Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ar badapātagu Rīgā

Kur tādas zivis varēja likt, tu prasi? Man pie mājām aiz malkas šķūnīšiem dzīvojās kaķi, devu tiem, kamēr pamanīju, ka katru dienu zivīm pakaļ nāk cits kaķis… Šis patiesais makšķernieka stāsts visai spilgti raksturo ainu Rīgas ūdeņos pagājušā gadsimta 70.-80.gados. Precīzāk sakot, Rīgas galvenajā ūdeņu artērijā Daugavā.

Līdz pat 90.gadiem, kad Rīgas kanalizāciju sāka pieslēgt pilsētas bioloģiskās attīrīšanas iekārtām, barības vielām bagātais šķidrums vairākās vietās līksmi ieplūda Daugavā. Ūdens te parasti bija pelēki iebrūnā krāsā un pēc smaržas tikai mazliet atpalika no ziemeļzviedru delikateses - pūdētās siļķes - aromāta. Neraugoties uz to, dzīvība ap kanalizācijas ieplūdes vietām kūsāja. Visvairāk tās bija iecienījušas trīs rīdzinieku grupas - kaijas, zivis un makšķernieki. Lai gan 80.gados Rīgas mājsaimnieču apziņā jau bija nostiprinājusies pārliecība, ka Daugavas zivis nedrīkst ēst, makšķerniekus tas neatturēja, visupirms jau puikas. Pie vienas no šādām _gavnoķečkām_ pirmos soļus makšķerēšanā spēra aktieris Dainis Porgants. Viņš atceras, ka māte, droši vien tikai dēlam par prieku, vienu no viņa pirmajiem lomiem ir mēģinājusi vārīt, bet no viruma drīz vien smirdējusi visa virtuve.

Zupai sanāks

Nav ļaunuma bez labuma: makšķerējot šādās vietās, 80.gadu jaunie rīdzinieki apguva pasaulē arvien populārāko makšķerēšanas principu catch and release - noķer un atlaid. Taču laiki mainās. Nesenā ziņa par rekordlielu ogotāju daudzumu Latvijas mežos nozīmē arī to, ka lielāks makšķernieku spiediens būs jāiztur mūsu zivīm, visupirms galvaspilsētas un tās tuvākās apkārtnes ūdeņu iemītniecēm. Tas, kuram nepietiek naudas aizbraukt ogās vai sēnēs, ja ne gluži komunālos maksājumus, tad zināmu iztikšanu krīzes laikā var nodrošināt, ar makšķerīti rokā aizejot līdz tuvākajai ūdensmalai. Lai gan ūdeņu kontūras Rīgu nav izrobojušas ne tuvu tik stipri kā, piemēram, Stokholmu, arī mums likteņupes taisnie krasti nav vienīgā vieta, kur tikt pie zivs. Ja tavi makšķerēšanas nolūki aprobežojas ar zivju zupai nepieciešama daudzuma saķeršanu, rezultātu puslīdz droši var sasniegt gandrīz ikvienā Rīgas galā, sākot ar pašu centru. Rīgas kanāls, Daugavas krasti - gan granītā kaltie, gan Ķīpsalas, Zaķusalas un Lucavsalas «dabiskie», Māras dīķis, Hapakgrāvis, Buļļupe, Varkaļu kanāls, Ķīšezers un Juglas ezers - vietu netrūkst. Šis apgalvojums gan nav absolūts. Piemēram, Varkaļu kanālā, pavēlāk ieradies, vietiņu pie ūdens vari arī nedabūt. Ērta piebraukšana, nav jāstāv dubļos, ja ķeras, tad lielas - tātad piektdienā vai sestdienā te sēž makšķernieks pie makšķernieka. Diemžēl arī kultūrslānis stipri pabiezs, arguments «makšķernieki - dabas draugi», te nestrādā.

Piemineklis copmaņiem

Rīgas kanāls iegājis makšķerēšanas vēsturē ar to, ka tā ūdeņos raksturu rūdījis pazīstamais baņķieris Valērijs Kargins, kurš bērnībā ar savu draugu devās tur makšķerēt. Abi bija sarunājuši: ja viens noķers zivi pirmais, tad otram jāēd slieka. Tolaik veiksme vēl Karginam smaidījusi - Rīgas kanālā zivtiņu pirmais izvilcis viņš.

Tagad Vecrīgai tuvākā vieta, kur makšķerniekus var redzēt gandrīz katru dienu, ir krastmala pie Saules akmens. Vieta copei gandrīz ideāla, pat soliņu netrūkst. Turklāt te Vecrīgas panorāmu neaizsedz tilti vai dižēkas. Parunājušies ar pāris sirmiem kungiem, kas te sēž pie saviem kātiem, uzzinām svarīgu kultūrfaktu: lūk, blakus esot arī piemineklis Rīgas makšķerniekiem! Saucoties Garā Slieka. Jā, patiesi, pirmā asociācija, uzlūkojot Olgas Šilovas skulptūru Rīgas torņu skaitītājs, ir tieši šāda.

Ihtiologi zina stāstīt, ka zivju daudzveidība Daugavas lejtecē ir liela. «Nesen Hapakgrāvī īsā brīdī konstatējām 20 sugas,» stāsta Latvijas Zivju resursu aģentūras Iekšējo ūdeņu un akvakultūras laboratorijas vadošais pētnieks Ēriks Aleksejevs. Daugavā un abos lielajos Rīgas ezeros - Ķīsītī un Juglā - var sastapt gandrīz visu mūsu saldūdeņu faunu, atskaitot alatas un repšus. Pilsētas ezeriem raksturīga ir arī savdabīga faunas papildināšanās: tajos ik pa laikam kāds kaut ko ielaiž. Rīgā gan vēl nav dzirdēts par piraijām, kā Daugavpilī, taču rotani Bābelītes ezerā un Velnezerā nokļuvuši tieši tā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?