Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ar iPhone pie sāna

Rīdzinieks, King Coffee Service īpašnieks Mārtiņš Dzenis sevi neuzskata par guļavu, kam ikrīta uzdevums ir dabūt no gultas ārā smago, pēc miega brēcošo ķermeni. Tieši otrādi: apkārtējie mēdz brīnīties, kā enerģiskajam vīrietim var pietikt ar piecu sešu stundu miegu. Uzzinot, ka viņa «spēļmantiņā» iPhone ir ielādējama aplikācija miega monitorēšanai Sleep Tracker, Mārtiņš tomēr nolēma to izmēģināt.

Vienkārši tā, zinātkāres pēc. «Ir dziļās miega fāzes un ir seklās,» viņš zinoši stāsta. «Katram ir nācies pamosties ar dezorientācijas sajūtu, kas nozīmē, ka esi «izcelts» no dziļās miega fāzes. Pulss ir pazemināts, elpošana - vāja. Ar _Sleep Tracker_ ir tā: telefons stāv blakus uz dīvāna un tu uzliec modinātāju, teiksim, uz pulksten 8.30. Telefona sistēma monitorē tavas kustības gultā, pēc kurām var noteikt, kādā miega fāzē tu esi. Ja pulksten 8.30 esi dziļajā fāzē, tad telefons šajā laikā nezvana, bet zvana pirms vai pēc.»

Mārtiņu iPhone ne reizi neesot izcēlis no dziļās fāzes, viņš secina pēc savas pašsajūtas. Turklāt modināšana seklajā fāzē notikusi maksimāli taktiski. «Ārkārtīgi patīkama melodija, it kā tevi maigi kutinātu,» viņš stāsta. Turklāt - seklā miega fāzē veidojas sapņi, tātad elektronikas maigā žūžošana mijusies ar aizgājušās nakts fantāzijas tēliem. Modernās tehnoloģijas no rīta arī izsniegušas pārskatu par gulētāja miega fāzēm, kuru skaits ik nakti variējas.

Kibercilvēka sajūta Mārtiņu nebiedē - iPhone jau tāpat ir ierīce, kas citiem var nodot tavas koordinātas, savukārt tu pats vari kontrolēt savu virzīšanos ar tur iemontēto GPS. Diskomfortu vairāk radījis apstāklis, ka monitorēšanas laikā telefonam, lai tas neizlādētos, jābūt pieslēgtam elektrībai, tātad tev pie galvas ir elektromagnētiskais lauks. Tieši tāpēc mūsu sarunas brīdī viņš eksperimentu jau ir pārtraucis. Protams, ko tādu nevarētu veikt arī cilvēki, kas nekad neguļ vieni vai kam noteiktā laikā ir jābūt darbā, bet gulēt gribas līdz pēdējai minūtei.

Lēnais un ātrais miegs

«Iphone ražotāji ir atraduši labu peļņas lauciņu,» situāciju komentē ārste, Miega laboratorijas vadītāja Dace Zemīte. Mediķe gan sliecas domāt, ka šis telefona bonuss veltīts tikai izklaidei - nepārtraukta miega čekošana jau robežotos ar apmātību. Saskatāmas arī tehniskas barjeras: viens miega cikls, kur dziļo fāzi nomaina seklā (medicīnas valodā tās gan sauc par lēno un ātro miega fāzi, un katrai vēl ir sīkākas stadijas), ilgst apmēram 90 minūtes. Ko tad, ja modinātāja signāls sakrīt ar ātrās fāzes beigām, kad «drīkstēja» mosties, un tehnika pieņem lēmumu tevi nemodināt, līdz pagājusi lēnā fāze? Vai esi gatavs aizgulēties par stundu pusotru?

Miegs ir sarežģīts fizioloģisks process. Naktī cilvēks vidēji iziet cauri četriem līdz sešiem tā cikliem. Sāk ar dažādām lēnā miega stadijām, sasniedzot pašu dziļāko, tad seko ātrā miega fāze un atkal lēnais miegs. Ja miegs tiek traucēts, viņš nejūtas labi arī dienā. Lēnajā miegā, kas veido 80% no normāla miega, notiek svarīgi vielmaiņas procesi - izdalās hormoni, kuri noārda taukus un veicina šūnu atjaunošanos. Savukārt ātrajā miegā tiek reģistrēta ievērojama smadzeņu aktivitāte, no tā kvalitātes ir atkarīgi cilvēka atmiņas procesi, esot nomodā.

«Organisms būtu tikai pateicīgs, ja to vienmēr pamodinātu seklajā miega fāzē, kas līdzinās fizioloģiskam pamošanās stāvoklim,» secina Dace Zemīte. Tomēr viņa ir vienisprātis ar eksperimentētāju Mārtiņu - negatīvais IPhone miega monitorēšanas aspekts ir ap gulētāju esošais elektromagnētiskais lauks. To gan radītu arī mobilais telefons, kas nav pieslēgts pie elektrības. Miega traucējumu speciāliste cilvēkiem vispār neiesaka gulēt blakus elektroniskajām ierīcēm: mobilajiem telefoniem, datoriem, televizoriem, pulksteņiem ar ekrānā mirguļojošiem cipariem.

Jāguļ tumsā

Sleep Tracker līdzīgas ierīces jau gadiem ilgi izmanto medicīnā, miega traucējumu diagnostikā. Uz rokas uzliekamo aproču uzdevums ir miegā monitorēt tā dēvētās simpātiskās nervu sistēmas aktivitāti: tiek skaitīts pulss, elpošanas frekvence, mērīta ķermeņa temperatūra, stāsta ārste.

Jaundzimušajam vajadzīgas 18-20 stundas miega. Pieaugušajam šādas normas nav. Vienam tiešām pietiek ar 5-6 stundām, citam nepieciešamas 7-8. Kļūstot vecākiem, kopējais miega ilgums atkal nedaudz palielinās, cilvēki naktī biežāk pamostas un mazāk sapņo. Vispilnvērtīgākā izgulēšanās tomēr iespējama naktī vai arī aiz bieziem aizkariem, jo tumsā smadzeņu piedēklī hipofīzē veidojas miega hormons - melatonīns. Šī hormona pastiprināta izdalīšanās arī nosaka apstākli, ka ziemā gribas gulēt ilgāk nekā vasarā.

Vai mēs, modernā paaudze, pareizi darām, ka pakļaujam savu miegu biroja, nevis gadalaiku, dabas ritmiem?

«Noteikti nē,» atbild miega speciāliste. «Tas ir papildu stress organismam. Mums katram ir savs dienas ritms, kas mūs iedala «cīruļos» un «pūcēs». Ideāli, ja profesionālo darbošanos varat pielāgot savam dienas ritmam.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?