Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Atbalsta depozītu 0,05% apmērā

Valdība šonedēļ atbalstīja grozījumus Publisko iepirkumu likumā, nosakot, ka iepirkuma konkursa pārsūdzības gadījumā būs jāiemaksā depozīts.

Grozījumos noteikts, ka depozīta maksājums ir 0,05% no pretendenta piedāvājumā minētās cenas, bet ne vairāk kā 7000 eiro. Savukārt gadījumos, kad iepirkuma cena nav konkrēti noteikta, depozīta maksājums ir 3000 eiro apmērā būvdarbu līgumiem un 100 eiro apmērā piegādes un pakalpojumu līgumiem. Depozīts netiek atmaksāts, ja iesniegums tiek atzīts pilnībā par nepamatotu. Pārējos gadījumos depozīts atmaksājams iesniedzējam piecu darba dienu laikā.

Valsts kanceleja šādu priekšlikumu pamato ar pēdējo gadu statistiku, kas liecina, ka vairāk nekā puse no iesniegtajiem iesniegumiem tiek atzīti par nepamatotiem. Piemēram, 2013. gadā no 567 iesniegumiem tikai 242 bija pamatoti. 2014. gadā tika izskatīti 549 iesniegumi, un no tiem vien 225 bijuši pamatoti.

Īpaši aktuāls šis jautājums ir saistībā ar tiem iepirkumu konkursiem, kur projekti tiek īstenoti, izmantojot Eiropas Savienības līdzekļus. Iesniedzot nepamatotas pārsūdzības, tiek apdraudēta iespēja pilnvērtīgi izmantot Eiropas Savienības finansējumu, uzskata Valsts kanceleja.

Jāatgādina, ka Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) vadītāja Dace Gaile iepriekš Dienai norādīja, ka saskaņā ar IUB rīcībā esošo informāciju «pamatoto sūdzību skaits, saistībā ar kurām esam spiesti aizliegt pasūtītājam slēgt līgumu, samazinās. Gadiem ilgi 50% iesniegto sūdzību bija pamatotas, otri 50% - nepamatotas. Tagad tādu sūdzību, kas ir pamatotas un nozīmē, ka pasūtītāja lēmums tiek atcelts, ir tikai mazliet vairāk par 40%». D. Gaile arī uzsvēra: «lai mazinātos pamatotu sūdzību skaits, kvalitatīvāk jāstrādā pasūtītājiem».

Valsts kanceleja skaidro, ka grozījumi, kas paredz depozīta ieviešanu, nepieciešami, jo pašreizējais mehānisms dod iespēju pārsūdzēt iepirkuma konkursa rezultātu ar mērķi traucēt konkurentam realizēt projektu. Tāpat esot jāņem vērā, ka iepirkumos nav runa tikai par sūdzētāja interešu aizsardzību, bet gan arī uzvarētāja, kā arī visas sabiedrības interesēm par to, ka bez liekas kavēšanās tiks veikti sabiedrībai nepieciešamie uzlabojumi.

Arī citās valstīs ir ieviests depozīts iepirkumu rezultāta pārsūdzības gadījumā. Piemēram, Čehijā tas noteikts 1% apmērā no līgumcenas un summa ir robežās no 2000 līdz 8500 eiro.

Jāatgādina, ka pastāv arī viedoklis, ko iepriekš Dienai pauda Saeimas deputāts Inesis Boķis (V): «Publisko iepirkumu likums jāizstrādā no jauna, virzoties uz to, lai konkursos vienmēr neuzvarētu lētākais piedāvājums.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?