Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Atklāsmes bīstamā naktī

Spīķeru koncertzālē, XIX un XXI gadsimta urbānās vides krustpunktā aiz cieši aizslēģotajiem vēsturiskās preču noliktavas logiem ir īstā vieta dažādiem iztēli rosinošiem jaunās un alternatīvās mūzikas notikumiem. Visam tam, kas īsti neiederas nedz konservatīvi akadēmiskajā Lielās ģildes, nedz uzspodrināti parādiskajā Melngalvju nama vai korekti restaurētajā Mazās ģildes vēsturiskajā telpā.

Pirms pāris mēnešiem te perfekti iederējās Kaspara Putniņa un Latvijas Radio kora grupas mūsdienu mūzikas programma Elektriskie sapņi, bet šonedēļ (12. V) - diriģenta Sigvarda Kļavas rosinātā un vadītā programma Bīstama nakts, kurā līdzās Latvijas Radio kora grupas dziedātājiem, saksofonistam un komponistam Nikam Gothamam muzicēja mūsu Mūzikas akadēmijā studējošais pianists Rihards Plešanovs. Turklāt jaunais mūziķis izpaudās Latvijas pianistiem ļoti neierastā ampluā - kā avangarda izpildītājs, kurš nebaidās spēlēt arī uz t. s. sagatavotajām klavierēm (prepared piano) vai grabināt ritmus pa klavieru korpusu. Tas, starp citu, nebūt nav vienkāršots uzdevums, jo prasa instrumenta skārumu daudzveidību. Būtisks arī skaņu režisora, es pat teiktu, skaņu vides mākslinieka devums. Andris Ūze pie skaņu režijas pults pārredzēja un sabalansēja visu programmu, dažubrīd ļaujot kora dziedātājiem atpūsties, ieklausoties pašiem savu balsu ierakstā.

Šajā programmā, kurā skanēja tikai divu komponistu - amerikāņu XX gs. eksperimentētāja Džona Keidža un Latvijā dzīvojošā britu kanādiešu komponista Nika Gothama opusi, nesaklausīju nekā tāda, kas liktu saspringt kā skatoties trilleri. Drīzāk prasās salīdzinājums ar meditāciju, jo mūzika vedināja justies mājīgi, atgādinot par mīļām ikdienas lietām. Kvintesence tam - Džona Keidža Living Room, kurā kora mākslinieku galvenais uzdevums ir perfektā, sinkopētā ritmu polifonijā skandināt dažādus sadzīves priekšmetus: salocītas avīzes, Venden ūdens mucu, lielu koka kasti, kafijas krūzes, dakšiņas, karotes. Dzīvespriecīgi un relaksēti autora un R.Plešanova duetā izskanēja Gothama Atgriešanās, kurā pianistam izdevās spēles ar svinga manieri. Arī Elīnas Libaueres un Ingas Martinsones solo abos Keidža opusos gremdēja kā siltā, tīkamā vilnī. Un izjusti, kā XX gadsimta avangarda noktirne uz sagatavotajām klavierēm izskanēja programmas titulopuss, Keidža Bīstamā nakts: skaņas no klavierēm, starp kuru stīgām saspraustās naglas, skrūves, dzēšamgumijas un papīra driskas, bija tik maigas un tīkamas ausij.

Pasaulē jau kopš Otrā pasaules kara zināmais Keidža avangards, ko mums Latvijā 70. gadu beigās ierādīja Krievijas pianists Aleksejs Ļubimovs, pie mums joprojām ir retums. Daudz pazīstamāka te Nika Gothama mūzika, turklāt sistemātiskā sadarbībā ar Latvijas Radio kori jau izveidojies pastāvīgs stils. Tāpēc kārtējos divus pirmatskaņojumus gaidīju ar dᅢᄅjᅢᅠ vu (vai rutīnas) priekšnojautu. Taču tieši te gaidīja lielais pārsteigums. Tas spilgti uzrunāja kora a cappella darbā Asleep in a Field/Aizmidzis laukā - neparasti izsmalcinātā, komplicēti polifoniskā, bet vienlaikus arī nesamākslotā, izteiksmīgā, gleznieciskā mūzikas valodā, kurā īpaši smalki un gaumīgi izmantots pat tāds meistarstiķis kā hokets - senās daudzbalsīgās vokālās mūzikas zilbju atdalīšanas paņēmiens. Guvums ir Latvijas Radio kora solistu meistarības cienīgs XXI gadsimta «jaunrenesanses» opuss ar baroka dzejnieka Aleka Finlija (1798) tekstu. Gan garīgs, gan ainavisks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?