Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

ASV mazpilsētā protestē demolējot

Liesmas un grautiņi naktī uz otrdienu pārņēma nelielo Fērgusonas pilsētiņu ASV Misūri štatā pēc tam, kad pirmdien zvērināto komisija nolēma neizvirzīt kriminālapsūdzības baltajam policistam, kurš augustā nogalināja melnādainu neapbruņotu pusaudzi. Lieta izsaukusi plašu rezonansi visā valstī, kārtējo reizi liekot runāt par balto un melnādaino pilsoņu nevienlīdzību likuma priekšā.

Nepieredzēta vardarbība

20 tūkstošu iedzīvotāju lielajā Sentluisas priekšpilsētā notika sadursmes starp protestētājiem un policistiem. Saniknotais pūlis likumsargus apmētāja ar ūdens pudelēm un akmeņiem, kā arī aizdedzināja vairākas policijas automašīnas, bet policija atbildēja ar asaru gāzi un dūmu bumbām. Grautiņu dalībnieki apzaguši, izdemolējuši un aizdedzinājuši vairākus veikalus.

Sentluisas apgabala policijas priekšnieks Džons Belmars paziņoja, ka dumpinieki likuši lietā arī šaujamieročus, tomēr par ievainotajiem ziņu nav. Viņš medijiem sacīja, ka šoreiz pieredzētā vardarbība bijusi «daudz ļaunāka» nekā pirmajās nedēļās pēc jaunieša slepkavības. Likumsargi aizturējuši 29 grautiņu dalībniekus, vēsta BBC.

Dusmu izvirdums pilsētā sākās pēc tam, kad Sentluisas apgabala prokurors Roberts Makalohs pirmdienas pievakarē nolasīja iepriekšējās izmeklēšanas zvērināto lēmumu neizvirzīt apsūdzības Fērgusonas policistam Darenam Vilsonam, kurš 9. augustā nošāva 18 gadu veco Maiklu Braunu.

No nejauši izvēlētiem cilvēkiem veidotā zvērināto komisija, kuras sastāvā bija deviņi baltie un trīs melnādainie, kopš 20. augusta ik nedēļu sapulcējās, lai iepazītos ar liecībām. Viņi kopumā nostrādājuši 70 stundu, kurās uzklausīti 60 liecinieku. R. Makalohs uzsvēra, ka tiesneši «vienīgie uzklausīja visus lieciniekus un iepazinās ar lietiskajiem pierādījumiem», raksta izdevums The Christian Science Monitor. Prokurors piebilda, ka daudzi liecinieki snieguši liecības, kas bijušas pretrunā ar fiziskajiem pierādījumiem.

Jāveicina uzticēšanās

28 gadus vecais D. Vilsons M. Braunu nonāvēja 9. augustā. Pirms traģēdijas viņiem bijusi saķeršanās. Konflikts izcēlies pēc tam, kad garām braucošais policists uzrunāja M. Braunu un viņa draugu, aicinot viņus aizvākties no brauktuves, pa kuru puiši mierīgi pastaigājušies.

D. Vilsons apgalvo, ka mēģinājis atvērt auto durvis, bet gandrīz divus metrus garais un vairāk nekā 130 kilogramu smagus jaunietis tās aizcirtis. Kad policists atkārtoti centās atvērt durvis, M. Brauns pa atvērto automašīnas logu iesitis vīrietim pa seju. Pusaudzis arī centies sagrābt D. Vilsona ieroci, tāpēc likumsargs bijis spiests vairākas reizes izšaut.

Policists savā liecībā sacījis, ka pēc tam jaunietis meties bēgt, bet D. Vilsons viņam pavēlējis mesties ceļos. Tā vietā M. Brauns esot kustējies viņa virzienā un licis savu labo roku zem krekla jostas rajonā. Tad likumsargs sešas reizes izšāvis uz pusaudzi. Daļa liecinieku apgalvo, ka M. Brauns mirkli pirms nāves pacēlis rokas gaisā un lūdzis, lai policists nešaujot, jo viņš neesot bruņots.

Pēc zvērināto komisijas lēmuma publiskošanas M. Brauna ģimene nāca klajā ar paziņojumu: «Mēs esam dziļi vīlušies, ka mūsu bērna slepkava neatbildēs par savas rīcības sekām.» Pusaudža vecāki arī aicināja savus atbalstītājus uz miermīlīgiem protestiem. Ģimenei ir iespēja pārsūdzēt zvērināto lēmumu, tā var cerēt arī uz ASV Tieslietu departamentu, kas veic izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai policists pārkāpa M. Brauna pilsoņa tiesības.

ASV prezidents Baraks Obama, kurš pirmdien tikās ar M. Brauna vecākiem, aicinājis amerikāņus pieņemt zvērināto lēmumu, pat ja tas sanikno. Baltā nama saimnieks sacīja, ka ASV sabiedrībai daudz ir jāpaveic, lai mazinātu daudzviet pastāvošo dziļo neuzticību starp melnādainajiem amerikāņiem un likumsargiem. «Tas ir rezultāts šajā valstī eksistējošai rasu diskriminācijai, un tas ir traģiski, jo tieši nabadzīgajām kopienām, kurās ir augsts noziedzības līmenis, vairāk kā nevienam ir nepieciešams labs policijas darbs,» paziņoja prezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?