Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

ASV un Lielbritāniju vaino terora aktā Irānā

Irāna pirmdien paziņoja, ka svētdien notikušajā pašnāvnieka uzbrukumā valstī ietekmīgajai Revolucionārajai gvardei vainojamas ASV, Lielbritānija un Pakistāna. Sīstānas un Baludžistānas provincē notikušajā asinsizliešanā gājuši bojā seši elitārās militārās vienības augsta ranga komandieri, bet kopumā miruši vismaz 42 cilvēki.

Var iebrukt Pakistānā

Irānas mediji vēsta, ka viens vai vairāki pašnāvnieki detonējuši sprāgstvielu jostu laikā, kad norisinājās Revolucionārās gvardes komandieru un vietējo cilšu līderu apspriede. Gvardes augstākā vadība pēc notikušā aicināja veikt «graujošu» atbildi.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmies sunnītu ekstrēmistu grupējums Jundallah (Dieva kareivji). Grupējums pasludinājis cīņu pret Irānas sunnītu diskrimināciju, ko izvēršot vairākumā esošie šiīti. Tiek uzskatīts, ka Jundallah kareivji bāzējas Pakistānas pierobežā, vēsta Reuters.

Irānas Ārlietu ministrija Pakistānas vēstniekam iesniedza notu, kurā protestēja pret «Pakistānas teritorijas izmantošanu teroristu darbībai pret Irānu». Irānas prezidents Mahmūds Ahmadinedžāds aicinājis Pakistānas kolēģi Asifu Alī Zardari sniegt palīdzību uzbrukuma rīkotāju notveršanai. Savukārt Irānas parlamenta locekļi aicinājuši lemt par iespēju veikt militāru iebrukumu Pakistānas teritorijā, lai notvertu un iznīcinātu vainīgos. «Pakistāna nav iesaistīta teroristiskās aktivitātēs. Mēs darām visu, lai izrautu ar saknēm šos draudus,» paziņoja Pakistānas Ārlietu ministrija.

Vaino sātana spēkus

Tomēr bargākos Teherānas apvainojumus saņēmušas ASV un Lielbritānija, kuras apsūdzētas Jundallah atbalstīšanā, lai iznīcinātu islāma režīmu Irānā. Revolucionārā gvarde uzskata, ka sprādzienā vainojami teroristi, kurus atbalstījusi «Lielā sātana Amerika un tās sabiedrotā Lielbritānija». «Drīzumā mēs atriebsimies. Nav šaubu, ka šis mežonīgais un necilvēciskais akts iekļaujas ārzemnieku un režīma pretinieku sātaniskajā stratēģijā, lai sarautu vienotību starp šiītiem un sunnītiem,» teikts militāristu paziņojumā.

Irānas valdības kontrolētā televīzija, atsaucoties uz «informētiem avotiem», ziņojusi, ka Lielbritānijas valdība ir bijusi tieši iesaistīta uzbrukuma organizēšanā, piegādājot ieročus un ekipējumu, kā arī algojot profesionālus teroristus. Irānas parlamenta spīkers Alī Laridžani apvainoja ASV uzbrukuma pasūtīšanā. «Baraks Obama sacīja, ka pastieps rokas pretī Irānai, bet ar šo terora aktu viņš savas rokas ir sadedzinājis,» sacīja A.Laridžani.

«Mēs noraidām apgalvojumus, ka šim uzbrukumam būtu sakars ar Lielbritāniju,» teikts Lielbritānijas ārlietu dienesta paziņojumā. «Terorisms ir zemisks, lai arī kur būtu sastopams.» ASV Valsts departaments norādīja, ka visi apvainojumi pret Vašingtonu ir nepatiesi.

Incidents raisījis bažas, ka varētu pasliktināties Irānas un rietumvalstu attiecības un tikt bremzētas turpmākās sarunas par strīdīgo Teherānas kodolprogrammu. Bet Irānā valdošie konservatīvie varētu izmantot asiņainos notikumus, lai apspiestu M.Ahmadinedžāda oponentus, uzskata eksperti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?