Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Atsākas Teterevu skola

Vispirms atļaušos personīgas dabas repliku. Laikā, kad Latvijas valsts tās valdības personā vārdos sludina nacionālās identitātes stiprināšanu kā savas darbības prioritāti (un, kā zināms, šīs identitātes pamatu pamats ir latviešu valoda, latviešu kultūra un dzīvesziņa), bet darbos joprojām kultūru kā sugu mērdē pusbadā jeb ļauj tai darboties izdzīvošanas režīmā, īpaši slavējami ir cilvēki, kas savus nopelnītos līdzekļus kā mecenāti, proti, bez jelkādas atlīdzības atšķirībā no sponsoriem, kas pieprasa adekvātu sevis reklāmu, iegulda Latvijas kultūrā.

Ziniet, un kaut kā īpatnēji sagadījies, ka, piemēram, dāsnāko latviešu mecenātu līderos bijuši… Latvijas krievi. Piemēram, biznesmenim un pazīstamam mecenātam Valērijam Belokoņam rūpēja, lai latviski klajā tiktu laists Dzintara Soduma tulkotais Džeimsa Džoisa Uliss, lai Latvijā notiktu Džoisa svētki, bet mākslinieks Ilmārs Blumbergs varētu izstāžu telpā Arsenāls sarīkot savu grandiozo izstādi Es nemiršu, kas joprojām skatāma.

Arī Ināra un Boriss Teterevi regulāri dāvā simtos tūkstošu mērāmas summas, lai atbalstītu Latvijas kultūras vērtību saglabāšanu un kultūras procesu nepārtrauktību. Jāatzīst godīgi - bez Teterevu naudas mums Rundāles pils faktiski nebūtu. Nebūtu arī teātru mīlētāju tautai pieejami jaunāko Latvijas teātru izrāžu ieraksti un tiešraides.

Tikai pateicoties Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstam, Latvijas Televīzijai jau otro sezonu projektā Teātris.zip ir iespēja piedāvāt skatītājiem izcilas Latvijas teātra izrādes (starp citu, teātra izrāžu arhivēšanas nepieciešamības idejas autori ir redaktore Mārīte Balode un Edgras Kots). Šosezon Latvijas teātros ierakstīto izrāžu cikls sākās vakar ar dāvanu bērniem un viņu vecākiem - režisores Lauras Grozas-Ķiberes pēc Jāņa Grīziņa leģendārā romāna Vārnu ielas republika motīviem veidoto izrādi Vārnu ielas republika, tās tiešraidi no Dailes teātra ar iespēju ne tikai noskatīties iestudējumu, bet arī ielūkoties teātra aizkulisēs un pasākuma Nosvini skolas sākumu Vārnu ielas republikā! norisēs.

LTV1 projektā Teātris.zip šosezon plānots rādīt 30 izrādes, tiks demonstrēti jaunākie izrāžu ieraksti, piemēram, Dailes teātra iestudējums Marija Stjuarte, Jaunā Rīgas teātra godalgotā izrāde Zilākalna Marta, Teātris.zip arī atkārtos leģendāro Tenesija Viljamsa Ilgu tramvaju ar Antru Liedskalniņu titullomā un citas izrādes. Turklāt sezonas laikā paredzēts ierakstīt vēl deviņpadsmit izrāžu no Latvijas teātru aktuālā repertuāra.

«Latvijas Televīzija dziļi pateicas Borisa un Ināras Teterevu fondam par iespēju realizēt tik vērienīgu projektu, kas atstās šī laika spilgtāko teātra dzīves notikumu liecības nākamajām paaudzēm. Netieši projekts Teātris.zip ir ietekmējis skatītāju interesi par teātra mākslu, kultūras vēsturi un vērtībām Latvijā kopumā, veicinājis un nostiprinājis arī teātra žanra popularitāti skatītāju vidū,» skaidro VSIA LTV valdes loceklis un programmu attīstības vadītājs Sergejs Ņesterovs un atgādina, ka pagājušajā sezonā Teātris.zip nodrošinājis daudzu ievērojamu teātra notikumu pārraides, piemēram, baleta Riekstkodis tiešraidi no Latvijas Nacionālās operas abos LTV kanālos, demonstrējis Rūdolfa Blaumaņa 150 gadu jubilejai veltītās leģendārās izrādes Trīnes grēki (1983, Liepājas teātris; 1998, Rīgas Krievu drāmas teātris), vecmeistara Oļģerta Krodera iestudējuma Hamlets tiešraidi no Valmieras Drāmas teātra, Aleksandra Čaka poēmas Spēlē, spēlmani! atjaunojumu Liepājas teātrī, skatītāju iemīļoto dziesmuspēli Tobago Dailes teātrī. Pirms izrādēm sarunu raidījumā norit Ojāra Rubeņa vadītā diskusija par demonstrētā iestudējuma vērtībām un kontekstiem mūsdienu dzīves aktuālajās norisēs, un šo labo tradīciju LTV turpinās. Mecenātu Teterevu vienīgais striktais nosacījums - lai Latvijas teātru izrādes tiktu parādītas Latvijas teātru mīlētājiem ērtā raidlaikā, nevis nogrūstas kaut kur programmas perifērijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?