Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

ASV var atgūt «pasaules fabrikas» lomu

Lai piesaistītu investorus, būtiskas ir katras konkrētās valsts ražošanas izmaksas, savukārt aktuālie The Boston Consulting Group (BCG) globālā ražošanas izmaksu konkurētspējas indeksa (Manufacturing Cost Competitiveness Index, MCCI) dati liek pārskatīt pastāvošos priekšstatus par valstīm ar augstām un zemām ražošanas izmaksām.

Izmaksu reitings

Pētījumā apskatītas 25 valstis - lielākās rūpnieciski ražoto preču eksportētājas pasaulē, no kurām nāk aptuveni 90% visas pasaules šī veida eksporta. Veidojot ražošanas izmaksu konkurētspējas indeksu, BCG vērā ņēmusi četrus rādītājus - darba algas, darba ražīgumu un energoresursu (elektrības un gāzes) cenas, kā arī valūtu kursus. Nekādas citas izmaksas (piemēram, būvniecības vai transporta) apskatā nav iekļautas. MCCI sastādīts, vadoties pēc situācijas ASV, kam piešķirti 100 nosacītie punkti. Attiecīgi - ja kādai valstij piešķirto punktu skaits ir mazāks, tad zemākas ir arī rūpnieciskās ražošanas izmaksas un otrādi.

Saraksta pirmajā (ar mazāko punktu skaitu) desmitā atrodas sešas Āzijas, divas Ziemeļamerikas un divas Austrumeiropas valstis. Viszemākais (83) konkrētais rādītājs ir Indonēzijai, kurai seko Indija (87), Meksika un Taizeme (abām 91) un tikai pēc tam Ķīna (96). Pirmo desmitnieku noslēdz Taivāna (97), Krievija (99), kas pieskaitīta pie Austrumeiropas, jau minētās Amerikas Savienotās Valstis un Polija (101). Savukārt starp lielajiem eksportētājiem visaugstākās rūpnieciskās ražošanas izmaksas ir Austrālijā (130), Šveicē (125), Francijā (124), kā arī Itālijā, Beļģijā un Brazīlijā (visām 123).

Uzlecošā zvaigzne ASV

Indeksa veidotāji iegūtos rezultātus salīdzinājuši ar situāciju, kāda tā bija 2004. gadā, nonākot pie secinājuma - desmit gadu laikā daudzās valstīs tik ievērojami mainījušās ražošanas izmaksas, ka tradicionālie priekšstati par ražošanas izmaksām dažādās pasaules daļās vairs nav aktuāli. Tā Meksika izmaksu ziņā apsteigusi Ķīnu, kamēr pati Ķīna vairs tikai nedaudz apsteidz ASV. Savukārt ražošanas izmaksas Austrumeiropā šobrīd ir aptuveni vienādas vai pat augstākas (Čehija - 107) nekā Savienotajās Valstīs.

Tieši ASV un Meksika pētījuma apskatā arī nodēvētas par «uzlecošajām zvaigznēm» - valstīm, kas pēdējo desmit gadu laikā spējušas jūtami palielināt savu globālo konkurētspēju rūpnieciskās ražošanas ziņā. Kā šo valstu galvenās priekšrocības minētas zemās energoresursu cenas, mērens algu pieaugums, augsts darba ražīgums, kā arī stabili valūtu maiņas kursi. Tā dēvētā slānekļa revolūcija ASV ļāvusi tām pazemināt energoresursu cenas par 50-200%, salīdzinot ar pārējiem lielajiem eksportētājiem (zemākās energoresursu cenas gan joprojām ir Krievijā), bet darba ražīgums ASV ir augstākais starp saraksta dalībniecēm. (Par mērenu algu pieaugumu dokumentā gan korekti nodēvēta algu stagnācija, jo, kā norāda, piemēram, aģentūra Reuters, šobrīd ASV rūpniecībā strādājošie saņem mazākas algas nekā XX gadsimta sešdesmitajos gados.)

Līdzīgas ir arī Meksikas priekšrocības, tomēr šī pētījuma rezultātā tapušā eksportējošo ekonomiku rūpnieciskās ražošanas konkurētspējas indeksa, kas veidots, ņemot vērā arī dažādu blakus faktoru - uzņēmējdarbības vides, korupcijas, loģistikas un citu -, ietekmi, pirmajā desmitniekā Meksika nav iekļauta - augstā noziedzības līmeņa un graujošās korupcijas dēļ. Korupcija, uzņēmējdarbībai nelabvēlīgā vide un loģistikas problēmas nav ļāvušas iekļūt šajā reitingā arī virknei Āzijas un Austrumeiropas valstu, tajā skaitā saraksta līderēm Indonēzijai un Indijai.

Zaudētāji un ieguvēji

Tikmēr Ķīnas kā «pasaules fabrikas» loma, pēc pētījuma autoru domām, atrodas «zem spiediena». Šajā kategorijā iekļautas vēl četras valstis, par kurām tradicionāli tiek uzskatīts, ka tajās ir samērā zemas ražošanas izmaksas - Brazīlija, Krievija, Polija un Čehija. Tam par iemeslu kļuvis ne tikai ievērojams algu pieaugums, bet arī nepietiekams darba ražīgums (piemēram, Brazīlijā darba ražīgums ir tikai 15% no darba ražīguma ASV), neizdevīgas valūtas kursu svārstības un straujš energoresursu cenu kāpums. Šo iemeslu dēļ ražošanas izmaksas Ķīnā vairs ir tikai par 4% zemākas nekā ASV (2004. gadā šis rādītājs bija 13%), izmaksas Austrumeiropā izlīdzinājušās ar izmaksām ASV, bet Brazīlijā tās pārsniedz izmaksas lielākajā daļā Rietumeiropas eksportētāju, tajā skaitā Vācijā.

Vienlaikus vairākas valstis, vispirms jau Rietumeiropā, kuras vēl pirms desmit gadiem bija zināmas ar savām augstajām ražošanas izmaksām, un to atpalicība no līderiem turpinājusi pieaugt. Tā vidējās ražošanas izmaksas Beļģijā (salīdzinot ar ASV) šajā laikā pieaugušas par 6%, Zviedrijā (116) - par 7%, Francijā - par 9%, bet Itālijā un Šveicē - par 10%. Par galvenajiem šādas situācijas cēloņiem pētījumā atzīti energoresursu cenu kāpums un zemi darba ražīguma pieauguma tempi vai pat to kritums.

Kas attiecas uz Rietumeiropu, tad par veiksmīgākajām tajā atzītas Lielbritānija (109) un Nīderlande (111). Lielbritānija ir valsts ar zemākajām ražošanas izmaksām reģionā, savukārt Nīderlande ir viena no nedaudzajām, kas aizvadītajos desmit gados spējusi uzlabot, lai arī minimāli, savu punktu skaitu reitingā attiecībā pret ASV. Abu šo valstu panākumu pamatā ir spēja palielināt darba ražīgumu.

Izdarīt pareizo izvēli

Lai arī BCG norāda, ka ražošanas izmaksas nav vienīgais faktors, kas nosaka investoru izvēli par labu tai vai citai valstij, tomēr uzsver, mūsdienu globalizācijas apstākļos, kad valstis konkurē par investoru piesaisti un to saglabāšanu, šim rādītājam var izrādīties būtiska nozīme, izvēloties vietu ilgtermiņa investīcijām.

«Daudzas kompānijas pieņem lēmumus par investīcijām ražošanā, balstoties uz sen novecojušiem priekšstatiem. Tās joprojām uzskata, ka ražošanas izmaksas Ziemeļamerikā un Rietumeiropā ir augstas, bet Latīņamerikā, Austrumeiropā un lielākajā daļā Āzijas valstu, it īpaši Ķīnā - zemas. Patiesībā katrā pasaules reģionā var atrast valstis kā ar augstu, tā ar zemu ražošanas izmaksu līmeni,» izteicies BCG vecākais partneris un viens no pētījuma autoriem Harolds L. Sirkins. Šī iemesla dēļ BCG iesaka uzņēmumiem pārskatīt to klātbūtni dažādos pasaules reģionos atbilstoši šābrīža realitātei.

Jāpiebilst, ka valstu ražošanas konkurētspēju indeksi, kas balstīti uz uzņēmumu vadītāju aptaujām, gan atšķiras no BCG pētījuma rezultātiem. Piemēram, auditorfirmas Deloitte pērn pēc aptaujas rezultātiem sastādītā indeksā pirmā vieta tradicionāli tika atvēlēta Ķīnai (10 punkti, atskaites etalons), tālāk sekoja Vācija (7,98), ASV (7,84), Indija (7,65) un Dienvidkoreja (7,59). Uzņēmēji augsto astoto vietu reitingā atvēlēja Brazīlijai (7,13) un bija pārliecināti, ka Ķīna turpinās palielināt pārsvaru par konkurentēm kā valsts ar augstāko ražošanas konkurētspēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Konkurentes

Valstu ražošanas konkurētspējas indekss - jo lielāks punktu skaits, jo augstākās rūpnieciskās ražošanas izmaksas.
Ķīna: 96 punkti
ASV: 100 punktu Dienvidkoreja: 102 punkti
Lielbritānija: 109 punkti Japāna: 111 punktu Nīderlande: 111 punktu Vācija: 121punkts
Itālija: 123 punkti
Beļģija: 123 punkti
Francija: 124 punkti
Avots: Boston Consulting Group, 2014

Eksports

Pasaules nozīmīgākās rūpniecības preču eksportētājas
1. vieta - Ķīna
2. vieta - Vācija
3. vieta - ASV
4. vieta - Japāna
5. vieta - Dienvidkoreja
6. vieta - Francija
7. vieta - Itālija
8. vieta - Nīderlande
9. vieta - Beļģija
10. vieta - Lielbritānija
Avots: Boston Consulting Group, 2014

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?