Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Apvienot dziesmu, deju, tautastērpus

Linda Liepiņa

Plašas un vērienīgas izstādes ir jāprot skatīties. Ja izskriesi cauri, tad tā arī paliks - «patīk vai nepatīk» līmenī. Ja pratīsi atrast noskaņu, kļūsi bagātāks. Rīgas mākslas telpā līdz 23. augustam atvērtā izstāde Latviskās dvēseles raksti jāapskata, lai pašizglītotos. Latvijas Nacionālā kultūras centra lietišķās mākslas eksperte, projekta vadītāja Linda Rubena stāsta par koncepciju: «Tā ir versija par latvisko pasaules uzbūvi, laiku, telpu un latvieša vietu tajā.»

Ekspozīcijas centrā ir ugunskurs, kas simbolizē pasaules sprādzienu, un degošs akmens, kura liesma kļūst lielāka, jo cilvēks pieliek tai savu enerģiju, domu un roku. Pie ugunskura skan klusa dziesma kā veltījums pirmajiem baltiem, kuri atnākuši uz mūsu zemi. Izstādes apmeklētājiem ir iespēja izdzīvot Dziesmu un deju svētku kopdziedāšanu dažādos laikos, dejas soļa raitumu, kā arī izpētīt latviešu rakstu un ornamentu nozīmi un kopsakarības. «Ornaments mūsdienās dzīvo ne tikai priekšmetos - tas ir arī dejas zīmējumā uz skatuves,» stāsta L. Rubena.

Izstādes otra tēma - tautastērps. «Eksponēti 26 tērpi no tautastērpu centra Senā klēts, kā arī priekšmeti no Latvijas muzeju krājumiem: fotogrāfiju izdrukas, etnogrāfiskie un arheoloģiskie priekšmeti. Pirmo reizi apskatāms Stāmerienas villaines atdarinājums ar 37 ugunskrustiem, Daugavas lībiešu tērpa atdarinājums,» uzskaita L. Rubena. Tērpu grupu dalījumam četrās daļās ir simboliska nozīme - četras debespuses, četri gadalaiki, četri dzīves cikli (piedzimšana, iesvētības, kāzas, nāve) -, ievērots arī etnogrāfisko reģionu dalījums. Starp interesantākajiem izstādes eksponātiem L. Rubena min arī pēc Valda Celma metiem Anitas Celmas austos Līvmaņu dzimtas gobelēnus. Tie ir astoņiem gada cikliem veidotie «karogi», ko Jāņos, Meteņos un citās gadskārtās ceļ goda vietā.

Šī gada martā un aprīlī izstāde bija skatāma Minhenes Piecu kontinentu muzejā, maijā un jūnijā - Latvijas kultūras dienu programmā Neiminsteres abatijā Luksemburgā, kur to kopā apmeklējuši 3000 interesentu. Visi teksti, kas lasāmi izstādē, ir tulkoti angļu, vācu un franču valodā. «Izstāde ir pirmais mēģinājums apvienot Dziesmu un deju svētkus un tautastērpus,» rezumē L. Rubena. «Pasaulē interese par etnogrāfiskajiem materiāliem radās XIX gs. otrajā pusē, tagad tā ir modes lieta.» L. Rubena bažījas, ka latvju zīmes patlaban tiek pārāk ekspluatētas, interese ir pārsātināta un pārprasta to lietošana. «Man bail, ka zīmju vērtība tiek devalvēta, jo dažbrīd zūd mēra izjūta to izmantošanā.» Varbūt tieši tāpēc jāmeklē ceļš pie saknēm? Viens no variantiem - skatījums izstādē. «Mūsu arheoloģiskās rotas pētniekiem tik īpašas liekas tāpēc, ka tās uzsūc sevī pasaules kultūru dažādību, tiek pārveidotas un radītas īpašas. Latvietim nav raksturīgi taisīt copy-paste,» domā L. Rubena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?