Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ar 4% no darba samaksas ir par maz

Valsts sliktais demogrāfiskais stāvoklis un daudzu iedzīvotāju ierobežotā rocība, kas neļauj veikt būtiskus uzkrājumus, aizvien bažīgāk liek raudzīties uz nākotnes pensionāru labklājību.

Cerības iepriekš saistītas ar valsts fondēto pensiju sistēmas izveidi jeb tā dēvēto pensiju otro līmeni. Tas pēdējos desmit gados demonstrējis samērā augstu - ap 4% vērtu - ienesīgumu gadā, liecina portāla Manapensija.lv dati. Neraugoties uz it kā solīdo ienesīgumu, uzkrātās summas ir mazas. Patlaban fondēto pensiju uzkrājumiem tiek novirzīti tikai 4% no darba samaksas apjoma, bet sabiedrībai trūkst intereses un zināšanu, kā potenciāli pilnveidot savu nākotnes labklājību.

«Sabiedrībai ir visai maz informācijas gan par pensiju līmeņiem, gan to, kā naudu vecumdienām uzkrāt un kad to darīt. Viedokļi ir stipri atšķirīgi, daži uzskata, ka viņi līdz pensijai nenodzīvos, citi saņemot aplokšņu algas un norāda, ka uz viņiem šis jautājums neattiecas, vēl citi atzīst, ka viņiem tas interesētu, bet nesanāk pievērsties,» uzskatu daudzveidību ieskicē Rīgas Ekonomikas augstskolas pētnieks Arnis Sauka.

Puse no algas

Viens no sabiedrībā aktuālākajiem jautājumiem ir pensijas apmērs pēc vecumdienu sasniegšanas. Piemēram, šodienas trīsdesmitgadniekam ar 1000 eiro bruto algu, kuram uzkrājumu pagaidām nav, pieņemot, ka inflācija nākamo gadu gaitā būs vidēji ap 2% un šādā pašā mērā ir arī potenciālais darba samaksas pieaugums, pēc Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības vadītāja Pētera Stepiņa teiktā, 65 gadu vecumā pensiju 2. līmenī būs veiktas iemaksas nepilna 41 tūkstoša eiro apmērā.

«Pieņemot, ka pensiju plāni spēs ilgtermiņā nopelnīt tikpat, cik caurmērā pēdējos desmit gados (ap 4% gadā), 2049. gada beigās pašreizējais trīsdesmitgadnieks būs uzkrājis nepilnus 82 tūkstošus eiro - jeb divas reizes vairāk nekā iemaksājis. Atšķirība starp iemaksāto un uzkrāto ir līdzekļu pārvaldnieku pienesums, veicot ieguldījumus dažādos finanšu instrumentos,» skaidro P. Stepiņš. Pēc viņa domām, tiem cilvēkiem, kam līdz pensijai vēl tāls ceļš ejams, uzkrājumus ieteicamāk būtu veikt aktīvajos pensiju plānos. Šie plāni gan ir ar lielāku investīciju risku, taču riski spēj sevi attaisnot. Savukārt tiem cilvēkiem, kuriem pensionēšanās gaidāma drīz, nevajadzētu lieki riskēt un turēties pie konservatīvajiem vai sabalansētajiem ieguldījumu plāniem. Runājot nākotnes perspektīvu kategorijā, «gan akadēmiķi, gan praktiķi uzskata, ka ilgākā termiņā akciju tirgiem būtu jāsniedz papildu ienesīgums 4-6% virs bezriska (etalona) obligāciju sagaidāmā ienesīguma,» teic Swedbank eksperts. Runājot par bezriska parādu vērtspapīru ienesīgumu, patlaban Vācijas desmit gadu obligāciju ienesīgums sasniedz apmēram 1% gadā, bet ASV šie vērtspapīri ļauj nopelnīt ap 2,4% gadā.

Samērā līdzīgs skatījums ir SEB bankas brokerpakalpojumu vadītājai Nataļjai Točelovskai. Pēc viņas teiktā, potenciālais akciju gada ienesīgums ir 7-9% robežās atkarībā no ģeogrāfiskā sadalījuma.

To, ka ilgtermiņā ienesīgāki ir aktīvie pensiju plāni, liecina arī SEB Wealth Management vadītāja Jāna Rozenfelda piestādītie aprēķini.

No šiem aprēķiniem izriet, ka iepriekšminētais trīsdesmitgadnieks ar norādītajiem bāzes parametriem, izmantojot pensiju plānu ar konservatīvu stratēģiju, varētu pretendēt uz 425 eiro vērtu pensiju, kur pensiju pirmā līmeņa daļa būtu 271 eiro, bet otrā līmeņa uzkrājumu daļa sasniegtu 154 eiro. Savukārt izvēloties aktīvo ieguldījumu plānu, pensija varētu sasniegt 499 eiro mēnesī jeb aptuveni 50% no pašreizējās algas, kur pensiju pirmā līmeņa pienesums būtu 268 eiro, bet otrajam līmenim - 231 eiro mēnesī.

Ierosina mainīt likmi

Pēdējos gados vērojamais obligāciju cenu pieaugums pensiju fondiem bijis labvēlīgs, taču šī procesa iespaidā krities šo parādu vērtspapīru ienesīgums, tādējādi apgrūtinot nākotnes ieguldījumus. Līdz ar to aizvien aktuālāks kļuva jautājums par likumdošanas izmaiņām, lai palielinātu līdzekļu pārvaldnieku manevrēšanas iespējas finanšu tirgū.

J. Rozenfelds teic, ka saskaņā ar aprīlī veiktajiem normatīvo dokumentu grozījumiem nodrošinās augstāku ienesīguma potenciālu, palielinot ieguldījumus riska kapitālā, kas vienlaikus palielina investīciju iespējas arī vietējās ekonomikas atbalstam. P. Stepiņš uzskata, ka turpmākajiem pensiju sistēmas uzlabojumiem būtu nepieciešams atgriezties pie jautājuma par limitu palielināšanu ieguldījumiem akcijās (no pašreizējiem 50% līdz, piemēram, 75% kā Igaunijā vai 100% kā Lietuvā) vai vismaz apsvērt alternatīvo ieguldījumu fondu ieguldījumu neiekļaušanu kopējā akciju limitā.

«Šāds solis nenozīmētu tūlītēju akciju ieguldījumu pieaugumu Latvijas pensiju plānos, bet gan dotu pārvaldītājiem iespēju izmantot nākamo finanšu tirgus satricinājumu sniegtās iespējas veikt lielākus ieguldījumus salīdzinoši lētākās akcijās, gūstot papildu potenciālo peļņu un uzlabojot ienesīgumu plānu dalībniekiem,» skaidro Swedbank eksperts. Savukārt N. Točelovska piebilst, ka nākotnes kontekstā attīstīto valstu akciju novērtējums izskatās pievilcīgs investīcijām, bet jaunattīstības valstu kapitāla vērtspapīriem par labu spēlē Ķīnas dinamiskā ekonomikas attīstība.

A. Sauka uzskata, ka attiecībā uz ieguldījumu veidiem dažādos finanšu instrumentos visu vajadzētu atstāt, kā ir. «Vajadzētu palielināt pensiju otrajam līmenim paredzamo sociālo iemaksu apjomu līdz kādiem 8-10% no iemaksu apjoma. Pensiju otrajā līmenī ieguldījumi ir samērā konservatīvi, un, palielinot iemaksu apjomu, ilgtermiņā ieguldītājs noteikti būs ieguvējs, nevis zaudētājs,» spriež ekonomikas pētnieks.

Risku rada demogrāfija

Jautāts par to, cik lielā mērā situāciju ar pensiju uzkrājumiem var ietekmēt sliktā demogrāfiskā situācija, kas varētu novest pie situācijas, kad fondiem vairāk naudas nākas izmaksāt pensijas vecumu sasniegušajiem, nekā nāk vietā no jaunajiem ieguldītājiem un tas var izraisīt spiedienu uz aktīvu cenām pasaules finanšu tirgos, A. Sauka teic, ka šī problēma ar laiku var kļūt ļoti aktuāla un pat sociālajā jomā labi attīstītās Skandināvijas valstis nevar būt pilnīgi drošas par savu pensiju sistēmu, tāpēc tur tiek domāts, kā iedzīvotājus iespējami ilgi uzturētu ekonomiski aktīvus, līdz ar to mazinot potenciālo slogu uz pensiju sistēmu. Latvijā par šo jautājumu vispār ieminoties tikai retais, turklāt atšķirībā no pieminētajām valstīm Latvijā iedzīvotājiem ir ļoti niecīgi uzkrājumi, kas problēmu var padarīt vēl akūtāku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pensiju otrais līmenis

Pensiju otrā līmeņa plānu skaits Latvijā: 23.
Līdz 2014. gada pirmā pusgada beigām valsts fondēto pensiju shēmas otrajam līmenim bija pievienojies 1 235 0621† dalībnieks.
Dalībnieku skaits, kuri šogad kopš gada sākuma mainījuši ieguldījumu plānus, jūnija beigās sasniedza 107,7 tūkstošus.
Kopējā pensiju otrā līmeņa aktīvu vērtība: 1,889 miljardi eiro.
Aptuvenais vidējais ienesīgums pēdējos desmit gados: 4% gadā.
Iemaksas apjoms pensiju otrajā līmenī 2014. gadā: 4% no darba samaksas.
Latvijā veikto ieguldījumu apmērs jūnija beigās sasniedza 45,4% no kopējiem ieguldījumiem jeb 843,9 miljoni eiro, t. sk. 513,1 miljons eiro ieguldīts valsts emitētajos vai garantētajos vērtspapīros, 38,6 miljoni eiro - komercsabiedrību emitētajos parāda vērtspapīros, 2,7 miljoni eiro - akcijās, 9,6 miljoni eiro - ieguldījumu fondos, 2,6 miljoni eiro - Latvijas riska kapitāla tirgū un 277,2 miljoni eiro bija izvietoti kredītiestādēs.
No visiem ieguldījumiem ārvalstīs 96% ir ieguldījumi pārējās ES dalībvalstīs.
Avoti: Manapensija.lv, Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?