Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ārstē un trenē hokejistus

Esmu apmēram tādā pozīcijā kā soļotāja karjeras laikā pēc Atlantas 1996. gada olimpiskajām spēlēm. Savā profesijā kaut ko jau esmu sasniedzis, bet ir jātiek vēl augstāk - sportiskais azarts Aigaram Fadejevam nav gājis mazumā. Jau trīs mēnešus Fadejevs praksē Rīgā izmanto Losandželosas South Bay masāžas koledžā iegūtās zināšanas.

Pats lieliskā formā

Par Fadejevu nekas nebija dzirdams teju četrus gadus. It kā Amerikā, it kā strādā - pat savulaik viņam tuvu stāvoši ļaudis balstījās uz minējumiem. «Biju pieņēmis Amerikas izaicinājumu un negribēju atklāti neko stāstīt,» allaž atklātais un komunikablais Fadejevs bija kļuvis sev neraksturīgi noslēpumains. Toties tagad Rīgā atkal ir sastopams «vecais, labais» Fadejevs, no kura strāvo Duracell bateriju enerģija. Uz aci nepateiksi, ka jau ilgāku laiku viņš ir projām no profesionālā sporta. Vizuāli izskatās lieliskā kondīcijā. «Astoņi kilogrami gan nākuši klāt, toties redz kas man par presīti!» zem T krekla patiešām redzamas muskuļu rievas. «Nu pasaki, kas es būtu par fiziskās sagatavotības treneri, ja staigātu ar apaļu puncīti un neko nevarētu izdarīt? Tāpēc visu laiku cenšos uzturēt sevi kondīcijā. Visus vingrinājumus cenšos izpildīt kopā ar savā aizgādībā paņemto jauno atlētu.»

Ārstējis Kobe Braientu

Amerikā paralēli mācībām Aigars praksē izgājis 200 darba stundas. Viņa novirziens ir palīdzēt atlētiem pēc savainojumiem rehabilitācijas procesā. Klientu vidū bijusi arī NBA megazvaigzne basketbolists Kobe Braients. «Ar viņu bija interesanti. Man strikti pateica, ko es drīkstu darīt un ko ne. Vajadzēja palīdzēt Kobem atgūties pēc ceļgala traumas. Tas notika pa pusei slepeni, jo nedrīkstēju reklamēties, ka ar viņu sadarbojos. Braients gan bija ļoti vienkāršs, bez zvaigžņu slimības simptomiem.» Aigars skaidro, ka viņa metode esot sāpīga, bet efektīva. «Ļoti daudz laika esmu veltījis, lai iepazītu sprinterus, kuri ir ļoti traumatiski. Piemēram, slavenajā Džona Smita treniņu grupā Amerikā, kur sapulcināti arī Karību valstu labākie sprinteri, 80 procenti skrējēju ir ar savainojumiem. Parasti veidojas ķēdes reakcija, ja kāda muskuļu grupa nav pienācīgi nostiprināta, citai ķermeņa daļai sanāk pārāk liela slodze.»

Līdz 10. augustam Fadejevam turpināsies sadarbība ar četriem vieglatlētiem, kuri gatavojas pasaules čempionātam Korejas pilsētā Tegu. «Viņi paši mani sameklēja. Biju vienam palīdzējis, viņš iedeva rekomendāciju.» Kopumā Tegu skrejceliņā iziešot seši atlēti, kurus aprūpējis Fadejevs. «Pārsvarā ārstēju ar rokām, bet varu izdarīt arī injekcijas.»

Programma hokejistiem

Pēdējos mēnešus Aigars gan sācis sevi apliecināt citā ampluā. Vasarā viņš sezonai gatavo jaunos hokejistus. Kāpēc ne soļotājus vai maratonistus? «Zini, cikliskie sporta veidi, kā soļošana, skriešana, slēpošana vai riteņbraukšana, mani patlaban neinteresē. Laikam pārāk ilgu laiku es pats esmu bijis tajā katlā iekšā, gribas pamēģināt kaut ko jaunu. Iesākumā pievērsos sprinteriem, bet tagad sezonai gatavoju hokejistus. Esmu izstrādājis pats savu metodiku. Tehniskās lietas, kā slidošana, nūjas pārvaldīšana vai metiens, nav manā kompetencē. Man ir jāpanāk, lai pēc vasaras darba spēlētājs būtu gatavs ar pilnu atdevi laukumā darboties visas 60 minūtes. Vēroju hokejistus uz laukuma, līdz sapratu, kādi vingrinājumi viņiem būtu noderīgi. Hokeja laukumā jābūt ātram, agresīvam un arī izturīgam. Uz šo īpašību nostiprināšanu arī esmu izveidojis treniņu programmu.»

Pirmais Fadejeva lolojums bija septiņpadsmit gadu vecais aizsargs Kristaps Bazevičs, kurš gatavojās spēlēšanai Ziemeļamerikas junioru līgā. Uzbrucējs Ģirts Jansons pēc Fadejeva treniņiem esot uzņemts Liepājas metalurgā. Pašreizējā audzēkņa Mikusa Sprinovska mērķis ir izcīnīt vietu HK Rīga sastāvā. «Strādāju tikai individuāli viens uz vienu, jo uzskatu, ka citādi nevar panākt vēlamo rezultātu. Izpētu atlētu bioķīmiju, lai zinātu, kas «lācītim vēderā». Kad ir zināms laktātu līmenis un visi citi analīžu rezultāti, tad var piekoriģēt, cik lielas slodzes viņš ir gatavs izturēt.» Strādāšana sporta spēļu komandā pagaidām neesot Aigara vilinājums. Tad rezultāts nebūšot tik kvalitatīvs.

Kāpēc ne Capitals?

Cik augstu tad Fadejevs grib tikt - soļošanā pēc 1996. gadā Atlantā izcīnītās sestās vietas nākamajā olimpiādē Sidnejā bija sudrabs? «Fizioterapeits Capitals vai Rangers komandās - tas nudien nebūtu slikti,» patiešām augstu mērķē Fadejevs. Pagaidām viņš savu nākotni saskata Latvijā. «Dēls Ralfs man ir brīvdomātājs, kā mamma, un sports viņu neaizrauj. Tomēr puikam būs jau 12 gadu, un viņš sāks mācības 5. klasē. Pienācis laiks kaut kur nobazēties.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aigars Fadejevs

Dzimis 1975. gada 27. decembrī Valkā
Ģimenes stāvoklis: precējies, ir 12 gadu vecs dēls Ralfs
Sportista karjera: bijušais soļotājs, 2000. gada Sidnejas olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējs, 1998. gada Eiropas čempionāta 2. vietas ieguvējs, Latvijas rekordists 10, 15, 20, 30 un 50 kilometru soļošanā
Izglītība: Murjāņu Sporta ģimnāzija, Losandželosas South Bay masāžas koledža
Nodarbošanās: manuālais terapeits un fiziskās sagatavotības treneris

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?