Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Atgriež uzmanību katoļu garīdznieku upuriem

ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars visai negaidītā piešķiršana filmai Spotlight (Latvijā rāda ar nosaukumu Uzmanības centrā) papildus pievērsusi uzmanību patiesības pilnīgākai atklāšanai par katoļu priesteru gadu desmitiem ilgušo seksuālo vardarbību pret bērniem un baznīcas augstāko garīdznieku centieniem to slēpt.

Reālos vēsturiskos notikumos balstītā filma apraksta šoku, ar kādu saskārās laikraksta Boston Globe žurnālisti 2001. un 2002. gadā, atklājot mācītāju seksuālās vardarbības pret nepilngadīgajiem masveida raksturu un to, ka katoļu baznīcas vadība, izmantojot sakarus policijā un politikā, šos noziegumus slēpa, pārvietojot mācītājus no vienas draudzes uz citu vai noslēpjot no sabiedrības acīm baznīcai piederošos «ārstēšanas» centros.

Pārmet liekulību

Vatikāna pārstāvji uzreiz pēc Oskara pasniegšanas Spotlight kā labākajai filmai izteica atzinību tās veidotājiem par to, ka tā atklājusi kādreizējos mēģinājumus baznīcas prestižu likt augstāk par bērniem, kuri cietuši priesteru seksuālajos uzbrukumos.

Christiantoday.com citē Maltas arhibīskapu Čārlzu Skiklunu, kurš desmit gadu bija Vatikāna galvenais izmeklētājs garīdznieku seksuālās vardarbības lietās: «Visiem bīskapiem un kardināliem jāredz šī filma, īpaši tiem, kuri atbild par dvēselēm, tāpēc ka viņiem ir jāsaprot, ka baznīcu izglābs atklātība par notikušo, nevis sazvērēšanās klusēt. Filma parāda, ka pilnīgi nepareizs bija toreiz baznīcā diemžēl valdošais instinkts glābt tās labo vārdu. Filma parāda, ka pārkāpēji bija arī tie, kuri zināja, ka tas notiek, bet noklusēja.»

Baznīcas kritiķi gan norāda, ka tās pārstāvju atzinība filmai ir vienkārši liekulīga, jo baznīca pārāk maz sadarbojusies ar tiesībsargiem, lai noziegumos vainotos garīdzniekus nodotu tiesai.

Arī pagājušajā nedēļā publiski vairākkārt izskanējuši šādi apgalvojumi.

Īpašai Austrālijas valdības komisijai, kas izmeklē nepilngadīgo seksuālo izmantošanu, liecības videosaistē četras dienas sniedza Vatikāna kases pārvaldnieks kardināls Džordžs Pells, kuram ļāva to darīt neklātienē sirds veselības stāvokļa dēļ, ziņo BBC. Nedēļu Vatikānā pavadīja garīdznieku nu jau pieaugušie 15 upuri, kuri bija īpaši ieradušies no Austrālijas, lai būtu klāt liecību došanā un tiktos ar kardinālu, kuru viņi vaino bezdarbībā, kad viņam deviņdesmitajos gados tika sniegtas ziņas par bērnu seksuālās izmantošanas gadījumiem baznīcā. Kardināls noraidīja pērn izskanējušās apsūdzības, ka viņš ir centies nopirkt kāda upura klusēšanu, ka ignorējis sūdzības par mācītāju pārinodarījumiem un ka pats piedalījies kāda priestera pedofila pārvietošanā darbā uz citu draudzi.

Dž. Pells gan atzina, ka baznīca pieļāvusi milzīgas kļūdas un izdarījusi katastrofālas izvēles, atsakoties ticēt izmantotajiem bērniem.

Vienlaikus viņš paziņoja, ka neatceras jautājumos minētos gadījumus un ka pārāk paļāvies uz augstāka līmeņa garīdzniekiem, kuri apgalvojuši, ka tiek strādāts ar apsūdzībām. Viņš arī par sagadīšanos nosauca faktu, ka laikā, kad viņš bija priesteris Balaratas pilsētā Austrālijā, tur darbojās pieci katoļu garīdznieki pedofili, vēsta AP. Austrālijas laikraksts Herald Sun, reaģējot uz taisnošanos, pirmajā lappusē publicēja kardināla foto ar virsrakstu Neredzu ļaunumu, nedzirdu ļaunumu, neapturu ļaunumu!

Centieni slēpt

ASV Pensilvānijas štata ģenerālprokurores Ketlīnas Keinas pagājušonedēļ publiskotajā ziņojumā atklāts, ka Altūnas-Džonstaunas diecēzē katoļu augstākie garīdznieki centušies slēpt 40 gadu laikā notikušo bērnu izmantošanu, kurā iesaistīti vairāk nekā 50 priesteru. Turklāt bīskapiem bijušas tik ciešas saites ar likumsargiem, ka viņi bija iesaistīti policijas priekšnieka izraudzīšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?