Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Arī iepirkumos ir redzami trūkumi

Darījumu tūrismam Latvijā ir vēl neizmantots potenciāls, par ko liecina gan nozares profesionāļu vērtējums, gan arī pastāvīga darījumu braucienu apjoma palielināšanās pēdējo gadu laikā.

Šobrīd aktuāls jautājums tūrisma aģentūrām, kas apkalpo darījumu braucienus, ir iepirkumu procedūras. Nozares profesionāļi uzskata, ka darījumu braucienu iepirkumu jomā varētu vēlēties precīzāk, saprotamāk izstrādātus vērtēšanas kritērijus un nolikumus, kas konkursu rīkotājiem atvieglotu iepirkumu procedūru. Tas ļautu gan pasūtītājiem skaidrāk formulēt viņu vēlmes, gan arī tūrisma aģentūrām «spēlēt» ar skaidri rakstītiem noteikumiem.

Pašlaik galvenais vājais punkts iepirkumu procedūru organizēšanā ir nepilnīgi noformulēti nosacījumi tam, kā tiek vērtēta maksa par pakalpojumiem. Darījumu braucienu cena veidojas no tā, ka tūrisma aģentūras piedāvā patērētājiem dažādus pakalpojumus (aviobiļetes, viesnīcas, ēdināšana utt.) par šo pakalpojumu piegādātāju cenām un arī nosaka savu - pakalpojuma sniedzēja - maksu. Dažas tūrisma aģentūras dažādi interpretē šos nolikumus un par saviem pakalpojumiem neprasa samaksu. Toties no klienta cenšas paņemt samaksu ar citām, negodīgām metodēm, palielinot trešo pušu - pakalpojumu piegādātāju (viesnīcu, aviobiļešu u. c.) - cenas. Šī pieeja nav dzīvotspējīga ilgtermiņā un pēc būtības ir klientu krāpšana.

Uzskatām, ka arī klientam ir jābūt līdzatbildīgam un jāpiedalās šajos procesos, respektīvi, klientam jāizprot, kā veidojas tūrisma pakalpojuma samaksa. Ja klientam - iepirkuma rīkotājam - tas ir vienalga un klients izvēlas zemāko cenu, nedomājot par to, ka konkrētais tūrisma uzņēmums var drīzumā bankrotēt, tad tā ir nepieņemama attiecību forma un īstermiņa domāšana, kas grauj tūrisma tirgu. No klienta viedokļa ir svarīgi izvēlēties caurspīdīgu sadarbības modeli, balstītu uz savstarpēju uzticēšanos un cieņu.

Aprakstītā situācija ir pēdējo gadu tendence, ko izraisījusi neveselīga konkurence. To pastiprināja 2009. gada krīze, kad tūrisma uzņēmumi strauji zaudēja klientus, jo tie ierobežoja savus darījumu braucienus.

Jau tiek strādāts, lai iepirkumu procedūras būtu saprotamas un neradītu augsni negodīgām interpretācijām. CWT Latvia ir darba grupas sastāvā, kas strādā Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas paspārnē. Darba grupa jau ir sagatavojusi priekšlikumus un vērsusies Iepirkumu uzraudzības birojā.

Vēl viens aspekts, kas kavē darījumu tūrisma attīstību un Latvijas konkurētspēju starptautiskā mērogā, ir tas, ka Latvijā trūkst konferenču centra, kas vienlaikus spētu uzņemt vismaz 4000 cilvēku, nodrošinot ēdināšanu un pārējo infrastruktūru. Citi aspekti - Latvijas izdevīgais ģeogrāfiskais stāvoklis, transporta un viesnīcu tīkls, Rīgas kompaktums, tūrisma nozares profesionālisms - ir ļoti labvēlīgi darījumu tūrisma attīstībai Latvijā. Tūrisma nozares profesionāļi uzskata, ka reālais risinājums šāda multifunkcionāla, ietilpīga konferenču centra būvniecībā varētu būt publiskā un privātā partnerība, iesaistoties gan valsts sektoram, gan arī investoriem. Arī citu valstu pieredze rāda, ka šāds risinājums ir visoptimālākais.

* CWT Latvia direktore, Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas viceprezidente

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?