēs aizstāvēt savu novadu un pilsētu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?