Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Aqua Riga naudā vēl nepeld

Nupat būs pagājuši jau divi mēneši kopš Rīgas pašvaldības uzņēmums Aqua Riga mazumtirdzniecības tīklos sācis dzeramā ūdens tirdzniecību. Ūdeni var nopirkt tādos lielveikalu tīklos kā Maxima, Prisma, Elvi un citos, tiesa, pagaidām tikai Rīgā un tās apkaimē. Kā Dienai uzsvēra Aqua Riga vadītāja Ineta Zalāne, uzņēmumam šis vēl ir atspēriena laiks un pārāk viegli neklājas.

«Sākums ir visai grūts. Es negribētu ļoti optimistiski stāstīt, ka mēs esam iekarojuši tirgu, bet pēc plāna virzāmies. Tas ir bizness, un melotu, ja teiktu, ka iet viegli, ka mēs tagad iesoļojam un kāds mūsu vietā visu ir sakārtojis,» viņa norāda.

Cena virs vidējā

Sākotnējās bažas, ka uzņēmums varētu graut veselīgu konkurenci ar cenām, apstiprinājušās nav. Kā Dienai norāda lielveikalos, Aqua Riga ūdens maksājot virs vidējā. To atzīst arī I. Zalāne: «Cena ir tādā pašā līmenī kā Zaķumuižai un Mangaļiem, bet tam ir atbilstoša kvalitāte.» Uzņēmuma vadītāja teic, ka pirmais pusgads ir nepieciešams, lai saprastu, ar kādām reklāmas kampaņām veicināt patērētāju uzmanību. Televīzijas reklāmām Aqua Riga naudu netērēšot, jo tas neatpelnoties.

I. Zalāne cerības liek uz augusta beigām, kad Maxima savos tradicionālajos televīzijas reklāmas rullīšos iekļaušot Aqua Riga ūdeni. Pagaidām pašvaldības uzņēmuma produkts ir nopērkams 11 Maxima veikalos, plānots paplašināties līdz 38 veikaliem. Maxima pārstāvis Jānis Beseris Dienai atklāj, ka tīkla veikalos ir pieejams gan gāzēts, gan negāzēts ūdens divu tipu tilpumos - pusotra un puslitra. «Produkts ir jauns, tāpēc pārdošanas apjomi pašlaik ir samērā nelieli, attiecīgi par pieprasījumu izmaiņām pašlaik spriest ir mazliet pāragri - to varēsim vērtēt, kad būs pagājis mazliet vairāk laika. Skatīsimies, kā būs tālāk, vai tiks organizētas akcijas, kampaņas. Augusta beigās esam ieplānojuši to likt televīzijas reklāmas akcijā, tad arī redzēsim, cik ļoti tas cilvēkus ieinteresēs.»

Aqua Riga ir nopērkams arī visos Cenu klubs veikalos. Uzņēmuma pārstāve Līva Baumane gan neatklāj, cik lielos apjomos tas tiek pārdots un kāds ir pieprasījums. «Ar pieprasījumu viss ir kārtībā. Jautājums jau, ar ko salīdzina. Nu, nav jau pats ejošākais ūdens šobrīd. Klienti tomēr vairāk izvēlas pasaules līmeņa ūdeņus Borjomi un Evian. Arī uz vietējo ražotāju fona tas pagaidām īpaši neizceļas, cilvēki to nepazīst. Iespējams, nosaukuma dēļ kaut kādu vietu tirgū tas sev ir izcīnījis.»

Pārmetumiem nepiekrīt

Aqua Riga pieder Rīgas pašvaldības uzņēmumam Rīgas ūdens. Jau no tā dibināšanas sākuma 2012. gadā kritiku pret pašvaldības ieceri iejaukties privātajā biznesā izteica teju visas kompetentās iestādes un atbildīgās ministrijas. Konkurences padome (KP) izplatīja paziņojumu, norādot, ka šāda pašvaldības rīcība nav vērsta uz uzņēmējdarbības vides sakārtošanu, bet gan negodīgu tirgus pārdali. Piemēram, nupat notikušajā Pasaules koru olimpiādē to dalībniekiem piegādāti 110 000 litru Aqua Riga ūdens. KP jau pirms svētkiem pauda bažas, vai uzņēmums ir izvēlēts brīvā konkurencē ar citiem iespējamiem piegādātājiem. Olimpiādes rīkotāji gan uzsver, ka ūdens piegādāts bez maksas.

KP pārstāve Inita Kabanova Dienai norāda - konkurences kropļošanas risks saistīts ar to, ka uzņēmuma rīcībā ir milzīgais Rīgas domes administratīvais resurss: «Šeit ir runa par iepirkumiem, kuriem Aqua Riga varētu tikt dota priekšroka. Pat tik vienkāršu lietu kā publicitāti viņi var gūt caur pašvaldības komunikāciju. Tāpat jautājums ir, cik ļoti Aqua Riga ir nodalīts no sava mātes uzņēmuma Rīgas ūdens, vai viņi pilnībā nodala visus uzņēmuma izdevumus.»

KP iebildumus kritizē I. Zalāne. Viņa tos dēvē par retoriku, kas vairāk vērsta uz masu medijiem: «KP mums oficiāli nav atsūtījuši nevienu iebildumu, kas būtu pamatots ar normatīvajiem aktiem. Neviena lēmuma, ka pret mums būtu ierosināta lieta par konkurences normu neievērošanu, nav.» I. Kabanova to nenoliedz un atzīst, ka padomes uzdevums ir sniegt atzinumus, taču tās rīcībā nav instrumentu, lai aizliegtu pašvaldībai rīkoties, kā tā iecerējusi: «Mūsu funkcija ir sniegt atzinumus, un tā nav vēlme paspīdēt medijos. Problēma ir tā, ka mums nav tiesību izdot saistošus rīkojumus.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?