Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Arī valodu skolā būs vasa ras brīvlaiks

Kamēr Jelgavas ielās un parkos notiek pamatīgi būvdarbi, valodu mācību centrā Password X palēnām beidzas mācību gads. Lai gan šis ir neliels uzņēmums, mācību gada beigas tajā ir jūtamas - telpas stūrī smaržo ziedi, uz galda noliktas audzēkņu sanestās konfektes. «Cienājieties droši, vakarā ir noslēgums vēl vienai grupai, gan jau krājumi atkal papildināsies,» smejas SIA Password X valdes priekšsēdētāja un uzņēmuma vadītāja Inga Munda*.

Termiņi pārceļas četrreiz

Firma Password X projektā Dienas starts iesaistījās, kad tai Hipotēku banka bija piešķīrusi kredītu jaunam darbības virzienam - lomu spēļu izstrādei. Šīs lomu spēles plānots izmantot angļu valodas apguvē - gan savām vajadzībām, gan arī pārdošanai Latvijas un ārvalstu tirgos.

Ražošanas process gan kavējas - Inga stāsta, ka gala termiņi pārcelti jau četras reizes. «Acīmredzot drukas darbi mūsdienās var pamatīgi iekavēties, tiesa gan, arī tipogrāfija jūtas ļoti vainīga, jo griešana uzticēta sadarbības partnerim un aizķeršanās ir tieši saistībā ar lokšņu sagriešanu,» skaidro jaunā uzņēmēja.

Tad, kad lomu spēļu kārtis beidzot būs nodrukātas un sagrieztas, būs jāķeras pie iepakojuma ražošanas. Lai gan kāršu kavas augstums teorētiski ir zināms, poligrāfijas speciālisti Ingai ieteikuši nogaidīt, līdz kārtis ir gatavas, un tikai tad pasūtīt iepakojumu, jo papīrs, kā jau dzīvam materiālam pieklājas, savus izmērus itin viegli dažādu apstākļu ietekmē var mainīt.

Metāls pret kartonu

«Es domāju, ka paliksim pie kartona iepakojuma. Bija gan arī variants ar metāla kārbiņām, kuras būtu izgatavotas Ķīnā, bet šajā gadījumā būtu jāpasūta 5000 gabalu, savukārt man sākumā vajag tikai piecsimt. Kartona kārbiņa varbūt ir mazāk praktiska, tomēr pirmajai tirāžai būs gana laba,» savus apsvērumus atklāj Inga. Viņa atzīst, ka par kavēšanos vairs nesatraucas tik ļoti, cik sākumā, tieši zaudējumi tādā veidā nerodoties, un galu galā labs nākot ar gaidīšanu. Nākamais noteiktais gala termiņš ir 18. jūnijs.

Pats sev režisors

Paralēli lomu spēļu ražošanai tiek plānoti arī mārketinga pasākumi. Nākamajā dienā pēc mūsu intervijas ir paredzēta videomateriāla filmēšana spēļu reklāmas vajadzībām. «Palūdzu dažus savus skolniekus, lai izspēlē šos lomu spēļu scenārijus kameras priekšā. Mēs patlaban izstrādājam produkta mājaslapu, video ir tieši internetam. Kad kārtis būs gatavas, būs jāsataisa arī bildes. Pagaidām uzfilmēsim dažus video, domājams, būs jautri. Filmēšu es pati, bet, ja nekas nesanāks, man te, Jelgavā, ir paziņa ar profesionālo aparatūru, lūgšu palīdzību viņam,» plānos dalās Inga.

Brīvlaiks arī skolotājiem

Šomēnes mācību gadu Ingas valodu skolā beidz 10 mācību grupas. Projekta sākumā skolā bija divi pasniedzēji - Inga Munda, kura māca angļu valodu, un Sintija Vagale, kura pasniedz angļu un norvēģu valodu, - bet tagad uzņēmumā strādā jau četri cilvēki. Klāt nākusi Madara, kura nodarbojas ar tālmācības klientiem Skype, un Vikija, kuras uzdevums ir padarīt tos darbiņus, kam Ingai neatliek laika. «Kad izsludināju, ka meklēju asistentu, man pieteicās 70 cilvēku. Bija tādi, kam ir doktora grāds, un tādi, kas ir ieguvuši izcilu izglītību ASV. Mani tas mazliet nošokēja, ka cilvēki ar šādu pieredzi piesakās asistenta vakancei nelielā uzņēmumā. Ar Vikiju mums ļoti labi saskan, viņa ierodas, kad es dodu ziņu, un, neko daudz nejautājot, izdara visas vajadzīgās lietas. Mani uz galda sagaida tikai parakstāmo dokumentu kaudzīte un tīras, sakārtotas telpas, kas ir gatavas darbam. Es neteiktu, ka, augot darbinieku skaitam, mēs būtu daudz ieguvuši finansiālā ziņā, tomēr tajā pašā laikā darbs sokas daudz raitāk un var paspēt daudz vairāk - tagad vasarā līdz ar to ir cerība, ka sāks mazināties privātskolnieku rinda,» priecājas Inga. Jūnijā viņa gan domā doties atvaļinājumā, jo vasarā tik un tā nekādas intensīvās mācīšanas nebūšot - grupu nodarbības ir beigušās, un līdz augusta beigām valodas apgūs tikai tie, kuri mācās individuāli.

* Šonedēļ Diena.lv visvairāk portāla lasītāju balsu nominācijā Perspektīvākais starts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Vairāk par viņu gaitām lasiet blogos Diena.lv/dienas-starts

Taizemiešu restorāna veidotājs SIA Rojāls
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts.)
Pagājušajā sestdienā notika taizemiešu restorāna Kotai oficiālā atklāšana. Restorāna operatora SIA Rojāls dzīvē ir sācies svarīgākais posms - ēstuves būvniecība esot bijusi tikai tāda iesildīšanās, atzīst firmas vadītājs Gints Zīverts.
Uzņēmumu vadības sistēmu izstrādātājs IT Sapiens
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Evas Narunovskas uzņēmuma IT Sapiens komanda priecājas, jo ir trīskāršojies pasūtījumu apjoms. Tāpēc vēl bez vecākā PHP/SQL speciālista tiek meklēts arī PHP programmētājs. Acīmredzot labi programmētāji apkārt nemētājas.



Elektrisko velosipēdu tirgotājs eRitenis.lv
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Romāna Ruzina uzņēmums ir saņēmis velorikšu ražošanas pasūtījumu no kāda Lietuvas uzņēmuma. Nākamnedēļ dosimies pie viņa ciemos, lai apskatītos, kā tad īsti top arī Latvijā ražotie lielie trīsriteņi.




Mazgāšanas uzņēmums tutinelli
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts.)
Tutinu ģimenes firma pagājušajā nedēļā nomazgājusi fasādes diviem Rēzeknes veikaliem un vienu iestiklotu lodžiju. Tagad spīd un laistās apģērbu veikals RDA un vietējā Stokker filiāle. Tomēr Tamāra Tutina atzīst, ka pasūtījumu varētu būt vairāk, tāpēc pamatīgāk jāpieiet pakalpojuma pārdošanas procesam.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?