Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ārdīs atkritumu izvešanas tirgu

Ilgi gaidītais un pārstrādātais Atkritumu apsaimniekošanas likums šodien tiek izskatīts valdības sēdē un pēc tam to nosūtīs uz Saeimu. Daži apsaimniekotāji neslēpj, ka vēl cer panākt sev izdevīgas izmaiņas šajā likumā. Visvairāk strīdu izraisa norma, kas paredz visu spēkā esošo apsaimniekošanas līgumu laušanu un jaunu pašvaldības iepirkumu konkursu izsludināšanu līdz 2013. gada 1. janvārim, lai katrā teritorijā paliktu viens apsaimniekotājs.

Ierobežos konkurenci

Nav normāli, ka pa ielu, kurā ir piecas mājas, brauc piecu firmu atkritumu savākšanas mašīnas, tāpēc apsaimniekošanas firmu izvēli uzticēs pašvaldībām konkursu kārtībā, uzskata Vides ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktora vietniece Rudīte Vesere. Pašvaldības teritoriju var dalīt vairākās daļās, bet katrā strādās tikai viens apsaimniekotājs. Jaunos konkursus izsludinās uz pieciem gadiem, pēc tam organizēs atkal jaunu iepirkumu. «Protams, ir tādi apsaimniekotāji, kas grib palikt tirgū iespējami ilgi un atstāt visu, kā ir šobrīd. Taču iedzīvotājiem ir ieguvumi - likums skaidri pasaka, ka pašvaldībām jāorganizē arī dalītā atkritumu vākšana, ka atkritumi ir jāšķiro, kas esošajā likumā nebija līdz galam pateikts,» uzsver R. Vesere. Brīvais tirgus, kas šobrīd ir vairākās pašvaldībās, bet visspilgtāk Rīgā, īsti nedarbojas, jo tarifi par 1 m3 atkritumu izvešanu atšķiras nieka 10 santīmu robežās. Ja uzņēmums labi strādā, tas arī atkārtotā konkursā uzvarēs, uzskata R. Vesere.

Centīsies pārliecināt

Lai arī likums kopumā ir pietiekami labs, prasība pārslēgt līdz pat 2020. gadam noslēgtos līgumus, ar kuriem uzņēmēji rēķinājās, ir netaisna, uzskata SIA L&T direktors Reinis Ceplis, kurš neizslēdz arī iespēju, ka firmas tiesāsies par tiesībām pakalpojumu sniegt līdz līguma termiņa beigām: «Protams, ir aizvainojums - situācijā, kad ārvalstu investīcijas valstij vajadzīgas kā ēst, notiek vēršanās pret investoriem.» L&T ir Somijas koncerna meitasuzņēmums Latvijā, bet tirgū ir arī citas ārvalstu uzņēmumu meitaskompānijas, piemēram, Veolia vides serviss. R. Ceplis uzsver - iedzīvotājiem ir risks, ka pasliktināsies pakalpojuma kvalitāte, jo uzņēmēji neinvestēs ilgtermiņā, zinot, ka pēc pieciem gadiem var nesaņemt jaunu pasūtījumu. R. Ceplis prognozē, ka likuma pašreizējā redakcija sekmēs mazo uzņēmumu izzušanu no tirgus 5-10 gadu laikā. Tā nedomā Jelgavas SIA Kulk valdes priekšsēdētājs Gunārs Bubulis: «Kādreiz slēdza līgumus ar iespēju automātiski pagarināt. Tas nav pareizi, šādi līgumi ir jālauž. Pašvaldībām jāskatās, kāda ir pakalpojuma kvalitāte, vai tiek nomaksāti nodokļi un vai lētais pakalpojums nenozīmē, ka atkritumi nenonāk oficiālā poligonā.» Viņš nenoliedz, ka ārvalstu kompāniju spiediens ir jūtams, un Igaunijā šajā nozarē visi vietējie jau izspiesti no tirgus.

Iepriekš neoficiāli izskanēja, ka likuma pašreizējā redakcija varētu būt, piemēram, SIA ZAAO interesēs, kas vairākās Vidzemes pašvaldībās ir vienīgais atkritumu apsaimniekotājs. Valmieras mērs Inesis Boķis par nepieciešamību pēc trim gadiem izsludināt konkursu nebūt nepriecājas: «Es vispār nevaru iedomāties citu modeli, ZAAO bija pilotprojekts, kurā ir milzīgi daudz ieguldīts, arī Eiropas nauda, un tagad ir risks to visu sagraut ar līguma pārslēgšanu. Izskatās, ka mākslīgi mēģina iznīcināt to, kas ir izdarīts. Jā, varbūt mēs maksājam kādu santīmu dārgāk, bet tas ir tā vērts.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?