Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Aptauja liecina, ka Zviedrijā audzis atbalsts dalībai NATO

Jaunākā sabiedriskās domas aptauja liecina, ka vairāk ir tādu zviedru, kuri iestājas par valsts pievienošanos NATO, nekā to, kuri būtu pret šādu soli, vēsta Thelocal.se.

Laikrakstā Svenska Dagbladet publicētie Sifo veiktās aptaujas rezultāti liecina par visai radikālām izmaiņām ziemeļvalstī, kura ilgu laiku centās uzsvērt savu neitralitāti un nepievienošanos militāriem blokiem.

No 1000 aptaujātajiem cilvēkiem 41% pauda viedokli, ka Zviedrijai būtu jāpievienojas Ziemeļatlantijas aliansei. 39% atbildējuši, ka ir pret to, bet 20% pateikuši, ka viņiem nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

«Esmu pārsteigts par to, cik ātri mainījies viedoklis,» teicis Lundas Universitātes profesors Vilhelms Agrels, kurš svētdien laikrakstā Dagens Nyheter publicētajā rakstā pauda nostāju, ka Zviedrijai kopā ar Somiju jālūdz uzņemšana NATO.

Jaunā aptauja liecina, ka atbalsts valsts dalībai NATO kopš iepriekšējās aptaujas maijā ir pieaudzis par 10 procentpunktiem. Maijā Zviedrijas dalību NATO atbalstīja trešdaļa aptaujāto, kas bija vairāk nekā 29% 2013. gadā un 17% 2012. gadā.

Politologs un sociāldemokrāts Ulfs Bjerelds nedēļas nogalē intervijā ziņu aģentūrai TT paudis veidokli, ka zviedru nostāju mainījuši divi faktori: arvien pieaugošā sajūta par Krievijas draudiem, kā arī Zviedrijas bruņoto spēku līdzšinējā komandiera Sverkera Jēransona izteikumi, ka Zviedrija uzbrukuma gadījumā sevi spētu aizstāvēt tikai nedēļu. U. Bjerelds piebildis, ka pēdējos divos gados ir skaidri redzama tendence, ka samazinās opozīcija dalībai NATO.

Sifo aptauja tika veikta starp 2. un 8. septembri - laikā, kad divu opozīcijas partiju - Centra partijas un kristīgo demokrātu - vadītāji paziņoja, ka centīsies panākt Zviedrijas pievienošanos NATO. Šī līdzšinējās nostājas maiņa liecina par to, ka visas četras centriski labējās opozīcijas alianses partijas tagad atbalsta valsts dalību NATO.

Zviedrijā valdošā centriski kreisā koalīcija, kurā ietilpst sociāldemokrāti un Zaļā partija, joprojām ir pret dalību NATO. 52% sociāldemokrātu vēlētāju izteikušies, ka nevēlas valsts dalību militārās organizācijās, savukārt 30% atbalstījuši pievienošanos NATO. Zaļās partijas atbalstītāju vidū 61% bijis pret dalību NATO, bet to atbalstījuši 27%.

Nacionālistu partijas Zviedrijas demokrāti oficiālā pozīcija ir pret dalību NATO, taču Sifo aptauja rāda, ka 54% partijas atbalstītāju ir par Zviedrijas pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei.

Thelocal.se atgādina, ka aptaujas rezultāti publicēti tikai dažas dienas pēc tam, kad Zviedrijas ārlietu ministre Margota Valstrēma pieprasīja Krievijas vēstniekam Zviedrijā Viktoram Tatarincevam paskaidrot izteikumus, ka Zviedrijai draud militārs uzbrukums, ja tā iestāsies NATO.

Jūlijā viņš bija izteicies, ka Zviedrija nav Krievijas bruņoto spēku mērķis, kamēr tā ir neitrāla, taču, ja tā pievienosies NATO, tad Krievijai nākšoties uzsākt pretpasākumus.

Zviedrijas valdība jau paziņojusi, ka intensificēs valsts dalību NATO militārajās mācībās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?