Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ārsti saka - kaitē tāpat!

Janvāra beigās Saeima sāka izstrādāt kārtību, kādā mūsu valstī izplatīt elektroniskās cigaretes. Likumu vēl nav, taču jaunā tipa cigaretes Latvijā jau ir nopērkamas tāpat kā citās valstīs. To izplatītāji šīs cigaretes sauc par veselīgākām nekā parastās - jo cilvēks ieelpo tvaiku, kas izgaist, nav jūtama kaitīgo dūmu efekta. Tās varot lietot telpās, neapdraudot citus. Tāpēc jautājām veselības ekspertiem - vai elektroniskās cigaretes tiešām ir veselībai nekaitīgākas?

Kā pildspalva

Elektroniskā cigarete ir ierīce, kas vizuāli atgādina parasto cigareti vai pildspalvu un ir veidota no nerūsējoša tērauda, ziņo BBC. Elektroierīcē ir sildelements (baterija) un kasetne ar nikotīnu. Cigaretes darbības pamatprincips ir nikotīna ieelpošana ar tvaiku, kurš veidojas ierīces iekšpusē, - velkot gaisu, tas iziet cauri šaurām sprauslām, kuru malās no neliela gaisa spiediena rodas mitrums, kas tiek karsēts, un rezultātā rodas dūmu efekts.

Aptaujātie eksperti atzīst, ka pagaidām pasaulē nav lielas pieredzes elektronisko cigarešu izraisīto problēmu analīzē. Tomēr, ja elektroniskā cigarete satur nikotīnu, tā uzskatāma par tikpat kaitīgu, cik parastā cigarete, uzsver Stradiņa slimnīcas Pulmonoloģijas un alergoloģijas centra vadītājs Viesturs Šiliņš. Caur elektronisko ierīci ieelpotais nikotīns no plaušām uzsūcas visā organismā, ietekmējot orgānus, līdzīgi notiek, zelējot tabaku vai smēķējot parastās cigaretes, skaidro V.Šiliņš.

Vienalga, kādā veidā uzņemot nikotīnu smēķētājs apreibinās, - papildina narkologs Jānis Caunītis. Viņš arī izsaka bažas, ka, lietojot e-cigareti, iespējams nikotīnu vieglāk pārdozēt. Viņš min, ka Nīderlandē, lietojot šo ierīci, bijuši nāves gadījumi un slimību saasinājumi.

Plākstera vietā?

E-cigarešu izplatītāji min, ka šī ierīce palīdz atradināties no parastās cigaretes tāpat kā nikotīna plāksteri. V.Šiliņš pārliecināts, ka tā ir smēķētāju maldināšana. Viņš skaidro, ka vēlme smēķēt ir nikotīna izraisīta atkarība. Ar e-cigareti cilvēks var iekrist vēl lielākā atkarībā, spriež ārsts. Arī J.Caunītis norāda, ka tirgū ir košļājamās gumijas, plāksteri, kuri nodrošina nekaitīgu nikotīna ievadīšanas daudzumu un ceļu organismā. Salīdzinot ar e-cigareti, tās ir ilgus pētījumus izturējušas ārstnieciskas metodes. Lai droši varētu pateikt, vai šī ierīce ir nekaitīgs veids, kā atradināties no parastajām cigaretēm, nepieciešami pētījumi, uzskata narkologs. V.Šiliņš šādu iespēju nenoliedz, tikai konkrēti jāzina, cik lielu nikotīna devu var uzņemt ar ierīci. Taču katram ražotājam ir savi kasetņu un nikotīna devu lielumi. BBC raksta, ka Lielbritānijā aizliegts tirgot šīs ierīces kā līdzekli, kas palīdz atradināties no smēķēšanas.

Kas tālāk?

Lietojot e-cigaretes, nenotiek degšana. Tātad nav pasīvās smēķēšanas, blakussēdošie necietīs, spriež eksperti. Bet vai paša veselībai tās ir labākas nekā parastās ? Veselības eksperti visā pasaulē pagaidām uz šo jautājumu atbildēt nespēj. Viņi apgalvo, ka nepieciešami detalizētāki pētījumi, lai noskaidrotu, kādus izmešus un draudus veselībai rada nikotīna tvaicēšana un garaiņu elpošana. Līdz šim daži ziņojumi liecinājuši par e-cigarešu nekaitīgumu, tomēr ASV Pārtikas un narkotiku kontroles administrācijas (FDA) birojs pauž bažas, ka, izmantojot dažādu zīmolu baterijas, ievērojami atšķiras nikotīna koncentrācija tvaikā. FDA pētnieki tvaikos konstatēja arī spēcīgu kancerogēnu iedarbību. Pasaules Veselības organizācija patērētājus brīdina - ilgtermiņā lietojot e-cigareti, varētu rasties veselības riski, raksta BBC. Grieķu zinātnieki uzskata, ka līdz pētījumu beigām šo cigarešu izmantošana būtu jāpārtrauc.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?