Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Apsargam jāliek sevi manīt

Lai strādātu apsardzē, nav jābūt tēvainim, stāsta drošības kompānijas Grifs Ag tirdzniecības parka Alfa apsardzes vadītājs Didzis Lazdiņš. Viņš par apsargu kļuva, vēl jauns puisis būdams. Arī viņa padotie ir gan jauni puiši, gan seniori.

Galvenais ir būt atbildīgam, pieņemt pareizos lēmumus saspringtās situācijās un būt drošam cilvēkos, tās ir galvenās apsarga īpašības. Ja sargs ir pozā - parāda, ka objektā ir saimnieks, - tad būs kārtība, teic Didzis.

Kas visbiežāk zog?

Apsargam ir jāatbild gan par kārtību un drošību objektā, gan par īpašumu un tam piederošajām mantām. Tāpēc ikdiena it nemaz nav garlaicīga, teic apsardzes vadītājs. Pats galvenais esot atrast rozīnīti darbā - interesi -, tad šādu darbu darīt nemaz nav grūti un arī no malas nevienam nešķitīs, ka esi sagumis un nelaimīgs. Viss atkarīgs no katra cilvēka vēlmes strādāt un uzdotajiem uzdevumiem. Arī katras apsardzes kompānijas darbinieku atlases kritērijiem, domā Didzis. Viņš teic - lai celtu šīs profesijas prestižu, darbinieki tiek atlasīti rūpīgāk nekā agrāk un neviens pēc alkohola dvakojošu personu šajā amatā neturēs.

Kāda ir apsardzes darbinieka ikdiena? D. Lazdiņš stāsta, ka tā atkarīga no konkrētajiem uzdevumiem. Ir cilvēki, kas strādā zālē, citi veic novērošanu ar kamerām. Apsargam jāpievērš uzmanība cilvēkiem - vai veikalā neienāk aizdomīgas personas, arī tādas, kuras ņēmušas par daudz uz krūts, jo arī iekšējās kārtības noteikumu ievērošana ir sarga uzdevums. Darbinieks tiek apmācīts, kam pievērst uzmanību un ko vērot. Svarīgākais nav notvert zagli, bet veikt preventīvus pasākumus, lai noziegums netiktu nodarīts. «Likt par sevi manīt, izrādīties, krist acīs, lai garnadzis nedomā sākt neko pretlikumīgu.»

Lazdiņš stāsta, ka garnadžus var iedalīt trijās grupās. Ir tādi, kuri nāk, lai zagtu, tāpēc apsargs tiek apmācīts atpazīt potenciālo likumpārkāpēju, un viņam ir zināšanas par jaunākajām zagļu tendencēm. Otrie ir zagļi adrenalīna meklētāji, kas pēc izskata neatšķiras no ikdienas pircēja. Šāds likumpārkāpējs ir ārēji kopts, un viņam ir nauda. Līdzko garnadzis tiek pieķerts, viņš ir ar mieru maksāt. Trešā grupa ir jaunieši. Apsargs stāsta, ka sešpadsmitgadniekiem šī aizraušanās - paņemt bez maksas - kļuvusi ļoti populāra. «Viņiem skolā ir «panesusies tēma», ka var nozagt un izsprukt cauri sveikā nepamanītam. Tāpēc uz lielveikalu nāk bariņos un zog.» Ja bērns kabatā ielicis preci, par kuru negrasās maksāt, tad likums aizliedzot šādu aizturētu blēņdari atbrīvot vienu, apsargi sazinās ar vecākiem. Gadās, ka mazākie bērni paņem kādu kārumu, kamēr vecāki nemana, arī šādos gadījumos iejaucas apsargs un vēršas pie vecākiem, norādot, ka mazulis, vecākiem nemanot, kaut ko ielicis kabatā. «Vēršamies arī pie pieaugušajiem, ja aizmirsies par kaut ko samaksāt.»

Stereotipi, kas jālauž

Cilvēki neizprot apsardzes darbu, secinājis nozares eksperts. «Ja iepērkoties pie viņiem pienāk darbinieks formā, bieži vien pircējs to uztver kā apvainojumu - es esmu zaglis!? Viņam šķiet, ka par viņu slikti padomās apkārtējie. Viņš izjūt kaunu un dažkārt asi reaģē. Tomēr apsardze un pircēji ir aicināti uz sadarbību. Cilvēks, kurš gādā par drošību, nekad nebūs rupjš. Bieži vien pircēji negrib uzrādīt somu saturu, un viņam ir tiesības to darīt. Bet tik un tā tiks izsaukta policija un tās saturs tiks pārmeklēts,» par ikdienas niansēm stāsta Didzis. «Jālauž stereotips - ja jūs uzrunā apsardzes darbinieks, tad tas nenozīmē, ka ir izdarīts kaut kas slikts. Un šajā darbā ir daudz gadījumu, kad pircējam jāsaka paldies par sadarbību, jauku iepirkšanos!»

Karjeras izaugsme

Didzis apsardzes sfērā nonāca nejauši, kolēģis, kurš jau šajā nozarē strādājis, aicinājis piepelnīties. Sākotnēji šķitis, ka darbs būs tikai vasaras laikā, tomēr Didzis apsardzē ir jau septiņus gadus. Šajā nozarē zemākais līmenis ir apsardzes darbinieks, kurš pārvietojas pa zāli un vēro. Nākamais līmenis ir maiņas vai objekta vecākais. Lauku reģionos var kļūt par pilsētas vai reģiona vecāko, jo tur bieži vien jāpārrauga darbs vairākos objektos. Cilvēks, kurš sācis kā apsargs, vēlāk var kļūt arī par biroja darbinieku. Šāds cilvēks birojā vairāk strādā ar klientiem.

Šajā profesijā nepieciešamas labas komunikācijas spējas. Didzis novērojis, ka tie darbinieki, kuriem sākumā ir grūti sākt sarunu ar svešiniekiem, vēlāk kļūst drošāki, atvērtāki un runātīgāki. Viņaprāt, tas ir viens no šī darba plusiem - iemācīties komunicēt. Otrs, cilvēks iemācās disciplīnu. Jautāts par mīnusiem, eksperts teic, ka darbs apsardzē ir aktīvs process, jāmāk tikt galā ar nestandarta konfliktsituācijām un ir gadījumi, kad jāaiztur arī agresīvas personas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara
Apsargā un novēro dažādus objektus - veikalus, firmas, bankas, uzņēmumus, apsargā un pārvadā materiālas vērtības (naudu, vērtspapīrus, dārglietas), kā arī patrulē (veic apgaitu) apsargājamajos objektos
Apsargs operatīvais darbinieks dežurē apsardzes operatīvajā automašīnā un ir gatavs izbraukt uz izsaukumiem
Apsargs inkasators inkasē (saņem kādas iestādes uzdevumā), apsargā un pārvadā naudu. Arī papildina naudas krājumus bankomātos

Kur mācās
Nepieciešama vispārējā vidējā izglītība un apsardzes sertifikāts, ko var iegūt speciālos mācību kursos. Apsargs nedrīkst būt jaunāks par 21 gadu. Mācību centrs Daizpon, profesionālās pilnveides izglītība, 160 stundu, maksas; mācību centrs Pārsla - apsardze, 160 stundu, maksas; mācību centrs Jaguārs, 160 stundu, maksas. Sertifikātu var iegūt arī citviet

Kur strādā
Apsargs var strādāt apsardzes firmās, valsts iestādēs, privātuzņēmumos, bankās

Darbarīki
Apsargs darbā lieto rāciju, asaru gāzi, steku, rokudzelžus, aukstos ieročus, šaujamieročus, auto, dažkārt arī bruņuvesti

Cik pelna
Ls 200-400. Apsargi inkasatori saņem lielāku atalgojumu nekā apsargi objektos un apsargi operatīvie darbinieki
Avots: Nodarbinātības valsts aģentūra

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?