Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Ar atbildības nastu plecos

Lielāko interesi bagātīgajā Latvijas IV olimpiādes piedāvājumu klāstā izraisīja BMX divkārtējā olimpiskā čempiona Māra Štromberga starts dzimtajā Valmierā. BMX sportistiem līdzīgi manevri bija jāveic ar mašīnu, lai piekļūtu sacensību norises vietai. Tuvējā benzīntankā brīvu vietu nebija. «Man ir grūti atminēties, kad Valmierā pēdējoreiz BMX sacensībās bijis tik daudz skatītāju,» uz skatītāju pieplūdumu norādīja arī BMX treneris Ivo Lakučs. Valmieras līdzjutēji mājup devās gandarīti - bija intriģējošā cīņa, un uzvarēja vietējais elks Māris Štrombergs.

Nestartēja gan divi nopietnākie Štromberga pašmāju konkurenti. Rihards Veide pēc gūtā savainojuma sacensības vēroja ar saitē iekārtu roku, savukārt Edžus Treimanis Valmieras trasē sāka riņķot, kad apbalvošanas ceremonijā medaļas jau bija sadalītas. «Viņš patlaban ir zem nopietnas slodzes, tāpēc startēt sacensībās nav ieteicams,» treneris Lakučs ar mērķtiecīgu gatavošanos Rio pamatoja šī gada pasaules čempionāta piektās vietas ieguvēja Treimaņa palikšanu ārpus dalībnieku skaita. Otrs Latvijas BMX komandas olimpietis Štrombergs sagatavošanās posmā smagāko periodu jau esot izturējis, taču arī viņa starts bija zem jautājuma zīmes. «Ne visai organiski šīs sacensības iekļāvās manos plānos, jo īsti man tomēr nebija plānots startēt,» pēc sacensībām savās pārdomās ar Dienu padalījās Štrombergs. «Pēc garā pārlidojuma un laika maiņas iepriekšējā vakarā atbraucu uz trasi un treneris (Ivo Lakučs - M. Z.) man vaicāja - brauksi vai ne? It kā jau vajadzētu, jo no Valmieras nav neviena pārstāvja, - viņš teica. Sacensību rītā cēlos un īsti vēl nezināju, vai atbildēt ar jā vai nē. Tā sanāca, ka šis tik tiešām bija pēdējā brīža lēmums.»

Pacīnīties ar Štrombergu nopietni varēja tikai Eiropas kausa mačos šosezon sekmīgi startējošais jelgavnieks Kristens Krīgers. Jūnija vidū Vācijā Krīgers izcīnīja divas EK uzvaras pēc kārtas, apsteidzis arī Treimani. Valmierā time-trial sacensībās ātrāko laiku uzrādīja Krīgers, un viņš uzvarēja arī visos trijos priekšbraucienos. Štrombergs savā plūsmā vienreiz bija pirmais, divreiz - otrais. Pēdējā priekšbraucienā Māris pēdējos metros atklāti palaida garām saldenieku Kristapu Vekšu. Finālā Māris mina ar pilnu jaudu un bija pirmais no starta līdz finišam.

Neizjuti papildu spiedienu, jo no divkārtējā olimpiskā čempiona, protams, gaidīja uzvaru?

Jā, tas bija visgrūtākais, jo jaunie jau kārtīgi bija apguvuši trasi. Uz finālu vajadzēja saņemties. Nedrīkstēju pieiet jokojoties, ar domu, ka gan jau tāpat uzvarēšu. Jaunie nāk, un viņiem ir apnicis, ka tie vecie maisās pa priekšu. Ir liela gribēšana nogāzt no troņa. Par savu vietu ir jācīnās. Es gan kaut kā esmu mācējis - māžoties, māžoties un tad lietai pieiet nopietni, izdarot visu līdz galam, kā vajag. Šoreiz tāds arī bija uzdevums, jo bija grūti saņemties. Trūka arī īstās motivācijas - nestartējot Rihardam [Veidem] un Edžum [Treimanim]. Pirms fināla, kā saka, bija jāsaņem sevi rokās, vajadzēja beigt smaidīt un bija jāpieiet lietai nopietni.

Štromberga zaudējumu daudzi nesaprastu…

Ja godīgi, pirms fināla jau vienmēr ir uztraukums, jo fināls ir un paliek fināls. Bet, ja man vaicā, vai bija uztraukums, ka obligāti jāuzvar? Nu nebija. Man bija patīkami, ka atnāca tik daudz cilvēku un sacensības vēroja jaunie BMX braucēji. Klātienē viņi mani ļoti reti redz braucam. Izbraucis uz starta, dzirdēju sakām: «Māris, Māris!» Man tas ir galvenais, ka jaunie braucēji ieguva papildu stimulu trenēties. Lielākā atbildība man bija viņu priekšā. Viņi jau visvairāk nesaprastu, ja Māris neuzvarētu. Visbeidzot, mājās vienmēr startēt ir patīkami, lai gan man mājās tik labi nemaz nebija veicies.

Līdz olimpiskajām spēlēm Štrombergs trenēsies pārbūvētajā Rubenes trasē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?