Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Arods rokā gada vai pusotra laikā

Ja profesionālā izglītība šķiet praktiskāka un ar ātrāku un taustāmāku rezultātu nekā studijas augstskolā, ir vērts ielūkoties profesionālo skolu, profesionālās izglītības kompetenču centru un koledžu piedāvājumā, kas atrodams Nacionālajā izglītības iespēju datubāzē www.niid.lv. Arī darba devēji ar katru gadu arvien uzstājīgāk norāda, ka kvalificētu, tieši profesionālo izglītību ieguvušo speciālistu deficīts dažādās nozarēs kļūst lielāks.

Cita starpā jauniešiem vecumā no 17 līdz 29 gadu vecumam (ieskaitot) ir iespēja bez maksas apgūt gandrīz 90 profesiju dažādās profesionālās izglītības iestādēs, kas iesaistījušās Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektā. Šīs mācības ilgst vienu vai pusotru gadu, jauniešiem atkarībā no sekmēm pieejama arī stipendija. Kopumā profesionālās izglītības iestādes, kas iesaistījušās šajā ESF projektā, 32 Latvijas pilsētās gatavas uzņemt vairāk nekā 3300 audzēkņu.

Programmu un profesiju klāsts ir visai plašs - jauniešiem tiek piedāvātas gan sen zināmas un populāras mācību programmas, gan maz izplatītas un pavisam jaunas. Jaunieši varēs apgūt, piemēram, lokmetinātāja, tērpu stila speciālista, apdares darbu strādnieka, vizuālās reklāmas noformētāja, kuģa pavāra, multimediju dizaina speciālista, elektromontiera, meža mašīnu operatora, zobārsta asistenta, ēku siltinātāja, interjera dizaina speciālista, bārmeņa, datorsistēmu tehniķa un citas profesijas. Papildus tam jaunieši varēs papildināt savas zināšanas arī eksaktajos mācību priekšmetos.

Ir arī vēl kāds bonuss: bez zināšanām un prasmēm atsevišķu programmu apguve paredz arī iespēju iegūt profesijai nepieciešamo sertifikātu vai apliecību, bez kādiem faktiski nav iespējams iekārtoties darbā un sākt strādāt. Tā, piemēram, mazumtirdzniecības veikala pārdevējiem, mazumtirdzniecības komercdarbiniekiem, viesmīļiem, bārmeņiem u. c. projekts nodrošina sertifikātu par darbu ar kases aparātu. Automehāniķi un autoelektriķi varēs iegūt B kategorijas autovadītāja apliecību, savukārt viesnīcu servisa speciālisti varēs iegūt Amadeus sertifikātu, kas ļauj darboties šajā sistēmā, rezervējot aviopakalpojumus, viesnīcas, automašīnu nomu utt.

Lai sāktu mācības kādā no ESF projekta profesionālās izglītības programmām, jaunietim jābūt ar vidusskolas vai pamatskolas izglītību. Viņš var būt reģistrējies Nodarbinātības valsts aģentūrā kā bezdarbnieks vai darba meklētājs, taču gadu pirms uzņemšanas nav saņēmis stipendiju nevienā citā ESF projektā. Programmā var pieteikties arī tie profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi, kuri kvalifikāciju ieguvuši ne agrāk kā gadu pirms mācību uzsākšanas projekta ietvaros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?