Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

ASV solījumi XXI gadsimtam

Pirms 100 dienām ASV svinīgi atzīmēja mūsu 44.prezidenta inaugurāciju. Daudzi cilvēki visā pasaulē kopā ar mums atzīmēja notikumu, kas bija vēsturiski nozīmīgs amerikāņu tautai un visiem tiem, kas tic cerībai uz labāku nākotni sev un bērniem.

Priecīgais satraukums un optimisms, ko mēs, amerikāņi, izjutām 20.janvārī, kopš tā laika ir tikai pieaudzis, par spīti atskurbinošajai globālajai ekonomiskajai krīzei, ziņām par gripas vīrusu un tādām biedējošām XXI gadsimta tendencēm kā terorisms un kodolieroču izplatīšana, klimata izmaiņas un nabadzība, ilgstoši konflikti un bīstamas slimības.

Šos izaicinājumus nav radījusi viena valsts, un tos arī nevar atrisināt viena valsts. ASV prezidents Obama jau otrajā dienā pēc stāšanās amatā teica: «Mūsu nacionālās drošības un visas pasaules cilvēku kopīgo cerību labā tagad ir jāsākas laikmetam, kad Amerika pasaulē ieņems jauna veida vadošo lomu.»

Jaunie solījumi

Savas darbības pirmajās simt dienās prezidents Obama jau ir parādījis pasaulei, kādi būs jaunie Amerikas solījumi.

Pirmkārt, viņš ir apliecinājis savu un savas administrācijas uzticību tādai ārpolitikai, kas garantē amerikāņu tautas un mūsu draugu un sabiedroto drošību. Pasaulē mūsu politikas sākumpunkts ir attiecības, kas pamatojas uz savstarpējām interesēm un cieņu. Un, kaut arī būs apstākļi, kad šāda pieeja varētu nebūt tik veiksmīga, lai atbalstītu mūsu valsts nacionālās intereses, kā arī pasaules sabiedrības, kas paļaujas uz ASV vadošo lomu drošības jautājumos, intereses, ASV būs gatavas vispirms uzklausīt iespējamos pretiniekus un runāt ar viņiem. Tajos gadījumos, kad spēka pielietošana ir nenovēršama, nevienam pretiniekam nevajadzētu lolot ilūzijas par cīņas iznākumu. Tāpēc mēs arī turpmāk nodrošināsim, lai mūsu bruņotie spēki joprojām būtu ne vien vislabākie pasaulē, bet arī visvairāk apbrīnotie un cienītie.

Lai īstenotu mūsu solījumus, gandrīz tūlīt pēc stāšanās amatā prezidents dažus no talantīgākajiem ASV diplomātiem iecēla par īpašajiem sūtņiem un pārstāvjiem. Šie cilvēki atbild par jautājumiem, kas saistīti ar mieru Tuvajos Austrumos, ar dienvidrietumu Āziju, Sudānu, Afganistānu un Pakistānu, kā arī par klimata izmaiņām. Tas vien liecina, ka XXI gadsimts ir laiks, kad reģionālās stratēģijas būs mūsu darbības priekšplānā un galvenā uzmanība tiks pievērsta jautājumiem, kas attiecas uz nacionālo un starptautisko drošību. Tas liecina par skaidru apzināšanos, ka mums jāveido attiecības ar pasauli, kāda tā ir šodien un nevis kāda tā bija XX gadsimtā. Pēdējo trīs mēnešu laikā mūsu nacionālās drošības sistēmas darbinieki, tajā skaitā ārvalstīs strādājošie diplomāti, ir sākuši aktīvu un veiksmīgu diplomātisko darbību, lai stātos pretī daudzajiem izaicinājumiem, kas mūs sagaida. Rezultāti jau ir daudzsološi, bet darba vēl daudz.

Prezidents Obama ir skaidri parādījis savu vēlmi iesaistīties nopietnā un pozitīvā dialogā ar musulmaņu kopienām visā pasaulē, tāpēc savu pirmo televīzijas interviju prezidenta statusā viņš sniedza kanālam al-Arabiya. Šā paša iemesla dēļ viņš Irānas tautai un tās vadītājiem pateica, ka grib sākt jaunu dialogu par visu risināmo jautājumu loku, un šā paša iemesla dēļ viņš Turcijas parlamentā runāja par jaunām sadarbības programmām izglītības, veselības aizsardzības un nodarbinātības jomās. Un visbeidzot, šā iemesla dēļ viņš ir skaidri pateicis, ka ASV ne tagad, ne nākotnē nekaros ar islāmu.

Otrkārt, mēs esam skaidri pateikuši, ka mūsu mērķis ir sagraut, izjaukt un sakaut Al Qaeda. Martā prezidents paziņoja rezultātus plašam ASV stratēģijas pārskatam par Pakistānu un Afganistānu, kas beidzot mums mērķu sasniegšanai nodrošinās nepieciešamos resursus, savukārt Afganistānas un Pakistānas iedzīvotājiem sniegs drošību un plašākas iespējas. Strasbūrā NATO 60.dibināšanas gadadienas atceres pasākumā prezidents no mūsu NATO sabiedrotajiem saņēma plašu atbalstu savai stratēģijai un solījumu izstrādāt jaunu stratēģisko koncepciju, lai alianse būtu vairāk sagatavota reaģēt uz XXI gadsimta izaicinājumiem. Bagdādē prezidents atkārtoja solījumu atbilstoši līgumam par spēku statusu, kas ir noslēgts ar Irākas valdību, atbildīgi samazināt mūsu spēkus, vienlaikus palīdzot irākiešiem uzņemties atbildību par savu suverēno nākotni.

Treškārt, prezidents Obama ir strādājis pie vienotas pieejas plašam pasaules mēroga izaicinājumu lokam. Londonā viņš palīdzēja panākt nozīmīgu vienošanos par konkrētiem soļiem globālās ekonomiskās krīzes pārvarēšanai, tajā skaitā par jaunu globālo regulējošo struktūru, par lielāku palīdzību attīstības valstīm un no jauna apstiprinātu atbalstu brīvai un godīgai tirdzniecībai. Prāgā viņš izvirzīja grūtu uzdevumu - četru gadu laikā nodrošināt pārraudzību pār visā pasaulē esošajiem nekontrolētajiem kodolmateriāliem, samazināt kodolieroču izplatīšanu un veidot tādu pasauli, kura ir brīva no kodolieročiem.

Jauns piedāvājums

Pat Amerikas Savienotajām Valstīm prezidents Obama ir atzinis mūsu līdzatbildību efektīvas rīcības nodrošināšanā, cīnoties pret narkotiku piegādi un pretlikumīgiem ieroču pārvadājumiem. Viņš ir izsludinājis jaunu plānu cīņai pret vardarbību saistībā ar narkotiku pārvadājumiem uz ASV un Meksikas robežas. Prezidents arī paziņoja, ka tiek atcelti ierobežojumi kubiešu izcelsmes amerikāņiem veikt naudas pārvedumus un ceļot uz Kubu, un, ASV samitā piedāvājot sadarbību daudzu jautājumu risināšanā, iezīmēja jaunu sākumu attiecībām ar kaimiņiem šajā zemeslodes pusē.

Prezidents veiksmīgi strādāja ar daudzpusējām organizācijām. Pēdējās nedēļās ASV apvienojušas mūsu sabiedrotos un pasaules sabiedrību, reaģējot uz raķetes palaišanu Ziemeļkorejā, stiprinājušas pasaules valstu pasākumus cīņā ar pirātismu pie Somālijas krastiem. Visbeidzot - ASV ir parādījusi savu vēlmi vadīt arī citus mūsu planētai būtiskus nozīmīgus pasākumus, veicinot sadarbību tīras enerģijas un klimata izmaiņu jautājumos. Sākums tam ir ekonomikas lielvalstu foruma par enerģijas un klimata jautājumiem pirmā sagatavošanas sanāksme.

Un visbeidzot prezidents kā nepatiesu ir noraidījis jebkuru izvēli starp Amerikas drošību un ideāliem. Pirmajā dienā pēc stāšanās amatā viņš uzdeva gada laikā slēgt Gvantanamo līča nometni, aizliedza izmantot īpašās aizturēšanas metodes un skaidri, bez izņēmumiem un atrunām norādīja, ka ASV pilnībā atbalsta Ženēvas konvenciju un nedz piemēro, nedz attaisno spīdzināšanu. Arī te no ASV pasaule sagaida, ka tās būs paraugs, kam jāseko.

Kaut arī pirmo simt dienu laikā ir daudz teikts un darīts, mēs, kuriem ir gods kalpot valstij šajā īpaši sarežģītajā un izaicinājumiem pārpilnajā laikā, pilnībā saprotam, ka esam tikai ceļa sākumā. Mēs ticam, ka gūsim panākumus dažu nākotnes lielo izaicinājumu risināšanā, vispirms no jauna veidojot priekšstatu par Ameriku kā par draugu un biedru visiem, kuri saviem pilsoņiem meklē mierīgu, pārticīgu un cieņpilnu nākotni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?