Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

ASV sola sodīt Irānu par sazvērestību

ASV paziņojušas, ka darīs visu iespējamo, lai panāktu jaunu, vēl stingrāku starptautisko sankciju ieviešanu pret Irānu pēc tam, kad atklātībā nonāca informācija, ka Teherāna plānojusi sarīkot atentātu pret Saūda Arābijas vēstnieku Vašingtonā.

Irāna, kurai ir saspīlētas attiecības ar ASV un kaimiņvalsti Saūda Arābiju, visas apsūdzības noraida un sauc to par tīšu amerikāņu vēršanos pret irāņu tautu. Analītiķi uzskata, ka tuvākajā laikā Persijas līča reģionā var būt vērojama militāro spēku savilkšanās.

Sprādziens restorānā

Otrdien tiesas priekšā stājās ASV un Irānas pilsonis Mansors Arbabsiars, kurš 29. septembrī tika aizturēts Džona Kenedija lidostā Ņujorkā tūlīt pēc ielidošanas no Meksikas. ASV varasiestādes M. Arbabsiaru un Irānas Revolucionārās gvardes specdienesta Niru-ye Qods darbinieku Golamu Šakuri apsūdz sazvērestībā, kuras mērķis bija nogalināt Saūda Arābijas vēstnieku ASV Adelu el Džubeiru. G. Šakuri pašlaik, visticamāk, atrodoties Irānā.

ASV ģenerālprokurors Ēriks Holders sacīja, ka amerikāņu specdienestiem kļuvis zināms par irāņu plānu pēc tam, kad 24. maijā M. Arbabsiars Meksikā ticies ar ASV Narkotiku apkarošanas aģentūras ziņotāju, kurš izlikās par ietekmīgā narkokarteļa Los Zetas locekli.

M. Arbabsiars pasūtījis informatoram Saūda Arābijas vēstnieka slepkavību, par ko irāņi solījuši 1,5 miljonus dolāru (780 tūkstoši latu). Jūlijā un augustā M. Arbabsiars informatoram kā avansu uz bankas kontu pārskaitījis 100 tūkstošus dolāru (52 tūkstoši latu), vēsta Reuters.

Informators apgalvo, ka irānis vēlējies, lai vēstnieks tiktu noslepkavots sprādzienā restorānā Vašingtonā. Uz informatora iebildi, ka tas varētu nest vēl vairāku cilvēku, arī amerikāņu politiķu, nāvi, M. Arbabsiars atbildējis, ka «tā nav problēma». Pēc aresta M. Arbabsiars sazinājās ar G. Šakuri, kurš teicis, ka vēstnieka slepkavībai ir jānotiek pēc iespējas ātrāk.

Irāņi arī vēlējušies vienoties ar Los Zetas par Izraēlas vēstniecības ASV, kā arī Saūda Arābijas un Izraēlas vēstniecību Argentīnā spridzināšanu un opija piegādi no Tuvajiem Austrumiem uz Meksiku, raksta The New York Times.

Baida ar sankcijām

Pēc skandalozo ziņu parādīšanās ASV augstākās amatpersonas nāca klajā ar Irānu nosodošiem paziņojumiem. «ASV uzskata, ka šis plāns ir kliedzošs Amerikas un starptautisko likumu pārkāpums,» teikts Baltā nama saimnieka Baraka Obamas paziņojumā.

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone uzskata, ka pēdējie notikumi novedīs Irānu vēl lielākā izolācijā. Arī ASV viceprezidents Džo Baidens brīdināja, ka Irānai būs jāatbild par ieceri nogalināt Saūda Arābijas vēstnieku, un aicināja starptautisko sabiedrību pieņemt stingrākas sankcijas pret Teherānu. Irāņu analītiķi pat neizslēdz iespēju, ka 2012. gadā varētu notikt militāra konfrontācija starp ASV un Irānu.

Irāna uzskata, ka ASV paziņojumi ir «vulgāri» un aizdomas par plānu nogalināt vēstnieku ir «amerikāņu safabricēts komēdijšovs», kas Teherānas attiecības ar Saūda Arābiju neietekmēšot. Tomēr Rijāda irāņu plānu nodēvējusi par nicināmu.

Sunnītu pārvaldītās Saūda Arābijas un šiītu vadītās Irānas attiecības ir saspīlētas kopš gada sākuma, kad Rijāda apsūdzēja Teherānas režīmu spriedzes radīšanā ar naftu bagātajā Saūda Arābijas austrumu provincē Šerkījā, kur dzīvo vairākums valsts šiītu, kuri rīkoja plašus protestus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?