Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Apsūdzēto amatpersonu lietas izskatīs kā prioritāras

Centieni atcelt Kriminālprocesa grozījumos iepriekš atbalstīto priekšlikumu, ka apsūdzēto amatpersonu lietas ir jāizskata kā prioritāras, neguva Saeimas vairākuma atbalstu, un šī norma ir saglabāta. Ceturtdien Saeima grozījumus Kriminālprocesa likumā pieņēma galīgajā lasījumā, bet tie vēl ir jāizsludina Valsts prezidentam.

Saskaņas centra deputāts Andrejs Elksniņš, kurš tāpat kā Jānis Klaužs (ZZS) bija aicinājis svītrot normu, kas paredz amatpersonu lietu izskatīšanu paātrinātā kārtībā, atsaucās uz tiesībsargājošo iestāžu negatīvajiem atzinumiem. Likums jau paredzot, ka ikvienam ir tiesības uz procesa pabeigšanu saprātīgā termiņā. Uz to, ka Ģenerālprokuratūra un Tieslietu ministrija aicināja saglabāt šo pantu iepriekšējā redakcijā, norādīja arī Kārlis Seržants (ZZS). «Prokuroriem, tiesnešiem, advokātiem ir vismaz 15 iemeslu, uz kuru pamata var lūgt atcelt tiesas sēdi. Varbūt ir jāsamazina šo iemeslu skaits,» piedāvāja K. Seržants. Viņš arī piebilda, ka tiesas priekšsēdētājam ir iespēja pavaicāt tiesnesim, kāpēc kādas lietas izskatīšana ir atlikta, piemēram, uz 13 mēnešiem.

Runa ir par apsūdzību Ogres novada domes priekšsēdētāja vietniekam Egilam Helmanim (NA). Taču kā pirmais, kura dēļ likuma grozījumi it kā esot rakstīti, visbiežāk minēts ZZS sabiedrotais Ventspils mērs Aivars Lembergs, kuram gan ir piemērots drošības līdzeklis, kas liedz pilnvērtīgi veikt domes priekšsēdētāja pienākumus. Andrejs Judins (Vienotība), pēc kura priekšlikuma izmaiņas likumā ir pieņemtas, sēdē sacīja, ka sabiedrības interesēs ir, lai smagos noziegumos apsūdzētas amatpersonas nepiedalītos lēmumu pieņemšanā.

Vairāki politiķi gan tagad norāda, ka ir citi veidi, kā ierobežot apsūdzētu pašvaldību deputātu iesaistīšanos lēmumu pieņemšanā. Piemēram, Saeimā jau vairāk nekā pirms gada ir iesniegti grozījumi likumā par pašvaldību deputātu statusu, un tie paredz iespēju ierobežot kriminālvajātu domnieku piedalīšanos domes sēdēs un citu institūciju darbā. Lolita Čigāne (Vienotība) atgādināja, ka pirms gada politiķi no partijām, kas tagad piesauc šo projektu, to nav atbalstījuši, vēršoties pie Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK. Daļa deputātu cer, ka līdz ar šo grozījumu spēkā stāšanos arī Satversmes tiesa varētu sākt strādāt pilnā sastāvā, jo kopš 2011. gada vasaras pilnvaras ir apturētas tiesnesei Vinetai Muižniecei, kura kā bijusī Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja ir apsūdzēta par komisijas protokola viltošanu. Šīs lietas izskatīšana Augstākajā tiesā plānota 19. jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?