Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ārsti brīdina par ādas vēzi

Gada laikā no jauna ar ādas vēzi Latvijā saslimst vairāk nekā 1000 iedzīvotāju. No tiem apmēram 200 cilvēkiem tiek atklāta ādas melanoma, kas ir viena no bīstamākajām ādas vēža formām. Viens no galvenajiem iemesliem ir tieši iedzīvotāju sauļošanās paradumi, arī solārija izmantošana. Tā dēļ ādas vēzis tiek atklāts arvien jaunākiem pacientiem. Dermatologi situāciju raksturo kā katastrofālu un steidzami aicina atbildīgās institūcijas meklēt risinājumu, jo trūkst valsts atbalsta.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem, pērn Latvijā reģistrēti 1626 ādas vēža slimnieki, kas ir par 458 gadījumiem vairāk nekā vēl pirms gada. Kā Dienai norādīja SPKC pārstāve Anete Vilciņa, analizējot saslimstības pieaugumu ar ādas vēzi, saslimstība ar melanomu šobrīd nav vērtējama kā dramatiska - situācija ir stabila, un pēdējais nozīmīgākais saslimstības pieaugums reģistrēts 2010. gadā. Tomēr pieaugums ir jūtams nepigmentētā ādas vēža grupā. Piemēram, pērn reģistrēts 1413 jaunu saslimšanas gadījumu, 2011. gadā tie bija 1272 jauni pacienti. A. Vilciņa arī uzsvēra, ka pēdējos trijos gados ir palielinājies agrīni atklāto ādas vēža gadījumu skaits.

Tieši informatīvo kampaņu dēļ, kas norisinājušās vairākus gadus, cilvēki biežāk vēršas pie ārsta, tāpēc vairāk arī tiek konstatēta saslimstība, Dienai pastāstīja biedrības Dermatologi pret ādas vēzi valdes priekšsēdētājs Raimonds Karls. Tāpat pēdējos 15 gados ir ievērojami uzlabojusies diagnostika. Savukārt negatīvais faktors ir maldīgā iedzīvotāju attieksme pret iedegumu - tiek uzskatīts, ka iedegums ir veselības, labsajūtas un labklājības pazīme. To gan ietekmējot arī reklāmas. «Piemēram, maksā par 10 minūtēm solārijā un sauļojies, cik gribi. Ko nozīmē, cik gribi? Kamēr cilvēks nodeg vai viņam rodas ļaundabīgi veidojumi?» neizpratnē ir R. Karls. Pašreizējo sauļošanās paradumu rezultātus statistikā gan varēs redzēt pēc vairāk nekā 10 gadiem, piebilda A. Vilciņa.

Lai uzlabotu situāciju, atbildīgajām institūcijām vajadzētu iesaistīties problēmas risināšanā, kas šobrīd netiek darīts vispār, uzskata R. Karls. Pēc viņa domām, valstij vajadzētu nodrošināt bezmaksas skrīninga iespējas riska grupai, iedzīvotājiem vecumā virs 60 gadiem. Tāpat ir nepieciešams iekļaut kompensējamo medikamentu sarakstā zāles, kuras tiek izrakstītas pacientiem ar ādas vēža diagnozi. «Mēs, dermatologi, protams, varam kliegt par šo problēmu gan individuāli, gan kopā, taču bez valsts iesaistīšanās ar ādas vēzi slimos arvien vairāk un sekas būs dramatiskas,» piebilda R. Karls. Tam piekrīt arī dermatoveneroloģe Olga Zaikovska, norādot, ka pacientu maksātspēja ir ļoti zema, tāpēc daļa pie ārsta nedodas. Viņa atzina, ka patiesais pacientu skaits, kuriem potenciāli var attīstīties ādas vēzis, varētu būt tuvu 50 000. Tāpēc nopietni jāizstrādā risinājums. Tāpat pašiem cilvēkiem ir jāmaina attieksme. Kā norādīja R. Karls, ādas vēzis jebkurā tā stadijā nepazudīs pats no sevis, tāpēc cilvēkiem ir jāpārvar bailes un jādodas pie ārsta.

Lai problēmai pievērstu lielāku sabiedrības un valsts uzmanību, šonedēļ tika sākta informatīvā kampaņa Dzīvo ar veselu ādu, kuras laikā līdz 6. oktobrim darbosies informatīvais tālrunis 20242222, pa kuru iespējams konsultēties neklātienē, sūtot sava vai dzīvesbiedra, radinieka vai citādi tuva cilvēka ādas problēmas attēlu. Kampaņas noslēgumā ārsti veiks apkopojumu par to, kas notiek ar senioru ādu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Saslimstība ar ādas vēzi

Pērn ar melanomu saslimuši 213 cilvēki, bet 2011. gadā - 197 cilvēki. Savukārt ar citiem ļaundabīgiem ādas audzējiem pērn saslimuši 1413, bet 2011. gadā 1272 cilvēki
Pērn no ļaundabīga audzēja miruši 6010 cilvēki, no tiem 145 no ādas vēža
Biežāk ar ādas vēzi slimo cilvēki pēc 50 gadu vecuma

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?