Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ar plusiņiem un svītrojot var daudz mainīt

Kad Vienotības politiķiem vaicā, kāds ir Saeimas deputāta Jāņa Junkura ieguldījums parlamenta darbā, daži Saeimas tribīnē viņu atceras vien dienā, kad jaunais politiķis nodeva zvērestu, pieļaujot, ka varbūt vēl pāris reižu viņš tajā ir bijis. Taču šim Klāva Olšteina vadītā sešnieka deputātam ir izdevies tas, kas nav izdevies Saeimas priekšsēdētājai un Vienotības līderei Solvitai Āboltiņai. J. Junkurs ir iekļuvis Saeimā, liecina sākotnējā informācija par ievēlētajiem deputātiem. Turklāt S. Āboltiņas neievēlēšana var atstāt iespaidu uz partijas nākotni.

K. Olšteins ar vēl pieciem deputātiem 2011. gadā pirms 11. Saeimas pirmās sēdes atstāja Zatlera Reformu partiju, un šajās vēlēšanās viņš vairs nestartēja, bet individuālās kampaņas metodes, kādas pirms trim gadiem izmantoja vairāki Reformu partijas kandidāti, tika liktas lietā arī šogad, kad jaunie politiķi jau startēja no Vienotības. Viņi izplatīja avīzes, kurām bija kāda kopīga iezīme - ievietots kandidātu saraksts, kurā ar krustiņiem atzīmēti tikai pāris cilvēku. Individuālā kampaņa ir palīdzējusi ne tikai J. Junkuram, bet, iespējams, Vidzemē arī Vilnim Ķirsim un Jānim Upeniekam. Vidzemes Vienotības sarakstā aiz svītras ir atstāta izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete un Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Edvards Smiltēns, kā arī Saeimas deputāts Arvils Ašeradens.

Ar J. Junkuru sazināties Dienai neizdevās, bet V. Ķirsis neko sliktu savā kampaņā nesaskata - viņaprāt, nekoleģiāli būtu, ja aicinātu kādu svītrot, bet aģitēt par sevi esot pašsaprotami. Uz vaicāto, vai šīs avīzes bija saskaņotas ar premjeri Laimdotu Straujumu (Vienotība), kura arī redzama ar viņiem kopā fotoattēlā, politiķis īsti nevarēja atbildēt.

Savukārt E. Smiltēns vairāk ir norūpējies par to, ka S. Āboltiņa ir palikusi aiz svītras. Viņš atgādināja, ka šo vēlēšanu lielā intriga bija, vai Saskaņa kopā ar kādu no sabiedrotajiem, par kādu tika uzskatīta Inguna Sudraba, iegūs vairākumu. «Solvitai Āboltiņai vienīgajai bija drosme atklāti norādīt uz to un sniegt informāciju par riskiem. Iespējams, tādēļ viņa samaksāja ar savu karjeru,» pieļāva E. Smiltēns. S. Āboltiņa situāciju komentējusi, norādot, ka ir demokrātisks cilvēks un respektējot vēlētāju izvēli, vēsta aģentūra LETA. Jāteic, ka viņa nav pirmā augstā amatpersona, kuru piemeklējis šāds rezultāts. Aiz svītras savulaik palikuši arī bijušie Saeimas priekšsēdētāji Ingrīda Ūdre (ZZS) un Jānis Straume (toreiz TB/LNNK). Pirms vēlēšanām no Vienotības puses izskanēja vēlme vadīt Tieslietu ministriju, ko varētu darīt arī Inese Lībiņa-Egnere, un tādā gadījumā viņas mandātu saņemtu S. Āboltiņa. Taču svētdien valdes sēdē šādas iespējas nav pat pieminētas.

Vienotības frakciju sagaida būtiskas pārmaiņas, jo tajā ir palicis maz cilvēku, kuri piedalījās Jaunā laika dibināšanā, - viens no tiem ir frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kuram izdevies iekļūt jaunajā Saeimā. Taču pirmo reizi tajā būs arī šobrīd populārākie Vienotības saraksta kandidāti L. Straujuma un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš arī atnāca no Reformu partijas.

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK vēlētājs ir uzticējies tai kandidātu secībai, kādu piedāvāja partija, un nav sagādājis nepatīkamus pārsteigumus, izsitot no ierindas kādu atslēgas cilvēku. Maz izmaiņu ir arī Zaļo un Zemnieku savienības noteiktajā kandidātu secībā. Tiesa, piemēram, Valdim Kalnozolam ar individuālo kampaņu bija izdevies pietuvoties Mārim Kučinskim. Taču Rīgas saraksta līderis Guntis Belēvičs līdera pozīcijas ir saglabājis. No Kurzemes arī šoreiz ir ievēlēti tikai Liepājas un Ventspils reģionālo partiju izvirzītie kandidāti.

No Nacionālās apvienības un ZZS ir ievēlēti arī visi ministri, turpretim Vienotībā aiz svītras varētu būt palicis arī ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis. Toties Saeimā varētu būt vairāki pašvaldību vadītāji - gan Preiļu novada domes priekšsēdētājs Aldis Adamovičs, Valmieras mērs Inesis Boķis un Tukuma novada priekšsēdētājs Juris Šulcs, kuri startēja no Vienotības, gan Smiltenes domes priekšsēdētājs Ainars Mežulis - viņš īsi pirms vēlēšanām no Latvijas Reģionu apvienības (LRA) pārgāja uz ZZS. No LRA varētu būt ievēlēta Skrundas novada priekšsēdētāja Nellija Kleinberga, taču lielā mērā apvienībai par saviem panākumiem ir jāpateicas aktierim Arturam Kaimiņam, kurš no pēdējās vietas sarakstā ir kļuvis par visvairāk atbalstīto kandidātu.

Vēlēšanās uzvarējušās Saskaņas sarakstā īpašu pārsteigumu nav, vēlētāju uzticību nav zaudējuši sarakstā iekļautie Latvijas Sociālistiskās partijas pārstāvji. Taču Rīgas domes vēlēšanās tās vēlētājam nebija iebildumu pret partijas Gods kalpot Rīgai sabiedrotajiem ar latviskajiem uzvārdiem, turpretim Saeimas vēlēšanās viņi tikpat kā nav guvuši atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?