Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ar žogiem pret imigrantiem

Nevēloties pieļaut patvēruma meklētāju iekļūšanu savā teritorijā, atsevišķas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis grasās nocietināt robežas, atstājot uz citu valstu pleciem atbildību par cilvēkiem, kuri bēg no kara un nabadzības Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā.

Bulgārija jau pērn gar savu 270 kilometru garo robežu ar Turciju sāka izvietot dzeloņstiepļu žogu. Ungārija, kuras konservatīvā valdība saņēmusi pārmetumus pretimigrantu noskaņojuma uzkurināšanā, šonedēļ paziņoja, ka apsver žoga būvniecību gar robežu ar Serbiju.

Robežsargi piekauj bēgļus

Pēdējos mēnešos ES politiskajā dienaskārtībā viens no nozīmīgākajiem jautājumiem ir iespējamie Vidusjūras bēgļu krīzes risinājumi. Tajā pašā laikā patvēruma meklētāju pieplūdumu piedzīvo arī ES dalībvalstis, kurām nav pieejas Vidusjūrai.

ES nabadzīgākās dalībvalsts Bulgārijas robežu no Turcijas puses šī gada aizvadītajos mēnešos nelikumīgā ceļā šķērsojuši 6000 bēgļu no Sīrijas, Eritrejas, Lībijas, Irākas un Afganistānas. Tas ir par 60% vairāk nekā tādā pašā laika posmā pērn, kad kopumā Bulgārijā ieradās vairāk nekā 11 tūkstoši patvēruma meklētāju.

Pagājušajā gadā, izmantojot ES līdzfinansējumu, bulgāri gar robežu ar Turciju sāka izvietot pusotru metru augstu dzeloņdrāšu žogu, lai samazinātu robežpārkāpumu skaitu un novirzītu bēgļu straumes uz oficiālajiem robežkontroles punktiem. Šogad 50% no Bulgārijā iekļuvušajiem patvēruma meklētājiem to izdarījuši, šķērsojot robežkontroles punktus.

Bulgārijas amatpersonas apgalvo, ka bēgļu novirzīšana uz robežkontroles punktiem palīdzēs cīnīties ar cilvēku kontrabandistiem un nepakļaus patvēruma meklētājus briesmām. To liek apšaubīt martā notikušais incidents, kad bulgāru robežsargi piekāva un aplaupīja 12 irākiešu, kas centās iekļūt Bulgārijā. Pēc incidenta bēgļu grupiņa izklīda, bet vēlāk divi no viņiem tika atrasti miruši no ķermeņa atdzišanas.

Neatņem darbu ungāriem

Ungārija, iedvesmojoties no Bulgārijas izveidotās robežbarjeras, gar robežu ar Serbiju vēlas izbūvēt četrus metrus augstu žogu 175 kilometru garumā, lai cīnītos pret masīvu nelegālo migrantu straumi.

Saskaņā ar Ungārijas imigrācijas dienesta datiem šogad valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši jau 57 tūkstoši cilvēku. Pērn visa gada laikā valstī reģistrēti 43 tūkstoši nelegālo imigrantu. 95% no viņiem Ungārijas teritorijā iekļuvuši, šķērsojot robežu ar Serbiju.

«ES dalībvalstis meklē risinājumu imigrācijas problēmai, bet Ungārija nevar atļauties gaidīt ilgāk,» trešdien paziņoja Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto. Viņš apgalvo, ka žoga izbūve nebūs pretrunā ar starptautiskajiem līgumiem.

Ungārijas konservatīvā valdība arī piedraudējusi, ka bloķēs patvēruma meklētājus, kuri ieradīsies no ES dalībvalstīm un ES kandidātvalstīm. No septiņām valstīm, ar kurām Ungārijai ir robeža, tikai Ukraina nav ne ES dalībvalsts, ne kandidātvalsts.

Par Ungārijas lēmumu «pārsteigts un šokēts» bija Serbijas premjerministrs Aleksandrs Vučičs. «Sienu celtniecība nav risinājums. Serbija nevar atbildēt par radušos situāciju, mēs esam tikai migrantu tranzītvalsts. Vai Serbija ir atbildīga par krīzi Sīrijā?» Serbijas premjeru citē ziņu aģentūra AFP.

Ungārijas nodomu kritizējis Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks. «Ungārijas plāns būvēt žogu, lai apturētu migrantus, ir netālredzīgs. Ir jānodrošina patvērums, nevis tas jāliedz,» viņš rakstīja tviterī.

Ungārijas valdība pēdējos mēnešos izpelnījusies starptautisku nopēlumu par ungāru sabiedrības noskaņošanu pret patvēruma meklētājiem. Nesen valdība rīkoja «nacionālo apspriedi» un nosūtīja astoņiem miljoniem valsts iedzīvotāju anketas ar jautājumiem par imigrāciju, bet publiskās vietās izvietoja plakātus ar uzrakstu «Ja tu ierodies Ungārijā, tad neatņem darbu ungāriem!».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?