Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Atliek Kadāfi apglabāšanu

Līdz ar mēnešiem ilgās Lībijas nemiernieku un vadoņa Muammara Kadāfi cīņas beigām noslēgumam tuvojas arī NATO militārā operācija Arābu pavasara pārņemtajā Ziemeļāfrikas valstī. Visa tās teritorija nonākusi Lībijas Nacionālās pārejas padomes (NPP) kontrolē, un, kā uzsvēris Francijas ārlietu ministrs Alēns Žipē, «operācijai nu ir jābeidzas, jo misijas mērķis - palīdzēt NPP atbrīvot tās zemi - ir sasniegts».

Taču, kamēr Lībijas ielas pārņēmuši līksmojošu nemiernieku pūļi un pasaules līderi sveic demokrātijas uzvaru, aizvien pieaug neskaidrība par patiesajiem M. Kadāfi nāves apstākļiem.

Izmeklēs nāves apstākļus

«Šķiet, ir kādas četras vai piecas atšķirīgas versijas, kā viņš nomiris,» CNN citēja ANO Augstā cilvēktiesību komisāra biroju. «Ir vismaz divi ar mobilajiem telefoniem filmēti videoieraksti, no kuriem vienā viņš redzams dzīvs, bet otrā - miris.»

69 gadus vecais bēguļojošais līderis ceturtdien uziets kādā notekcaurulē Sirtas pilsētā. NPP uzstāj, ka M. Kadāfi gājis bojā ceļā uz slimnīcu no cīņā gūtajiem ievainojumiem. Taču medijos pārraidītie videomateriāli mudina domāt, ka viņš nošauts. Sagūstītais līderis tajos redzams asiņojošs gavilējošu nemiernieku ielenkumā, kas pavērsuši ieročus pret M. Kadāfi galvu.

Arī Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs uzsvēris, ka video norāda, ka M. Kadāfi nošāvuši nemiernieki, un piebildis, ka šāds ārpustiesas nāvessods ir nepieņemams. Tas ekspertus dara bažīgus, vai līdz ar atbrīvošanos no M. Kadāfi varas Lībijai izdosies apturēt mēnešiem ilgo vardarbību un izveidot tiesisku, demokrātisku un mierpilnu valsti.

Kā ziņo BBC, reti kuru Lībijā satrauc, kā tieši gājis bojā gāztais vadonis, jo cilvēki eiforiskā pacilājumā jūsmo par atbrīvošanos no četras desmitgades ilgušās tirānijas.

Tikmēr ANO rosina izmeklēt M. Kadāfi nāvi. Arī mirušā vadoņa sieva vērsusies pie ANO, aicinot noskaidrot patiesību. Viņa slavēja vīra un savu bērnu drosmi un sauca tos par mocekļiem, kas uzdrīkstējušies stāties pretim ap 40 valstīm.

M. Kadāfi apbedīšana, kurai pēc islāma tradīcijām jānotiek pēc iespējas drīz, uz nenoteiktu laiku atcelta. «Es teicu, lai pāris dienu viņu patur saldētavā, lai ikviens zinātu, ka viņš ir miris,» Lībijas naftas ministru Ali Tarhuni citējis Reuters. Izskanējušas ziņas, ka M. Kadāfi varētu sadedzināt un pelnus izkaisīt jūrā, lai neļautu, ka viņa kapavieta kļūt par svētvietu.

Pasaule slavē tirānijas galu

Pasaules līderi norādījuši, ka līdz ar M. Kadāfi nāvi Lībijā aizsākas jauns posms, un solījuši atbalstu. «Tas Lībijas tautai iezīmē garas un sāpīgas nodaļas beigas,» uzsvēra ASV prezidents Baraks Obama. Francijas prezidents Nikolā Sarkozī slavēja tirānijas galu, un Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons mudināja pieminēt M. Kadāfi režīma upurus.

Krievija, kas asi kritizējusi NATO iejaukšanos Lībijā, nosoda M. Kadāfi nonāvēšanu. Ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs aicinājis izmeklēt NATO rīcības likumību, jo ir versija, ka vadonis ievainots NATO uzlidojumā. Trīs opozīcijas partijas pat rosināja izteikt līdzjūtību Lībijas iedzīvotājiem par M. Kadāfi bojāeju, taču iecere nav guvusi parlamenta atbalstu, ziņo RIA Novosti.

Taču tuvs M. Kadāfi sabiedrotais Venecuēlas prezidents Ugo Čavess nekavējās nosodīt Lībijas vadoņa nonāvēšanu. Viņš, piesaucot Lībiju kā jauno «jeņķu pasauli», solīja, ka M. Kadāfi allaž tiks godāts kā moceklis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?