Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ar vaniļu vai pipariem?

Trīs vienādi trauciņi ar baltām saldējuma bumbiņām, karotīte un anketa, kurā katrs saldējums jānovērtē pēc garšas, krāsas un konsistences. Visi saldējumi ir līdzīgi, bet mums jāizvēlas tas, kurš garšo vislabāk. Turklāt degustācijas laikā nedrīkstam sarunāties, lai neietekmētos no kolēģa viedokļa. Tādu degustāciju Rīgas Piena kombināts sarīko man un fotogrāfam, jo esam tur ieradušies, lai uzzinātu, kāds ir ceļš līdz jaunai saldējuma garšai? Šo pašu jautājumu uzdevām arī nelielās mājas saldējuma ražotnes SIA Rozīne pārstāvjiem.

Vienā reizē cilvēks spējot novērtēt 5-7 garšas, bet reizēm nākas izvēlēties vienu no 10-15 garšām, lai saprastu, kurā virzienā darboties tālāk.

Zinātne un darbs

Pie jaunas saldējuma garšas Lelde Sotniece, Rozīnes mājas saldējuma īpašniece, nonāk darba procesā, no citu cilvēku ieteikumiem un pēc pasūtījuma. Viņa pati nebūtu iedomājusies mēģināt tikt pie estragona saldējuma, ja to nebūtu pasūtījis kāds restorāns. Vēl ierosmi dod zinātnieku atklājumi. Reiz L. Sotniece izlasījusi, ka zilajam sieram un šokolādei esot ļoti līdzīgas molekulas, tāpēc to garšas saderot kopā. Viņa pamēģināja, un patiesi - sanāca ļoti garšīgs saldējums.

Sotnieku ģimenei pieder augļu dārzs, kas dod iespējas improvizācijai. Izrādās, tāpat kā vīnam, arī saldējumam ļoti svarīga ir augļu vai ogu šķirne - ar vienu ābolu šķirni sanāk brīnišķīgs saldējums, bet ar citu - ne garša, ne izskats.

Reiz L. Sotniece pamēģināja saldējumu ar biezpienu, un liels bija pārsteigums, ka rezultāts bijis tik labs, jo īpaši - kopā ar avenēm.

L. Sotniece piebilst, ka ir arī sāļie saldējumi, piemēram, ar tomātiem vai baziliku. Taču tie nav ļoti populāri, jo cilvēkiem bail ļauties jaunām garšām.

Šefi nav pirmie

Savukārt a/s Rīgas piena kombināts, veidojot jaunu saldējuma garšu, definē, kurā virzienā vēlas doties, piemēram, ražot glazēto Polu uz kociņa vai Tio vafeļu glāzītē. To garšas ir līdzīgas, taču receptūras atšķirīgas - saldējumu uz kociņa pielāgo, lai tas nebūtu uz drēbēm, bet gan tur, kur jābūt, - vēderā. Tāpēc it kā vienam un tam pašam šokolādes saldējumam glāzītē, ģimenes iepakojumā un uz kociņa ir garšas nianses. Tad tiek noskaidrota mērķa grupa - bērni vai ģimenes -, stāsta Inita Lazdāne, Rīgas Piena kombināta saldējuma tehnoloģe. Pēc tam pasūta izejvielas, ko sajauc ar saldējuma pamatmasu, un sagatavo paraugus, kam seko pašu tehnologu degustācijas. Ja viņiem šķiet, ka garša ir pārāk izteikta vai pliekana, tiek radīti jauni paraugi. Tikai tad, kad tehnologi atzinuši jauno saldējumu par labu, pie tā degustēšanas tiek uzņēmuma vadība - šefi nekad nav pirmie, kuri nogaršo jauno saldējumu. Visbeidzot saldējumu degustē mērķa grupas.

Šīs vasaras jaunumi veikalu vitrīnās ir tapuši vēl ziemā - jauna saldējuma garša dzimst aptuveni četrus mēnešus. Piemēram, Ekselence de luxe siera kūkas saldējuma ar zemeņu piedevu garšas radīšanā tika degustēti aptuveni 30 paraugi, līdz atrada īsto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?