Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Atkal - jauns gads un jauni nodokļi

Nesen finanšu ministrs Andris Vilks nāca klajā ar aicinājumu sākt diskusiju par nepieciešamību paaugstināt nodokļus. Kā iemeslu nodokļu paaugstināšanai ministrs minējis faktu, ka ar esošajiem nodokļu ieņēmumiem Latvijas valsts budžetā pietrūkst līdzekļu visu interešu un vajadzību apmierināšanai. Proti, gan ministrs, gan daudzi ekonomisti norāda uz faktu, ka Latvijā nodokļu ieņēmumi pret iekšzemes kopproduktu (IKP) tuvākajos gados var nokristies pat līdz 25%, kas būtu zemākais līmenis Eiropas Savienībā (ES), kur šis rādītājs ir vidēji 40%.

Līdz ar to ar tik zemu nodokļu slogu ir neiespējami nodrošināt tādas pašas kvalitātes sabiedriskos pakalpojumus kā citās ES valstīs.

Iespējams, A. Vilkam un ekonomistiem ir taisnība un nodokļu slogs ir viens no zemākajiem Eiropā, un, ja pašmērķis ir to izlīdzināt, nodokļu slogs būtu jāpalielina, taču finanšu ministra izteikumi norāda uz vairākām negatīvām un kritiski vērtējamām iezīmēm, kā līdz šim valdošās politiskās partijas realizējušas valsts finanšu politiku. Visupirms ar ironiju jāuztver tas, ka Latvijā teju katrs gads nāk ar jaunām nodokļu izmaiņām. Protams, varētu pasmieties, ja vien par tradīciju kļuvušās ikgadējās nodokļu izmaiņas skaudri uz savas ādas neizjustu uzņēmēji, kas atkal un atkal norāda, ka uzņēmējdarbības vidi neuzlabo nestabila nodokļu politika. Uzņēmumi, it īpaši ražojošie, savus biznesa plānus veido pieciem, pat desmit gadiem, un pēc katrām nodokļu izmaiņām uzņēmuma vadībai jāpārskata biznesa plāns vai pat jāpārdomā ražošanas pārvietošanas iespējas. No valsts iestāžu puses izskanējusi iniciatīva ar likumu noteikt, cik bieži turpmāk būtu maināmi nodokļi. Tā ir apsveicama iniciatīva, ja vien piedāvātajā projektā šis termiņš nebūtu noteikts - ne biežāk kā reizi gadā! Tas ir absurdi, ja politiķi runā par stabilas un ilgtspējīgas biznesa vides veidošanu, bet tajā pašā laikā pūlas ar likuma spēku nostiprināt praksi, ka nodokļi tiek celti, veidojot katra gada budžetu.

Jānorāda arī, ka vēl Valda Dombrovska valdības laikā koalīcija apņēmās nodokļus pakāpeniski samazināt. Tagad A. Vilks, iniciējot diskusiju par nepieciešamību paaugstināt nodokļus, parāda, ka uzņēmēji ir vazāti aiz deguna un viņiem tiek melots ne tikai politisku solījumu līmenī, bet ļoti tieši un nepārprotami. Tā, piemēram, ar vieglu roku un bez īpašiem komentāriem tika iznīcināta 2013. gadā spēkā esošā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma redakcija, kas paredzēja pakāpeniski samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli līdz 20% 2015. gadā. Tas bija kārtējais pliķis sejā uzņēmējiem, kam ir ilgtermiņa attīstības stratēģija, nevis pārdot-uzmest-paslēpties biznesa modelis.

Sākot diskusiju par iespējamo nodokļu paaugstināšanu, ministrs un finansists A. Vilks noteikti apzinās, ka nodokļu celšana samazina to līdzekļu apjomu, ko uzņēmēji var atļauties ieguldīt attīstībā un tādējādi ekonomikas celšanā. Šajā gadījumā atkal jāsecina, ka nav konsekvences politiķu paustajā par biznesa vides attīstības veicināšanu.

Iespējams, pirms diskusijām par nodokļu paaugstināšanu valsts institūcijām būtu jāizpilda mājasdarbs - saprast, kā tiek plānoti nodokļi un kā tiek tērēti līdzekļi budžeta iestādēs. Pagaidām jāsaka - dažbrīd šķiet, ka Latvijā nodokļu politika izriet no valsts iestāžu vēlmēm.

*Zvērinātu advokātu biroja Borenius partneris

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?