Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Ar gāzi joki mazi

Mūsdienās dzīvi bez gāzes būtu grūti iedomāties, jo ikdienā esam pieraduši pie ērtībām, ko tā piedāvā. Lai gan visaptveroša gazifikācija Latvijā sākās teju pirms simts gadiem un tā vien šķiet, ka mēs šajā gana ilgajā laikā esam uzzinājuši, kā jārīkojas ar dabasgāzes iekārtām, patiesībā tā nebūt nav.

Par iekārtām jārūpējas

Ja gāzes iekārtas netiks uzturētas tehniski labā kārtībā, agri vai vēlu mūs piemeklēs kāda liksta vai, nedod Dievs, nelaime ar pavisam traģiskām sekām. Ikvienam jāatceras, ka par gāzes iekārtām, aparatūru un gāzes vadiem, kas atrodas dzīvoklī vai privātmājā, atbildīgs ir mājokļa saimnieks. Tas nozīmē, ka nama īpašniekam jāgādā par to, lai gāzes iekārtas viņa īpašumā nebūtu bojātas un situācijās, kad tās salūst vai nolietojas, žigli tās jāsalabo, izdevumus sedzot pašam. Par to, ka kaut kas nav kārtībā ar gāzes plīti, mājokļa īpašnieks var manīt tad, kad plīts rokturi nenoslēdzas vai neatveras līdz galam. Tāpat par problēmām var liecināt arī tas, ja gāzes liesmiņa ik pa laikam pazūd, nevis deg vienmērīgi. Savukārt par problēmām ar gāzes apkures sistēmu liecina krasas spiediena maiņas apkures katlā, ik pa laikam zūdoša siltuma padeve vai bieži krakšķi un citas neierastas skaņas. Šādos gadījumos noteikti jāvēršas pie speciālistiem un jāveic katla pārbaude, jo apkures sistēmas tehniskās kļūmes var būt ļoti bīstamas un ir jārisina operatīvi. Attiecībā uz gāzes iekārtām jāņem vērā, ka to kalpošanas laiks ilgst astoņus līdz desmit gadus. Ja plīts vai gāzes katls ir vecāks, jādomā par nomaiņu. Un nevis tāpēc, ka šīs iekārtas kļuvušas neglītas, bet gan tāpēc, ka jebkura aparatūra nolietojas un ar laiku pārstāj darboties pavisam. Turklāt vecās plītis nav aprīkotas ar drošības sistēmu jeb tā dēvēto gāzes kontroli. Šī sistēma ir īpaši noderīga, ja dzīvoklī ir mazi bērni vai veci cilvēki, turklāt, ja gāzi nejauši nodzēsīs caurvējš vai katla malai pāri plūstoša zupa, modernā plīts automātiski pārtrauks tās padevi.

Pārbaudes ik pēc trim vai pieciem gadiem

Lai laikus pamanītu problēmas ar gāzes iekārtām un sistēmu, reizi piecos gados daudzdzīvokļu namos Latvijas gāzes darbinieki veic hermētisko pārbaudi jeb gāzes iekārtu profilaktisko apskati. Savukārt mazstāvu namos šādas pārbaudes, kurās Latvijas gāzes darbinieki cenšas novērot, vai spiediena kritums gāzes vados nevēsta par kādu problēmu, notiek ik pēc trim gadiem. Kā norāda uzņēmuma Latvijas gāze pārstāvji, pret šīm pārbaudēm iedzīvotājiem ir jāizturas atbildīgi un meistari savā dzīvoklī noteikti jāielaiž, jo pārbaude būs pilnvērtīga tikai tad, ja apsekoti tiks vismaz 85% dzīvokļu. Parasti katrā mājā dažas dienas pirms pārbaudes tiek izlikti attiecīgi paziņojumi pār tās norisi, turklāt Latvijas gāzes darbiniekus no blēžiem var viegli atšķirt - meistariem ir īpaši formas tērpi un apliecības. Taču, ja tomēr gāzes meistaru vizīte šķiet aizdomīga, droši var zvanīt uz Latvijas gāzes informatīvo tālruni 155 un noskaidrot, vai tiešām jūsu mājā ir plānota gāzes iekārtu pārbaude. Tāpat mājokļa īpašniekiem jāņem vērā, ka gāzes skaitītājam ir savs verifikācijas laiks un šīs mērierīces uzņēmums Latvijas gāze pārbauda par saviem līdzekļiem. Respektīvi, ja dabasgāze tiek lietota gāzes plītī, tad verifikācijas laiks ir 20 gadu, bet, ja tiek lietota gāzes apkure, tad gāzes skaitītāja verifikācijas laiks ir 15 gadu.

Gāzes lietās neuzticēsimies haltūristiem

Viena no potenciāli visbīstamākajām lietām, kuru diemžēl vismaz pāris reižu gadā nākas konstatēt Latvijas gāzes darbiniekiem, ir nelegāla pieslēgšanās gāzes vadam un veiktas manipulācijas ar dabasgāzes skaitītājiem nolūkā samazināt uzskaitītās dabasgāzes daudzumu. Šīs darbības jeb, vienkāršā valodā runājot, gāzes zagšana ir ārkārtīgi bīstams pasākums un ikvienam, kurš pašrocīgi iejaucas dabasgāzes sistēmā, jāapzinās, ka, šādi rīkojoties, tiek bruģēts ceļš nelaimei, pakļaujot savu un kaimiņa dzīvību lielam riskam. Turklāt saskaņā ar likumdošanu par patvaļīgu dabasgāzes izmantošanu būs jāmaksā tik tiešām iespaidīgi naudas sodi, pat vairāku tūkstošu eiro apmērā, kā arī krimināllikumā ir paredzēta brīvības atņemšana, pat astoņu gadu ilgs cietumsods, gadījumā, ja šādas manipulācijas izraisījušas vairāku cilvēku nāvi.

Nekādā gadījumā nevajadzētu paša spēkiem mēģināt labot bojātās gāzes iekārtas vai uzstādīt jaunas, jo, neprasmīgi rīkojoties, itin viegli var izraisīt gāzes noplūdi. Tāpat gāzes iekārtu labošana, uzstādīšana nav jāuztic cilvēkiem, kas veic mājokļa remontu pat tad, ja celtnieki šo darbu piedāvā paveikt lētāk nekā sertificēts meistars. Darbi, kas saistīti ar gāzes iekārtām, jāuztic speciālistam, kurš zināšanas apguvis uzņēmuma Latvijas gāze Mācību centrā, mācību beigās nokārtojot eksāmenu. Jo garantijas, ka «cilvēks ar zelta rokām» gāzes lietās būs tikpat liels lietpratējs kā profesionāls meistars, nav nekādas. 90% gadījumu pēc tam, kad gāzes iekārtas remontētas pašrocīgi, tiek piedzīvotas gāzes noplūdes. Vēl viena lieta, kas jāatceras - dabasgāzes skaitītājus patvaļīgi noņemt un pārvietot mājoklī uz citu kaktu ir aizliegts. Plombi drīkst noņemt tikai uzņēmuma Latvijas gāze darbinieki, nevis kāds meistars vai celtnieks. Šo mērierīču pārvietošana pašrocīgi ir ārkārtīgi bīstama, un saskaņā ar līgumu iedzīvotāji par šādu rīcību maksā prāvus naudas sodus. Savukārt situācijā, kad mērierīces plombe tiek sabojāta netīšām, piemēram, veicot mājas uzkopšanu, par notikušo nekavējoties jāziņo AS Latvijas gāze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Dabasgāzi lietojot, atceries

Pagalmā gāzes vadu tuvumā nekuriniet ugunskuru. Par gāzes vadu tuvumu liecina stabi ar melnbaltiem uzrakstiem.
Neveiciet rakšanas darbus gāzes vadu tuvumā bez saskaņošanas ar uzņēmumu Latvijas gāze.
Ja mājoklī ierīkota gāzes apkure, regulāri jāgādā par skursteņu apkopi. Ķieģeļu dūmvadi jātīra katru gadu, bet metāla dūmvadi - ne retāk kā reizi divos gados. Ventilācijas kanāli jātīra ne retāk kā reizi trijos gados.
Nekavējoties ziņojiet Latvijas gāzei par konstatētajiem dabasgāzes skaitītāja bojājumiem, norautām vai bojātām skaitītāja vai gāzes vadu plombēm.
Ja plānojat vairākas dienas nebūt mājās, ieteicams aizvērt gāzes vada noslēgierīci, kas atrodas pirms aparatūras.
Neizmantojiet plīti telpas apsildīšanai un piesmēķēšanai, jo tas ir bīstami.
Neatstājiet gāzes plīti bez uzraudzības - caurvējš un ēdiens no vārāmā trauka var apdzēst liesmu un radīt gāzes noplūdi.
Neļaujiet bērniem spēlēties ar gāzes plīts slēdžiem un vienmēr pēc gatavošanas pārliecinieties, vai tie kārtīgi aizgriezti.
Ikreiz, kad sajūtat specifisko gāzes smaku, nekavējoties zvaniet gāzes avārijas dienestam pa tālruni 114.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?