Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Atgādina par vērtībām

Decembrī - jau vienpadsmito gadu - ir sadalītas Latvijas lepnuma balvas - desmit kristāliski mirdzošās Ābeles. Lai iegūtu šo balvu un iespēju tikt atzītam par Latvijas lepnumu, nav jāgūst starptautiski panākumi mūzikā, mākslā vai literatūrā, nav jāizcīna medaļa olimpiskajās spēlēs, nav arī jāveic pasaules mēroga zinātniskais atklājums.

Projekta Latvijas lepnums galvenā ideja ir, tepat, līdzcilvēku vidū - draugu, radinieku, kolēģu un kaimiņu pulkā, ieraudzīt personības, ar kurām varam lepoties visas valsts mērogā. Tas arī ir izdevies, balvas sadalītas, un, kā jau allaž, mirdzošās Ābeles saņēmuši ļoti dažādi cilvēki. Tomēr visus šos cilvēkus apvieno trīs vērtības, kas apkārtējiem ir likušas izvirzīt viņus Latvijas lepnuma balvai, bet Latvijas lepnuma žūrijai no lielā pieteikto personu skaita mudinājušas izvēlēties tieši šos cilvēkus. Šīs trīs vērtības ir nesavtība, sirsnība un līdzjūtība. Cilvēki, kuru rokās Latvijas lepnuma svinīgajā ceremonijā iegūla spožās balvas, atgādina, ka nesavtība, labestība un līdzjūtība sastopama ne tikai filmās, grāmatās, dziesmas un pasakās, bet arī visumā skaudrajā XXI gadsimta Latvijas realitātē.

Taisnība jau ir - ikdienā daudz biežāk gadās sastapt cilvēkus, kuru izturēšanās liecina par iedomību, egoismu un savu paveikto darbu tik neadekvāti augstu vērtēšanu, ka rodas iespaids - cilvēkam pašam šķiet, ka šī pasaule griežas vien ap viņu, bet augstprātīgā nevērība pret ikvienu, no kura pašam neko nevajag, un vispār pret visiem, kuri ir vājāki, trūcīgāki, nenozīmīgāki, nelaimīgāki, ir tik spēcīga, ka rada iespaidu par šo laiku un mūsu sabiedrību kā par vienaldzīgu un stindzinoši saltu.

Projekts Latvijas lepnums savukārt parāda, lai gan dalīšanās - gan dzīvespriekā un smaidā, gan materiālajos resursos un savā laikā - ir liels retums, tā tomēr pastāv. To pierāda visi Latvijas lepnuma balvas saņēmēji, kuru dzīves uztveri precīzi raksturo šogad apbalvotās Amandas Grases-Kotļevas viedoklis - dzīvē ikvienam var gadīties grūtības, tāpēc brīžos, kad iet labi, jāpalīdz tam cilvēkam, kurš pats tobrīd netiek ar dzīvi galā, jo, kas zina, rīt situācija var pavērsties pretēji.

Trīs vērtības - nesavtība, sirsnība un līdzjūtība - nerodas vai nezūd noteiktā vecumā, tās netiek iegūtas līdz ar amatu, sociālo statusu vai noteiktu naudas summu bankas kontā, šīs vērtības arī nerada noteikta izglītības līmeņa sasniegšana vai diploms, šīs vērtības cilvēkam vienkārši ir vai nav svarīgas. Ja ir svarīgas, tad reizēm mudina rīkoties tā, ka apkārtējie saka: «Šis cilvēks gan ir pelnījis, lai viņu godinātu kā Latvijas lepnumu.»

Nedomājot par savu drošību, veselību un dzīvību, Talsu skolnieks Jēkabs metās glābt skolasbiedra dzīvību. Nebēdājot par sabiedrības neizpratni, jaunā, izglītotā Anete palīdz atspirgt savvaļas putniem. Savukārt karavīrs Kaspars un uzņēmējs Ainars nevis vienaldzīgi pabrauca garām avarējušai automašīnai, bet gan devās palīgā cietušajiem, izglābjot līdzcilvēku dzīvību. Psiholoģijas pārzinātāja, divu bērnu mamma Amanda savu laiku un enerģiju velta tam, lai pie trūcīgu ģimeņu bērniem nonāktu drēbes, apavi un arī mazuļiem tik nepieciešamās rotaļlietas. Pensionētā pavāre Ilga Gulbenē atvērusi savu zupas virtuvi un gatava paēdināt cilvēkus, no kuriem daudzi citi novērsušies. Matemātiķis un informācijas tehnoloģiju speciālists Juris ir gatavs ieguldīt savu pedagoga talantu un zināšanas, lai Latvijas skolēni gūtu slavu un panākumus starptautiskajās matemātikas olimpiādēs. Apbrīnojami optimistiskais Mārtiņš, kurš ieguva Latvijas lepnuma balvu nominācijā Caur ērkšķiem uz zvaigznēm, spējis pārvarēt smagas veselības problēmas un dzīvo sasniegumiem bagātu dzīvi, dāvājot apkārtējiem savu optimismu. Mecenāts Aivars atšķirībā no daudziem citiem uzņēmējiem, kuri domā vien par lielāku peļņu un augstāku paša dzīves līmeni, gadiem atbalsta vienkāršu reģiona skolu, sociālās aprūpes centru un vēl dažādus projektus. Sīkstā Latgales sieva Savina jau pensijas vecumā uzņēmusies rūpes par kuplu mazbērnu pulciņu. Savukārt Jolanta un kopā ar viņu visa Borjaginu ģimene, kurā jau ir divi paaugušies bērni, pieņēma smagi slimu, bez vecāku gādības palikušu zīdainīti, jo «bez mīlestības, ko var piedāvāt māte, mazulim faktiski nav izredžu izdzīvot».

Daudzus apbrīnas vērtus, cienījamus darbus paveikuši arī citi šogad Latvijas lepnuma balvai pieteiktie cilvēki, par kuru veikumu neapstrīdami var sacīt - viņu vadošās vērtības ir nesavtība, sirsnība un līdzjūtība. Šie cilvēki, tāpat kā balvu saņēmēji, spēj mūs iedvesmot, un varbūt tieši tā ir projekta Latvijas lepnums jēga - stiprināt altruismu, lai mazāk kļūtu vienaldzīgo, sevī centrēto cilvēku, kuriem žēl apkārtējiem dāvāt pat smaidu un labu vārdu, žēl nelaimē nonākušajiem ziedot pašiem nevajadzīgas lietas vai pāris eiro.

Lai mums visiem jaunajā gadā pietiek spēka būt labestīgiem un lai būtu iespējams labestību saņemt arī no līdzcilvēkiem! Laimīgu 2015. gadu!

Jūsu DIENA

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?