Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Arī nākamgad neapmaksās vakcināciju pret rotavīrusu

Veselības ministrija (VM) ir aprēķinājusi, ka, veicot jaundzimušo vakcināciju, divu gadu laikā no viena līdz divus gadus vecu bērnu vidū tiktu novērsti 11 376 rotavīrusa infekcijas gadījumi. Tomēr šādas vakcīnas iekļaušanu vakcinācijas kalendārā atkal plāno atlikt par gadu. Par trim gadiem vēlas atlikt otru poti pret vējbakām. Lēmumu ministrija pamato īsi - tam nav piešķirti papildu nepieciešamie līdzekļi. Speciālisti gan norāda, ka laikā, kad palielinās infekciju slimību gadījumu skaits, šāds lēmums nav atbalstāms.

Patlaban vakcinācija pret rotavīrusu bērniem līdz 24 mēnešu vecumam ir pieejama ar 50% kompensāciju no valsts budžeta, vecāku izdevumi ir no 38 līdz 55 latiem. Tādējādi tiek veicināta sociālā nevienlīdzība starp bērniem, kuru vecāki finansiāli var atļauties vakcinēt bērnu un kuru vecākiem šādu iespēju nav. Lai gan vasarā valdība vienojās, ka no 2014. gada vakcīnu pret rotavīrusu bērni saņems divu mēnešu vecumā un otro poti pret vējbakām - septiņu gadu vecumā, visticamāk, tā tomēr nebūs. VM patlaban finanšu trūkuma dēļ virza grozījumus, lai valsts apmaksātu vakcināciju pret rotavīrusu bērniem atliktu līdz 2015. gada 1. janvārim, bet papildu potes pret vējbakām ieviešanu - līdz 2017. gada 1. janvārim.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītāja Dace Gardovska Dienai paskaidroja, ka rotavīruss ir tipiska zīdaiņu un agrīna vecuma bērnu zarnu infekcija, kas izsauc smagu caureju, turklāt tā ir ļoti lipīga un plaši izplatīta. Ņemot vērā, ka vakcinācija tiek uzskatīta par vienīgo efektīvo kontroles mehānismu, to nedrīkstētu atlikt vēl par gadu. Līdzīgi domā arī Rīgas Stradiņa universitātes profesore Baiba Rozentāle, norādot, ka ministrija par prioritāti ir izvirzījusi bērnus, kas gan neparādās darbos. Viņa arī pauda neizpratni, kāpēc šāds lēmums nav saskaņots ar nozares speciālistiem. B. Rozentāle paskaidroja, ka 2009. gadā, kad krīzes dēļ vakcinācijas ieviešanu pārcēla uz 2014. gadu, lēmums tika pieņemts kopā ar medicīnas darbiniekiem un speciālistiem, tomēr tagad par to uzzināts no medijiem.

Ministrija saņem pārmetumus arī par otras potes pret vējbakām ieviešanas atlikšanu. Kā norādīja B. Rozentāle, saslimšana ar vējbakām tikai palielinās. Ņemot vērā, ka viena vakcīnas deva nepasargā no slimības mūža garumā, būtu nepieciešams saņemt otru vakcīnas devu septiņu gadu vecumā.

Arī Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijā deputāti pauda neizpratni, kāpēc netiek realizētas jau pieņemtās iniciatīvas, bet tiek virzītas jaunas. Tomēr Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Liene Cipule sacīja, ka finansiālu apstākļu dēļ ik pa laikam ir jāatsakās no kādas ieceres ar cerību, ka nākamajā vai aiznākamajā gadā to izdosies realizēt.

Dienai norādīja VM pārstāvis Oskars Šneiders, vakcinācijas pret rotavīrusa infekciju kopējās izmaksas 2015. gadā un turpmākajos gados varētu būt aptuveni 560 tūkstoši latu, savukārt septiņgadīgo bērnu vakcinācijai pret vējbakām nākamgad būtu vajadzīgi 190,6 tūkstoši latu. Jau tagad zināms, ka 2015. gadā vakcinācijai pret rotavīrusu finansējums ir nodrošināts, taču vakcīnai pret vējbakām to vēl prasīs. Nav arī garantijas, ka 2017. gadā otra pote tiks ieviesta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?