Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Atgriezies pie iepazītā

To, ka gribētu strādāt McDonald's, Andrejs Akermanis (34) saprata, kad 90. gadu sākumā TV ieraudzīja šīs ķēdes restorāna atvēršanu Maskavā - milzīgas apmeklētāju rindas, skrejoši darbinieki. Kad 1994. gadā McDonald's parādījās arī Rīgā, Andrejs kļuva par tā darbinieku. Sācis ar grīdu mazgāšanu, tagad viņš uzņēmumā ir restorānu darbības konsultants. Tiesa, pa vidu bija arī vairāku gadu atkāpe citā darbā un citā nozarē.

Atslēdznieks un picas

Pirmā profesija Andrejam ir ar ēdināšanu pilnīgi nesaistītā jomā - viņš VEF tehniskajā skolā apguva instrumentālā atslēdznieka specialitāti. «Tā sanāca - draugi gāja, un es aizgāju līdzi. Pabeidzu skolu un sapratu, ka tas nav priekš manis,» Andrejs stāsta. VEF paspējis pastrādāt tikai praksē, sākušies juku laiki, un drīzumā rūpnīcu slēdza. 90. gadu sākuma nestabilitāte izjauca arī Andreja plānus pēc VEF skolas doties studēt, nācās iet strādāt. Pēc daudziem īslaicīgiem gadījuma darbiem par pirmo nopietno Andreja darbavietu kļuva leģendārais Jānītis - picērija Little Johnny. Griežot picas, iepatikās gan darbs ar cilvēkiem, gan ēdināšana.

Nākamais solis bija izturētas darba pārrunas, lai strādātu pirmajā McDonald's restorānā Vecrīgā. Sākumā Andrejs tajā mazgāja grīdas, strādāja virtuvē un pie kases, bet jau pēc mēneša, pašam par pārsteigumu, tika paaugstināts par instruktoru. «Tā kā bijām pirmais McDonald's Latvijas personāls, karjeras attīstība notika ļoti strauji,» Andrejs skaidro. Pēc astoņiem mēnešiem instruktora amatā viņam piedāvāja jaunākā menedžera posteni, kurā jau bija jāvada virtuve un serviss, bet pēc pusgada nāca paaugstinājums par restorāna vadītāja otro asistentu. Vēl divi gadi - un pirmā asistenta amats. Zibenīgi jau pēc nedēļas - restorāna vadītājs. Šajā pozīcijā Andrejs nostrādāja septiņus gadus. Patika. «McDonald's arī nav tikai ātrās ēdināšanas bizness. Tā ir milzīga sistēma ar saviem likumiem,» viņš stāsta.

Gribēja kustību

Nebija tā, ka pēc McDonald's nostrādātas desmitgades Andrejs sajutās tikai kā šīs sistēmas skrūvīte, tomēr pārmaiņas gribējās. Likās, ka uzņēmums mazliet stagnē, jo jauni restorāni nevērās, lai gan Andrejs pieļauj, ka zem sastingušās virskārtas noteikti bija plāns tālākajai attīstībai. Viņš pats tomēr izlēma no McDonald's aiziet - kaut arī ar sajūtu, ka kaut kas nav izdarīts līdz galam. Andrejs pieņēma darba piedāvājumu no HardRock Cafe tīkla, kas tobrīd Rīgā grasījās atvērt savu restorānu. «Galvenais dzīvē ir kustība uz priekšu, nedrīkst sēdēt vienā vietā, pat ja šie soļi ne vienmēr ir pakāpiens uz augšu,» Andrejs uzskata. HardRock Cafe viņu uzaicināja restorāna vadītāja palīga amatā, kas funkciju ziņā faktiski bija tas pats, kas restorāna vadītājs McDonald's. Sekoja triju mēnešu mācības Mančestrā Lielbritānijā un - palikšana bez darba... HardRock Cafe pēdējā brīdī izlēma Latvijas tirgū nestartēt.

Andrejs ķērās pie jauna darba meklēšanas un nokļuva SIA Dziedniecība, kur četrus gadus vadīja aptieku tīklu Elpa un bija attīstības menedžeris. Pārlēkt no ēdināšanas uz veselības aprūpi nav bijis grūti, jo «jebkurš labs vadītājs var strādāt jebkurā nozarē, vajag tikai pusgadu, lai saprastu specifiku». Palīdzēja arī iepriekš uzkrātās zināšanas un pieredze. «McDonald's man bija kā otra augstskola,» Andrejs saka un stāsta, ka mācības notikušas regulāri, viņš mācījies arī McDonald's pasaules vadības mācību centrā Hamburger University netālu no Čikāgas un, strādājot par restorāna vadītāju, ieguvis bakalaura grādu ekonomikā Baltijas Krievu institūtā. «Tad sapratu, ka tas ir brīdis, kad jāiet mācīties. Ja to nedarīšu, tālāk ceļa nebūs.»

Atpakaļ pie hamburgeriem

Darbs salīdzinoši mazā uzņēmumā, kāds bija Dziedniecība, tomēr pēc kāda laika bija izsmēlis savas perspektīvas. «Es neattīstījos. Nelielā uzņēmumā virs īpašnieka izaugt nevari,» Andrejs saka. Kad viņu atkal uzrunāja McDonald's, Andrejs ar prieku pieņēma jauno darba piedāvājumu un stājās restorānu konsultanta amatā, par kuru bija sapņojis jau kopš darba gaitu sākšanas McDonald's 90. gados. Viņš gan atzīstas - ja atgriešanās būtu iepriekšējā - restorāna vadītāja - statusā, viņa prasība būtu konkrēts karjeras tālākās izaugsmes plāns.

Andreja pārziņā patlaban ir visu septiņu Rīgas McDonald's restorānu darbības kontrole un uzraudzība. Lai gan viņš McDonald's atgriezās krīzes zenītā - pērnā gada rudenī -, vaidēšanu par krīzes sekām viņam nav nācies dzirdēt. Attīstība turpinās, taču uzmanīgi jāseko līdzi konkurentu darbībām un daudzo jauno ēstuvīšu atvēršanās bumam. Andrejs stāsta, ka Latvijas iedzīvotājiem McDonald's hamburgeri laika gaitā tīri labi iegaršojušies, pret tiem nav arī izteikti negatīvas attieksmes. «Mums arī nedraud tik lielas dubultporcijas, cik citur. Baltijas valstīs pēc tādām nebūtu pieprasījuma,» Andrejs smaida.

Savu brīvo laiku viņš velta skriešanai, abu meitu audzināšanai un mācībām automašīnā, klausoties audiogrāmatas, bet par turpmāko karjeras attīstību galvu vēl nelauza. «Patlaban baudu savu amatu, jo vēl daudz jāstrādā, lai es visā orientētos un lēmumus varētu pieņemt zibenīgi. Atgriezies McDonald's, es arī uz to esmu paskatījies mazliet citām acīm - tā tiešām ir vesela pasaule. Turklāt esmu sapratis, ka dzīve ap 40 gadiem tikai sākas, līdzšinējais posms bijis tikai starts,» Andrejs atzīst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Hierarhija

SIA Premier Restaurants Latvia vadība

McDonald's Latvijas tirgus menedžeris

McDonald's restorānu darbības konsultants Andrejs Akermanis

septiņi restorānu vadītāji

1. un 2. asistents, menedžera mācekļi, jaunākie menedžeri, instruktori un darbinieki - ap 500 cilvēku

Karjeras kāpnes

Kopš 2009
restorānu darbības konsultants McDonald's
2005-2009
aptieku tīkla Elpa vadītājs, attīstības menedžeris SIA Dziedniecība
2005
restorāna vadītāja palīgs HardRock Cafe
1994-2005
darbinieks, tad instruktors, jaunākais menedžeris, 2. asistents, 1. asistents un restorāna vadītājs McDonald's
1993-1994
picērijas Little Johnny darbinieks

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?