Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Atklāts balsojums šķiet godīgāks

Vēl neesam īsti izbaudījuši plusus un mīnusus, ko dod amatpersonu ievēlēšana atklātajā balsojumā Saeimā, jo šo kārtību iedibināja pavisam nesen. Tomēr jau ir parādījušās pirmās negatīvās atsauksmes par šo jaunievedumu. Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers laikrakstā Neatkarīgā Rīta Avīze izteicies, ka neesot atklātā balsojuma piekritējs, jo amatpersonai nav jāzina, kurš kā ir balsojis. «Varbūt pat ir labāk, ka es nezinu, kurš kā ir balsojis,» izteicies ģenerālprokurors. Viņš atzīst, ka ir risks, ka amatpersona savas kompetences ietvaros var atriebties tiem, kuri balsojuši pret viņu.

Tomēr manis sastaptie rīdzinieki galvenokārt ir noskaņoti par labu atklātajiem balsojumiem. «Es domāju, atklāti,» saka Ruta. Tāpat domā arī Ramona - tad deputāti nokaunēšoties un balsošot tā, kā bija solījušies. Uz šādām domām Ramonu mudina fakti, ka deputāti ir melojuši par to, kā balsojuši par vienu vai otru amatpersonu. Arī Harijs saka, ka iedzīvotājiem ir patīkamāk, ja par amatpersonām balso atklāti. «Tad es zinu, ka tas caurmērā ir kaut cik godīgi,» viņš domā. Pēdējā laikā viņš gan cenšoties mazāk interesēties par politiku - ja neinteresējoties, varot mierīgāk gulēt. «Ja var redzēt, kas pret, kas par, ir objektīvāki argumenti, kāpēc jāievēl un kāpēc nav jāievēl,» domā Dzintra. Ja viņu kāda amatpersona sevišķi interesētu, viņa būtu gatava arī skatīties Saeimas stenogrammās, kā kurš deputāts ir balsojis. «Cilvēkam ir tāda daba - ja kāds balso pret mani, es ne vienmēr varbūt varu nošķirt savu personīgo attieksmi pret šo cilvēku. Bet, ja ir atklāti, tad atklāti. Ne vienmēr tas, kurš saka pret, ir ienaidnieks. Varbūt reizēm ir vērts ieklausīties tieši tajā, kas ir pret,» Dzintra uzskata.

Sastopam arī Larisu, ar kuru saruna rit krievu valodā. Viņa atzīst: «Es vienkārši neticu tā patiesumam un uzticamībai, kas tiek publiski apspriests. Ir apslēpti mehānismi, kas mums, parastajiem Latvijas iedzīvotājiem, nav jāsaprot. Šī informācija mums nav pieejama. Tautai pasniedz tādā gaismā, kādā vajag, politiskā virtuve ir jau laikus pārdomāta.» Viņa ir vienīgā no manis sastaptajiem cilvēkiem, kas atbalsta aizklāto balsojumu, jo tas esot ticamāks. «Atklātais balsojums ir paredzēts publikai, vērsts uz troksni, sadursmēm,» viņa saka. Uz jautājumu, vai viņa uzticas tām amatpersonām, kuras ievēl Saeima, Larisa atbild, ka esot bail pat teikt, bet tomēr ļoti griboties uzticēties. Pret amatpersonām Larisa izturas ar cieņu, esot viņu arī mazliet žēl «par to krustu, kas tām jānes».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?