Vienas vafeļu paciņas kaitīgumu viņš pielīdzināja desmit dienā izsmēķētām cigaretēm. Kā Dienai stāsta Latvijas Universitātes asociētais profesors kardiologs Gustavs Latkovskis, S. Stenders paņēmis jaunus paraugus - dažādus pārtikas produktus, kuros ir hidrogenizētie augu tauki, un tagad veic jaunas pārbaudes.
Transtaukskābes var veicināt saslimšanu ar sirds un asinsvadu slimībām. «Var veicināt to, ka attīstās ateroskleroze, var izraisīt infarktu, insultu. Transtaukskābes paaugstina tā saukto slikto holesterīna līmeni un pazemina labo holesterīna līmeni, sliktais holesterīns nogulsnējas sirds un citās artērijās,» skaidro G. Latkovskis. S. Stenders Latvijā bija uzaicināts apmeklēt XXIII Ziemeļvalstu-Baltijas valstu kardioloģijas kongresu. Par Selgas vafelēs konstatēto sestdien Panorāmā profesors stāstīja: «Tajā (vafeļu paciņā - red.) ir 12 gramu transtaukskābju, bet cilvēkam nav ieteikts uzņemt vairāk par pieciem gramiem.» Vadības uzņēmums Staburadze NP Foods pirmdien sasauca žurnālistus, lai informētu, ka vafeles kaitīgas neesot, un apšaubīja S. Stendera minēto par transtaukskābju saturu vafelēs. Kā izteicās uzņēmuma pārstāve Vēsma Smilga, «par to daudzumu, ko minēja, īsti nebija saprotama korekti tā mērvienība. Mēs zinām, ka mazajā paciņā ir 3,7, ne vairāk kā 4% šīs transtaukskābes, kas likumdošanā nekādi nav aizliegts,» vēsta db.lv. Arī uzņēmuma sabiedrisko attiecību pārstāve Rita Voronkova Dienai sacīja, ka nav saprotams, kā dāņu profesors rēķinājis transtauksābes. Viņa arī norādīja, ka uzņēmums ļoti vēlētos iepazīties ar pētījuma rezultātiem, jo allaž ir svarīgi uzlabot produkciju.
Tiesa, Eiropas Savienībā nav nekādi ierobežojumi transtaukskābju saturam pārtikas produktos. «Šobrīd Eiropas Savienības normatīvie akti neparedz regulējumu transtaukskābēm, arī Latvijas nacionālajā likumdošanā nav izvirzītas speciālas prasības, taču atsevišķās Eiropas valstis tādas ir atrunātas,» Dienai stāsta Aija Melngaile, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve. Tādēļ PVD šo transtaukskābju saturu pārtikas produktos nepēta. Dānijā un vēl atsevišķās valstīs gan nacionālajā likumdošanā transtaukskābju maksimālie līmeņi ir noteikti, proti, Dānijā pārtikas produktā tās nedrīkst pārsniegt divus procentus.
Veselības ministrija pirmdien pavēstīja, ka 7. jūlijā sasauks Uztura padomi, kurā kopā ar ārstiem, kardiologiem, uztura speciālistiem un ražotājiem atkārtoti runās par mūsu valsts veselīga uztura politiku, kas paredz nepieciešamību uz produktiem norādīt produkta sastāvu, kā arī noteikt pieļaujamo transtaukskābju līmeni. Tās ir arī, piemēram, frī kartupeļos.