Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Ar karti, bet bez PIN koda

Latvijā sākusies bezkontakta karšu ēra - bankas jau izsniedz kartes ar bezkontakta norēķinu funkciju, bet tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietas tiek aprīkotas ar šādu karšu pieņemšanas iekārtām, nesen paziņoja Latvijas Komercbanku asociācija (LKA). Tikmēr Dienas aptaujāto tirdzniecības tīklu pārstāvji bezkontakta kartes vērtē kā nākotnes, nevis tagadnes aktualitāti.

Patlaban «ELVI veikalos vēl nav iespējams norēķināties ar bezkontakta maksājumu kartēm,» norāda ELVI Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine un piebilst, «plānojam šādu norēķina veidu ievest nākamgad, sākot ar dažiem veikaliem un pakāpeniski cenšoties aptvert visu veikalu tīklu.»

Arī Maxima Latvija Komunikācijas vadītājs Jānis Beseris uzsver, ka «šobrīd Maxima Latvija veikalos iedzīvotājiem vēl nav iespējams norēķināties ar bezkontakta bankas kartēm». «Zinām par šo tehnoloģiju, tomēr, ņemot vērā lielo termināļu apjomu, kā arī nepieciešamās sarunas ar bankām, pagaidām ir grūti prognozēt precīzu laiku, kad šī sistēma būs pieejama mūsu veikalos,» skaidro J. Beseris.

Drīzumā iespēja norēķināties ar bezkontakta kartēm gan tiek solīta Rimi un Supernetto apmeklētājiem, tomēr jautājums arī vēl ir, kā mēdz teikt, procesā. «Sekojot līdzi klientu pieprasījumam un Latvijas banku piedāvātajām iespējām, pašlaik strādājam pie tā, lai tuvākajā laikā Rimi un Supernetto veikalu klienti varētu norēķināties par pirkumu ar bezkontakta maksājumu kartēm. Plānots, ka jauno pakalpojumu visos veikalos ieviesīsim vienlaikus,» izklāsta Rimi Baltic biznesa attīstības direktore Gundega Martinsone un piebilst, «no pērnā gada beigām jau tiek lietotas bezkontakta Mans Rimi lojalitātes kartes, un infrastruktūra bezkontakta karšu pieņemšanai jau nodrošināta lielākajā daļā mūsu veikalu.»

Šovasar arī Swedbank Latvija valdes loceklis Ģirts Bērziņš Dienai apstiprināja, ka pagaidām bezkontakta kartēm Latvijā nav plašu pielietošanas iespēju: «Jebkurai tehnoloģijai ir «vistas un olas stāsts», respektīvi, mūžīgā diskusija par to, vai vispirms jāizdod kartes lietotājiem, vai arī vispirms jāizveido karšu pieņemšanas vietas. Pagaidām bezkontakta karšu piedāvāšana lietotājiem plašā mērogā nenotiek arī tāpēc, ka vietu, kur var ar tām maksāt, ir maz - dažas ēstuves -, un tas arī gandrīz viss.»

Ģ. Bērziņš arī prognozē, ka bezkontakta karšu izdošana un karšu pieņemšanas infrastruktūra varētu attīstīties šā gada nogalē.

LKA savukārt apgalvo, ka «šobrīd jau vairāk nekā pusotrs tūkstotis termināļu tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās nodrošina bezkontakta maksājumus», taču, kā Dienai apstiprina LKA pārstāve Baiba Melnace, vērienīgākie tirdzniecības tīkli tiešām iespēju norēķināties ar bezkontakta kartēm pagaidām nepiedāvā.

Asociācija arī apgalvo, ka bezkontakta karte nesarežģīs pircēju ikdienu, jo ir «tā pati ierastā maksājumu karte, tikai aprīkota ar papildu tehnoloģiju - bezkontakta norēķinu iespēju. Veicot maksājumu par pirkumu, kartes lietotājs pieliek karti pie termināļa, un norēķins notiek bez PIN koda ievadīšanas. Bezkontakta kartes priekšrocība ir norēķinu ātrums, tādēļ tā paredzēta mazu pirkumu apmaksai - kartes bezkontakta maksājuma limits Latvijā ir desmit eiro.»

Bažām, ka, bezkontakta kartei nonākot negodīga svešinieka rokās, šis cilvēks varēs iztērēt visu ar karti saistītajā bankas kontā esošo naudu, nav nopietna pamata, pauž LKA. «Pirmkārt, pazaudējot karti, nekavējoties jāziņo savai bankai, kas karti bloķē tāpat kā jebkuru citu maksājuma karti. Otrkārt, negodīgs atradējs varēs veikt tikai dažus ierobežotus maksājumus, jo viena pirkuma limits ir desmit eiro un regulāri pa vidu bezkontakta maksājumiem būs nepieciešama PIN koda ievade,» skaidro asociācija.

Arī Ģ. Bērziņš uzskata, ka lietot bezkontakta karti ir drošāk nekā skaidru naudu, jo «zaglis, ar bezkontakta karti pērkot, teiksim, bulciņu, ļoti riskē, ka tiks nofilmēts veikala videokamerās un tiks aizturēta ne tikai karte, bet arī viņš pats». Turklāt «kopumā banku sektora pieredze rāda: ja notiek negodīgi darījumi ar kartēm, tad parasti tās ir krāpšanas par lielām summām, ne jau par 10, 20 vai 40 eiro», atgādina Swedbank Latvija valdes loceklis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?