Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Atdzims kā fēnikss vai ne?

Romāns Meļņiks

Vienotības valde pēc partijas reģionālo nodaļu pieprasījuma šonedēļ pieņēma lēmumu par organizācijas ārkārtas kongresa sasaukšanu krietni agrāk, nekā iepriekš bija plānots. Tikšot mainīta vadība, definēti nākotnē veicamie darbi, ņemot vērā arī pašvaldību vēlēšanu tuvošanos. Jau nākamajā nedēļā sākšoties pretendentu pieteikšana uz vietām partijas vadībā, pēc tam esot iecerētas debates ar tiem.

Pēc visas tās jezgas, kas ilgstoši bija vērojama šīs politiskās organizācijas līderu attiecībās, tieši debates ar potenciāli nākamajiem valdes locekļiem, viņu skatījuma apspriešana par to, kādai jābūt šai partijai nākotnē, kā novēršamas tās problēmas, kas konstatētas iepriekšējā periodā, varētu būt īpaši nozīmīgas. Tāpēc šo «kolektīvo izrunāšanos» nevajadzētu atlikt uz kongresa dienu, pat vēl vairāk - ir jāsaprot, ka kongresa loma ir dot akceptu jau reģionālajās nodaļās izrunātām nostādnēm, nevis ģenerēt un steigā pieņemt ko jaunu.

Faktiski situācijā, kādā nonākusi Vienotība (zaudējusi līdera pozīcijas valdībā, piedzīvojusi dramatisku reitinga kritumu), to var glābt vienīgi tādu pasākumu sērija, kādus patlaban varam vērot ASV saistībā ar gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. Līderu cīņa par partijas grupu atbalstu ļauj gan ģenerēt idejas, gan mobilizē atbalstītājus, dodot tiem cerību uz labām pārmaiņām un atjaunojot ticību partijas nākotnei. Pilnīgi pretēja situācija būs, ja konkurence uz partijas priekšsēža un valdes locekļu vietām izrādīsies vāja un beigu beigās kongresa akceptam tiks virzīti vien pašreizējās valdes deleģēti jaunās vadības pretendenti. Tas nesīs vēl lielāku vilšanos, un paši Vienotības biedri būs tie, kas novēršoties šo organizāciju pazudinās. Proti, vadības maiņai jābūt nevis formālai (gribējāt - saņemiet), bet reālai, uz atdzimšanu iedvesmojošai, vairākuma ar izpratni atbalstītai.

Tas attiecas ne tikai uz jauno līderu izvēli, bet arī kopīgo skatījumu, kādai jābūt partijai nākotnē. Ne tikai darāmo darbu, bet arī iekšējās kultūras ziņā. Ir dzirdēts par sen gatavoto simtgades plānu, bet jāsaprot, ka tā nav īsti tā «nauda», par ko iespējams nopirkt vispirms partijas biedru, tad plašāka vēlētāju loka uzticību. Šis nav racionālās izvēles tirgus. Te pārsvarā visu nosaka emocijas. Ja līderu (formālu, neformālu) starpā valda naids, strīdi, neuzticēšanās, nenovīdība, tas atstāj attiecīgu iespaidu uz organizāciju kopumā. Un otrādi.

Tiktāl skatījums no malas, kā vajadzētu. Vai spēs? Godīgi sakot, īstas ticības nav. Jo vismaz līdz šim uz partijas līdera vietu publiski apspriesta tikai viena kandidatūra. Nav slikta, bet... viena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?