Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ar ieročiem un putniņiem

Laima Muktupāvela

Kinoteātrī Forum Cinemas notikusī slepkavība liek izdarīt secinājumus, ka kaut kas valstī nav kārtībā ne ar drošību, ne ar Ieroču aprites likumu. Ja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks medijos izteicies, ka nevar runāt par kādu jaunu ieroču lietošanas aizliegumu normu vai likumu ieviešanu, tad tomēr par savu drošību norūpējušies iedzīvotāji ir nobažījušies. Un tam ir nopietni iemesli.

Statistika vēsta, ka rāmajā Latvijā reģistrēts 36 420 šaujamieroču īpašnieku, no kuriem 26 487 ir mednieki. Latvijā pavisam ir reģistrēti 93 589 šaujamieroči. Likums vienam īpašniekam savā īpašumā ļauj turēt līdz 10 šaujamajiem. Padaudz, ne?

Zinu vairākus cilvēkus, kam mājās seifā atrodas pa ierocim, un tas mani biedē. Daži no viņiem iegādājušies ieroci, kā paši saka, «drošībai». Taču patiesībā viņi ir kompleksu mākti, kas savu mazvērtību piesedz ar lielīgiem vārdiem: tu te nečivini - ka nedabū renkuļus zobos. Ierocis biksēs ir viņu slēptās mazvērtības apliecinājums. Labi zinu, ka psihiatra uzskaitē šo cilvēku nav, krimināli sodīti arī nav, bet viņu nervu sistēma, sakiet ko gribat - ir labila! Kritiskos brīžos šādi cilvēki var uzvesties neadekvāti.

Dažiem no ieroču īpašniekiem noteikti vajadzētu iziet stingrāku pārbaudi, lai vispār viņam ierocis drīkstētu būt tieši viena iemesla dēļ - zinot cilvēka raksturu, neesmu pārliecināta par to, ka šie vīrieši kritiskos brīžos būtu atbildīgi par... «realizāciju»!

Neapšaubu atļauju devēju komisiju kompetenci, tomēr jāpārskata - un uz stingro pusi - kritēriji, pēc kādiem atļaut vai neatļaut kādam indivīdam iegādāties ieroci vai pagarināt tā turēšanas atļauju.

Katrs dulburis, kurš nav bijis sodīts, kurš neatrodas kādā psihoneiroloģiskajā uzskaitē, kuram uz to brīdi nav nekādu psihisku traucējumu, var iegādāties ieroci. Kā personiski atzina psihiatrs, kurš strādā komisijā, ir grozīts ieraksts Ieroču aprites likumā, kas pieļauj, ka cilvēkiem ar nestabilu nervu sistēmu ierocis var piederēt. No likuma pazudusi frāze - «ir bijuši psihiski traucējumi». Tātad tie, kuri vakar bujānējuši, šodien var atnākt uz komisiju un mierīgi teikt: «Bet šodien esmu rāms - dodiet atļauju!»

Psihiatram aizdomu gadījumos pat nav brīv nosūtīt atnākušo uz izmeklēšanu. Pārsteidz arī, ka komisijai nav stingru testu, lai noteiktu personības rīcību krīzes situācijās. Jo kam tad vēl tas ierocis vajadzīgs? Kino apmeklējumiem?

Forum Cinemas konkrētajā gadījumā ierocis bija juristam, doktorantam... Kam tad vēl lai dod ieroci, ja ne cilvēkam ar šādiem formāliem rādītājiem? Kā lai nosaka, vai cilvēkam «ar putniņiem galvā» dot atļauju vai ne, ja reiz likums grozīts, lai cilvēks pats varētu maldināt komisiju?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?