Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Atklāj pilsētu no ezera spoguļa

Nošķind zvans, ierūcas motors un brauciens pa Vilnīšu ezeru Balvos var sākties. Eleganti šķeldams viļņus, plosts uzņem kursu uz ezera vidu, ezera vējš un viļņu šļakatas patīkami atvēsina pieri, kapteinis, īsts jūras vilks, uz komandtiltiņa groza stūres ratu, ļauj arī pasažieriem ielūkoties tālskatī, kur ezera krasti kā uz delnas.

Šādu aizraujošu piedzīvojumu šovasar Balvu pilsētas iedzīvotājiem un viesiem piedāvā vietējais amatnieks Ēriks Kanaviņš. Brauciens ar plostu _Vilnītis_ īsā laikā jau kļuvis iecienīts, balvēnieši nāk vizināties paši un atved savus ciemiņus. Ēriks teic, ka lielie tūristu autobusi uz Ziemeļlatgales pērli vēl braucot maz, tomēr uzņēmējs cer, ka tūristu plūsma palielināsies, jo tiekot piedāvāti arvien jauni tūrisma produkti un atklāti jauni objekti.

Ņēma kredītu un būvēja

Sapnis par plosta būvēšanu Ērikam, diplomētam galdniekam un mehāniķim, bijis jau sen. Plosta modelis nolūkots internetā. «Balvos ir tāda reta bagātība, ezers pilsētas vidū, taču līdz šim tas netika izmantots tūrismam. Sākumā gribēju rakstīt projektu, meklēt kāda fonda atbalstu, taču mani sabiedēja, ka tūrismu tagad neviens neatbalstīs, negribējās arī ķēpāties ar papīriem. Ņēmu pats kredītu un būvēju. Ģimenei sākumā bija šaubas, vai tas atpelnīsies, tomēr viņi mani atbalstīja. Sāku būvēt pagājušajā rudenī, saņēmu atļauju no pašvaldības, bet no Ceļu satiksmes drošības direkcijas un Vides pārvaldes atļaujas nevajadzēja, jo šis ir publiskais ezers, tīklus arī te neliek, tāpēc var braukt ar motorizētiem transporta līdzekļiem.» Plostam ir augsti borti un koka karkass, stabilu noturēšanos uz ūdens nodrošina metāla mucas, kas piepildītas ar putuplastu, 25 zirgspēju laivas motors. Būvēšana izmaksājusi ap 2000 latu, neskaitot darbu. Palīdzējuši gan paša brāļi, gan radinieki, pirmais brauciens rīkots 10.maijā, par godu meitas dzimšanas dienai. Kā atzīst pats meistars, sajūta bijusi vienreizēja. Mīlīgais nosaukums Vilnītis esot izvēlēts par godu vecāsmātes jaunības dienu uzvārdam, turklāt šādam kuģim tas labi piestāvot.

Var pat dejot

Plosta ātrums ir piecas jūdzes jeb apmēram astoņi kilometri stundā, brauciena laikā var baudīt dabu, cept grilā desiņas, uzvārīt kafiju, piestāt krastā, lai nopeldētos. Pusstundas brauciens individuālam braucējam maksājot latu, tūristu grupai neatkarīgi no dalībnieku skaita desmit latus. Ēriks vēl plāno ierīkot jumtiņu, kā arī otro stāvu, kur varētu sauļoties. Lai sagādātu braucējiem īpašu šovu, Ēriks speciāli iegādājies formas tērpu un kapteiņa cepuri, muzejā dabūjis kuģa lukturi, bet zvanu uzdāvinājis brālis. Pasažieri, īpaši bērni, labprāt gribot nofotografēties pie stūres rata ar kapteiņa cepuri galvā. Tiek domāts arī par drošību - ir gan glābšanas vestes, gan riņķi, tikai, kā smejas Ēriks, nogremdēt plostu esot faktiski neiespējami, vienīgi varbūt, ja visi pasažieri vienlaicīgi izdomātu tā vidū lēkāt un dauzīties. Dejot gan uz plosta var, to jau esot darījuši Līgo vakarā, kad braukt gribētāju bijis īpaši daudz, savukārt nozīmīgākais brauciens bijis starptautiskā teātru festivāla Ķiršu dārzs atklāšanas pasākumā, kad lāpu gaismā ar plostu Balvos piekuģojuši festivāla viesi.

Balvi un lāči

Plosts nav vienīgā izklaide, kuru Ēriks Kanaviņš piedāvā tūristiem, vecajā muižas parkā, kuru no seniem laikiem dēvē par Lāču dārzu, jau trešo gadu darbojas seno amatu darbnīca, kur savākti vecie amatnieku rīki un sadzīves lietas. Apmeklētāji var pamēģināt virpot uz vecās virpas, zāģēt, kalt, izliet laimi, kā arī seno laiku bada pannā uz malkas plīts cept vafeles. Uz seno amatu darbnīcu savas prasmes pārbaudīt nākot jaunlaulātie, tur viņi pie vecā patafona mūzikas nodejojot pirmo valsi. Ēriks šim parkam darinājis arī koka lāču figūras. Dārza nosaukumam ir dubulta izcelsme - vēl tagad Balvos piemin leģendu par gudro lāci, kas dzīvojis muižā un palīdzējis dzimtcilvēkiem. Otra versija - parks ierīkots uz zemes, kas līdz 1940.gadam piederējusi Balvu pilsētas valdes priekšsēdētājam Kārlim Lācim, kas to saņēmis par piedalīšanos atbrīvošanas cīņās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?