Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Asiņu vietā plūst ben zīns un motoreļļa

«Bērnību esmu pavadījis garāžā, nosmērējies melnām rokām un muti, jo tēvs bija smago automašīnu šoferis, bieži ņēma mani visur līdzi. Varu teikt, ka tehnika mani interesē kopš dzimšanas un asiņu vietā tek benzīns,» smaidot stāsta automehāniķis un SIA Gros auto centrs autoservisa vadītājs Georgs Fedosejevs.

Auto no lūžņiem

Pirmo riteni Georgs izjaucis un salicis deviņu gadu vecumā, mašīnas labo no 13 gadiem, drīz vien pilnīgi patstāvīgi saremontējis tēva folksvāgena dzinēju. 16 gadu vecumā jau sācis strādāt dzimtajā Bauskā nelielā autoservisā, tad arī no veca lūžņa radījis skaistāko mašīnu pilsētā. «Saliku pa detaļām no nulles, metināju, krāsoju. Nopirku šo Audi par 150 latiem, bet pārdot varēju par 1500 dolāriem,» ar zināmu lepnumu stāsta Georgs. Viņš pat nevar uzskaitīt visu, ar ko izmēģinājis braukt, - mopēds, karts, motocikls... Bijis arī negadījums, pēc kritiena no motocikla bojāti mugurkaula skriemeļi, trīs mēnešus nogulējis, tomēr ticis uz kājām.

Georgu interesējis autosports, viņš sācis remontēt mašīnas autobraucējiem. Vai automehāniķa pienākumi atšķiras, ja strādā autosportā vai, piemēram, lielo kravas auto kompānijās? Georgs ir pārliecināts, ka tehnika jāpārvalda visur vienādi. «Autosportā mehāniķis rūpējas par braucēju drošību, bet darbs jau ir tas pats,» viņš skaidro un piebilst - ja saprot tehniku, viss ir elementāri. Pats par profesionāli kļuvis, tikai darbojoties praktiski, ar prātu un rokām.

Jārokas līdz saknei

Vislabākā automehāniķa darba reklāma ir klientu mutvārdu reklāma. Kad Gros auto apmēram pirms 10 gadiem meklēja labu speciālistu jaunajā servisā Zemzaru ielā, Georgu darbam rekomendējuši autosportisti tēvs un dēls Bulāni. Tagad Georgs joprojām ikdienā mēro ceļu no Bauskas uz Rīgu un atpakaļ, bet tā varot domās pārcilāt darāmos darbus.

Lielā servisā automehāniķi strādā maiņās. No 8.00 līdz 22.00, vienu nedēļu piecas darbdienas, otru - divas. Lai arī šajā amatā Georga diena ilgst no 9.00 līdz 18.00, viņš atzīstas, ka ne vienmēr izdodas darbus beigt noteiktā stundā. Viņš neatsaka palīdzēt kolēģiem, jo darboties ap autiņiem jau ir nepieciešamība. «Šogad ilgi nav sniega, bet vienu gadu, kad uzsniga pēkšņi un daudz tieši svētdienā, klientu mašīnām ziemas riepas trijatā mainījām līdz pat pusnaktij. Klienti ir pirmajā vietā,» teic speciālists.

Gros auto viņš sācis strādāt par mehāniķi un, kā pats stāsta, skrūvējis un skrūvējis, līdz uzticēts darboties ritošās daļas diagnostikas centrā. «Tur esi kā ārsts, kas pacientam nosaka īsto vainu, pirms viņu ved uz operāciju zāli,» skaidro Georgs. Ar laiku jau iemācījies problēmu noteikt ar dzirdi, bet palīdz arī speciālas datorprogrammas, kas diagnosticē bremzes, savirzes u. tml. Pašmācības ceļā apguvis datordiagnostiku, jo profesijā, viņaprāt, jābūt interesei par visu jaunāko, kas saistīts ar autotehniku, mašīnu modeļiem.

Būdams servisa vadītājs, Georgs atzīst, ka nākas saskarties ar problēmu atrast labus automehāniķus, kam profesija ir arī sirdslieta. «Pie mums praksē ierodas puiši, kas dažādās mācību iestādēs apgūst automehāniķa profesiju, bet jau pēc divām dienām saprotu, kurš būs lietaskoks, kurš par to jau interesējies un kaut ko darījis arī praktiski,» Georgs stāsta. Svarīga īpašība esot pacietība, vēlme rakties līdz saknei, jābūt pedantiskam.

Katra mašīna kā sava

«Pret jebkura klienta mašīnu jāizturas kā pret savu, ar šādu attieksmi darbi veicas un padodas,» atklāj speciālists. Ne reizes vēl neesot bijis, ka mašīnas defekts nav atrasts, varbūt tikai prasījis vairākas dienas. «Nākas «izkost» visādas mašīnu markas, jāseko tehnikas jaunumiem, līdzīgi kā nepārtraukti nomainās datori, tālruņu modeļi,» teic Georgs. Jārēķinās, ka darbā vienmēr būs netīras rokas, ilgas stundas jāpavada gan stāvus, gan tupus un rāpus. Reizēm grūti klientam izskaidrot, ka neparedzēti bija jānomaina vēl kāda detaļa, jo finansiāli katrs cenšas taupīt, tāpēc jāatceras brīdināt par izmaiņām samaksā jau iepriekš. Georgs uzskata, ka automehāniķim jāpārzina visas auto daļas - dzinēji, ātrumkārbas un viss pārējais -, jābūt gatavam tās saremontēt. Ja specializēsies, piemēram, tikai ritošo daļu nomaiņā, pildīsi autoatslēdznieka pienākumus vien. Kā servisa vadītājam Georgam jāpārzina arī citu kolēģu darāmais, biežāka ir saskarsme ar klientiem, darbs pie datora un dažādu dokumentu sagatavošana. Intervijas laikā viņa tālrunis zvana nepārtraukti - tiek saskaņota autodetaļu nomaiņa, sastādīta tāme, kas jānosūta klientam utt.

Savam priekam automehāniķi mēdz sarīkot sacensības. Georga rekords visu četru autoriteņu nomaiņā ir 12,5 minūtes. «Tas gan nenotiek gluži kā multfilmā Vāģi, bet azarts ir līdzīgs,» viņš smaida. Jautāts par vaļasprieku, Georgs min autosalonu dizainu, interjeru. Svētdienās viņš darbojas garāžā, radījis dizainu arī savas škodas salonam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?