Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

ASV pilsētā ieved karaspēku

ASV Misūri štata gubernators pirmdien lika nosūtīt Nacionālās gvardes karavīrus uz nemieru pārņemto Sentluisas priekšpilsētu Fērgusonu, lai atjaunotu kārtību, ko tur pirms vairāk kā nedēļas izjauca vardarbīgi protesti, kas sākās pēc tam, kad baltais policists neskaidros apstākļos nogalināja neapbruņotu melnādainu pusaudzi. Notikumi Fērgusonā bijis viens no iemesliem, kādēļ Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama nedēļas nogalē pārtrauca atvaļinājumu un atgriezās Vašingtonā.

Vēršas pret provokatoriem

Neskatoties uz Fērgusonā izsludināto komandantstundu, naktī uz pirmdienu 20 tūkstošu iedzīvotāju lielajā priekšpilsētā vairāki simti agresīvi noskaņotu cilvēku apmētāja policistus ar pudelēm, kas bija pildītas ar degmaisījumu, likumsargu virzienā raidīti arī šāvieni no šaujamieročiem. Vispārējā haosa apstākļos ļaunprāši izmantojuši izdevību, lai aplaupītu veikalus. Lai apturētu trakojošo pūli, policisti tā virzienā raidīja asaru gāzi un gumijas lodes, vēsta BBC.

Vietējā policija atzīmē, ka vairākums protestētāju, kas kopš 9. augusta ik vakaru iziet Fērgusonas ielās, lai pieprasītu taisnīgu izmeklēšanu 18 gadus vecā Maikla Brauna slepkavības lietā, ir miermīlīgi noskaņoti. Tomēr atsevišķi provokatori dara visu, lai demonstrācijas pārvērstos par grautiņiem. «Mums nebija citu alternatīvu, kā atbildēt ar bargākiem pasākumiem,» sacīja Misūri štata policijas kapteinis Rons Džonsons.

Pēc nedēļas nogalē notikušajām nekārtībām štata gubernators Džejs Niksons, kurš pagājušajā nedēļā Fērgusonā izsludināja ārkārtas stāvokli un ieviesa komandantstundu, pirmdien paziņoja par savu lēmumu ievest pilsētā Nacionālo gvardi, lai «atjaunotu mieru un kārtību», raksta Reuters.

«Miermīlīgus protestus izkropļoja noziedzība, ko organizēja atsevišķi indivīdi, daudzi no kuriem nemaz nav no Fērgusonas un Misūri štata, viņu rīcība apdraud pilsētas iedzīvotājus un uzņēmējdarbību,» teikts gubernatora paziņojumā. «Šī rīcība ir necieņas izrādīšana Maikla Brauna ģimenei un Fērgusonas iedzīvotājiem, kuri alkst pēc taisnīguma un drošības savās mājās.» Nogalinātā jaunieša sērojošā māte ASV medijiem sacīja, ka miers pilsētā iestāsies tikai pēc tam, kad viņa nāvē atbildīgais policists būs aizturēts un likuma priekšā atbildēs par nodarīto.

Dažādas notikušā versijas

Šogad vidusskolu pabeigušā M. Brauna dzīvību 9. augustā izdzēsa 28 gadus vecais policists Darens Vilsons. Ir zināms, ka pirms traģēdijas viņiem bijusi saķeršanās, tomēr nav skaidrs, vai likumsargs uz jaunieti šāva pašaizsardzības nolūkā, kā apgalvo policija.

Dažas minūtes pirms savas nāves M. Brauns kopā ar dažus gadus vecāko draugu Dorianu Džonsonu pastaigājās pa ielas vidu, bloķējot autosatiksmi. Pie viņiem piebrauca D. Vilsons, kurš licis aizvākties no ielas un pārvietoties pa ietvi.

Policija apgalvo, ka M. Brauns pa atvērto automašīnas logu meties virsū policistam un centies sagrābt viņa ieroci, tādēļ D. Vilsons bijis spiests izšaut. Turpretī D. Džonsons stāsta, ka likumsargs ar kreiso roku sagrābis pusaudzi aiz kakla, pievilcis pie sevis un kliedzis «es tevi nošaušu» un izšāvis.

D. Džonsons un vairāki aculiecinieki apgalvo, ka pēc tam jaunieši metušies bēgt, bet D. Vilsons izlecis no auto un vairākkārt izšāvis, tādēļ M. Brauns esot apstājies, pacēlis rokas gaisā un sacījis, lai policists nešaujot, jo viņš neesot bruņots. Tomēr D. Vilsons vēl vairākas reizes izšāvis uz M. Braunu, kura ķermenis saļimis uz ielas.

M. Brauna ģimenes aizstāvju pasūtītā neatkarīgā autopsijā, ko veica viens no ASV vadošajiem tiesu medicīnas ekspertiem, noskaidrojies, ka puiša ķermenī raidītas vismaz sešas lodes, no kurām četras trāpījušas labajā rokā, bet divas galvā, ziņo The New York Times. Ekspertīzē arī noskaidrojies, ka visi šāvieni trāpījuši no priekšpuses. Tas apgāž dažu aculiecinieku teikto, ka M. Brauns esot sašauts mugurā.

Fērgusonā divas trešdaļas iedzīvotāju ir melnādainie, bet vietējā policijā lielākā daļa darbinieku ir baltie, tādēļ daudzi vietējie uzskata, ka M. Brauna slepkavībai bija rasistisks motīvs. Viņu aizdomas pastiprināja arī policijas vadība, kas tikai sešas dienas pēc notikušā atklāja incidentā iesaistītā likumsarga identitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?