Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Atkal visiem atņems vienādi

Pedagogu sagatavotajā vēstulē, kurā pausts sašutums par valsts budžeta grozījumiem, kas paredz skarbu griezienu pedagogu algām, kā viens no adresātiem bija minēta izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS). Trešdien vārdus «Tatjana Koķe» skolotāji vienojās izņemt un adresēt vienkārši «izglītības ministrei». Ja nu kas. Šis žests trešdien nebija vienīgais, kā pedagogi izrādīja neuzticību savas nozares ministrei, viņas demisiju atbalstīja arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA).

Valsts budžeta grozījumi būs vienādi smags sitiens pa visu pedagogu makiem. Paaugstinot skolotāju slodzi un skolās paliekot mazākam pedagogu skaitam, palikušie varētu saņemt lielāku atalgojumu, tomēr Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) negrasās pieņemt pedagogu vidū vēl nepopulārākus lēmumus un no savas puses veicināt sistēmas attīrīšanos.

IZM Finanšu departamenta direktore Inga Štāle arodbiedrības sanāksmē trešdien pedagogus informēja, ka viņu atalgojums gada pēdējos četros mēnešos saruks par 59,5%. Tas nozīmē, ka skolotāju alga par vienu likmi bez papildu atalgotajiem darbiem, kā klašu audzināšana vai burtnīcu labošana, būs 180 latu pirms nodokļu nomaksas, direktoru vietnieki par likmi saņems vidēji 260 latu, savukārt direktori - vidēji 350 latu. Atalgojuma samazinājums attiecas tikai uz gada pēdējiem četriem mēnešiem, nevis uz atvaļinājuma naudu. Pēdējoreiz gada pēdējos četros mēnešos tāds pedagogu algu mērķdotācijas apmērs, kā plānots šogad, bijis 2004.gadā.

Pedagogi T.Koķei pārmeta, ka ministre nepietiekami aizstāvējusi nozares intereses un noklusējusi informāciju no pedagogiem, taču lielākoties pretī saņēma atbildi, ka viņa darījusi visu iespējamo, lai aizstāvētu pedagogus. Ministres preses pārstāve Agnese Korbe Dienai vēlāk norādīja, ka T.Koķe pagaidām demisionēt negrasās, jo bez arodbiedrības balsojuma citu signālu, ka pedagogi neuzticas ministrei, neesot bijis. Pati T.Koķe gan vairākkārt uzdeva pedagogiem jautājumu, kādi ir viņu priekšlikumi izglītības nozares sakārtošanā, lai ietaupītu līdzekļus, ko novirzīt skolotāju algām, bet vienīgie ierosinājumi saistījās tikai ar naudas meklēšanu IZM centrālajā aparātā un aģentūrās, nevis ar izglītības sistēmas reformām.

Skolotāji norāda, ka atsevišķās skolās pedagogi strādā samērā nelielu slodzi, tāpēc daži skolotāji izrēķinājuši, ka no rudens viņi nokritīs vēl krietni zem iztikas minimuma un viņi saņems 90 latu uz papīra. Izglītības vadītāju asociācijas valdes priekšsēde Dzintra Kohva norāda - šādā gadījumā pragmatiskāks lēmums būtu skolas direktoram saglabāt mazāku skaitu skolotāju ar lielākām algām. Savulaik, kad darba kārtībā bija mācībspēku algas samazināšana par 20%, kā risinājumu, lai izglītības sistēmā paturētu kvalitatīvākos skolotājus un nesamazinātu viņu algas, T.Koķe minēja pedagogu darba slodzes paaugstināšanu. Tas nozīmē vairāku tūkstošu skolotāju atlaišanu, tāpēc IZM no tā atkāpās. Otrdien T.Koķe Dienai norādīja, ka arī tagad neatgriezīsies pie ieceres paaugstināt slodzes. Tā vietā ministre iestājas par mācību plānu atvieglošanu. A.Korbe skaidro - realitātē tas nozīmē, ka skolās atsevišķos priekšmetos būs mazāks stundu skaits.

Skolotāju atalgojums būs atkarīgs arī no skolu skaita pašvaldībās, kas no nākamā mācību gada tiks finansētas pēc skolēnu skaita tajās. Jo mazāk skolu un mazāk pedagogu likmju tiks saglabāts, jo lielākas būs pašvaldību iespējas nodrošināt pedagogiem lielāku atalgojumu. Pašvaldību savienības padomniece izglītības jautājumos Olga Kokāne atklāj, ka jau saņemti signāli par atsevišķu novadu plāniem skolas slēgt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?