Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Armēņi piemin genocīdu

Armēņi visā pasaulē piektdien pieminēs simto gadadienu, kopš sākās Osmaņu impērijas īstenotā armēņu masveida iznīcināšana, ko paši armēņi, daudzi vēsturnieki un valstis dēvē par genocīdu. Turcija, kas ir Osmaņu impērijas tiesiskā mantiniece, oficiāli izteikusi līdzjūtību armēņiem par Osmaņu impērijā notikušajām masu slepkavībām, taču atteikusies tās dēvēt par genocīdu.

Atšķirīga interpretācija

1915. gada 24. aprīlis tiek uzskatīts par dienu, kad musulmaņu pārvaldītā Osmaņu impērija sāka sistemātiskas armēņu deportācijas un slepkavības. Tolaik Osmaņu impērijā dzīvoja aptuveni divi miljoni armēņu, kuri iestājās pret varas mēģinājumiem viņus pievērst islāmam.

Armēnija apgalvo, ka no 1915. līdz 1917. gadam Osmaņu impērijas represijās dzīvību zaudēja pusotra miljona armēņu, tūkstošiem tika atsavināts privātīpašums un viņi bija spiesti emigrēt. Savukārt Turcija apgalvo, ka šajā laikā Osmaņu impērijas teritorijā miruši pusmiljons armēņu un lielākā daļa bijuši Pirmā pasaules kara upuri. Ankara uzstāj, ka šajā laikā nogalināti tikpat vai vēl vairāk turku.

Arī gadsimtu pēc genocīda Armēnijas un Turcijas attiecības ir saspīlētas. Pēdējos gados ir notikuši mēģinājumi tuvināties, 2009. gadā pat tika noslēgta vienošanās par diplomātisko attiecību nodibināšanu un robežu atvēršanu, bet neviena no valstīm dokumentu joprojām nav ratificējusi.

Bez Armēnijas vēl 21 valsts, arī Lietuva, oficiāli ir atzinusi, ka Pirmā pasaules kara laikā Osmaņu impērijas pastrādātās zvērības pret armēņiem ir genocīds. Šonedēļ kā pēdējā šim pulkam pievienojās Austrija, Ankara uz to atbildēja ar vēstnieka atsaukšanu. Šomēnes arī Romas pāvests un Eiropas Parlaments armēņu masveida iznīcināšanu nodēvējuši par genocīdu.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu šonedēļ vērsies pie Vācijas kancleres Angelas Merkeles ar aicinājumu atrunāt Vācijas parlamentu no piektdien paredzētā balsojuma par rezolūciju, kurā teikts, ka armēņu liktenis Pirmā pasaules kara laikā ilustrē XX gadsimta vēsturi, ko iezīmē masu slepkavības, etniskās tīrīšanas, deportācijas un genocīdi.

Vēstures ķīlnieki

Turku vidū nostiprinājusies pārliecība, ka armēņu masveida slepkavošanas dēvēšana par genocīdu nozīmētu atzīt vēsturiskos melus. Viņi norāda, ka nav gūti pierādījumi par tā laika centrālo varasiestāžu pavēli izkaut armēņus. Tas ir izšķiroši, jo cilvēki, kuri 1923. gadā izveidoja mūsdienu Turciju, iepriekš bija kalpojuši Osmaņu impērijai.

Viens no retajiem armēņu genocīdu pētošajiem turku vēsturniekiem Taners Akčams uzskata - vairākums turku nespētu atzīt, ka modernās Turcijas dibinātāju rokas ir aptraipītas ar nevainīgu cilvēku asinīm. «Mums būtu jāakceptē, ka nozīmīgs skaits mūsu valsts dibinātāju ir piedalījušies genocīdā vai kļuvuši bagāti zogot. Ikvienai nācijai būtu ļoti grūti atzīt, ka tās atbrīvošanas varoņi bijuši slepkavas un zagļi,» vēsturnieks sacīja ziņu aģentūrai Reuters.

Žurnālists Hasans Džemals, kura vectēvs Džemals pašā kā viens no Osmaņu impērijas militārajiem vadoņiem uzraudzīja armēņu izvešanu un slepkavošanu, uzskata, ka Ankarai vajadzētu vismaz atvainoties armēņiem un pasludināt slaktiņus par noziegumiem pret cilvēci. «Būdams vēstures ķīlnieks, tu nevari būt brīvs un demokrātisks šodien,» viņš izteicies The Financial Times.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?