Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Attīstības finanšu strupceļš

2013. gada 2. aprīlī valdība pieņēma lēmumu izveidot Attīstības finanšu institūciju (AFI) ar mērķi apvienot Lauku atbalsta fondu (LAF), Latvijas Garantiju aģentūru (LGA) un Attīstības finanšu institūciju Altum, kura izveidota uz bijušās Hipotēku bankas bāzes. 2014. gada 29. jūlijā valdība lēma šo uzņēmumu reorganizāciju, tās pievienojot AFI, vienlaikus nosakot, ka netiek palielinātas programmu administrēšanas izmaksas un projekta iesniegumu izskatīšanas laiks.

Pretēji ekonomikas ministra iebildēm, ka apvienošanās procesa pārraugiem jābūt Ekonomikas ministrijai (EM), par procesa uzraugiem tika nozīmēta Finanšu ministrija (FM).

Reorganizācijas mērķi bija skaisti - ļaut efektīvāk organizēt valsts atbalsta programmu ieviešanu un vienotu atbalsta programmu vadību, uzlabot risku pārvaldības sistēmu, zināšanu un kompetenču koncentrēšanu vienuviet. Būtiskākā atšķirība minēto mērķu sasniegšanā bija atšķirīgie biznesa modeļi, kur LAF un LGA ievieš, izmantojot bankas un citus finanšu starpniekus, pretstatā Altum, kas pamatā nodarbojas tiešo kreditēšanu, nodrošinot izaugsmes un mikrokredītu izsniegšanu savā tīklā (šobrīd 24 centri visā Latvijā). Netiešā modeļa galvenā priekšrocība ir, ka, izsniedzot garantiju bankai, tā izsniedz aizdevumu, kas ir lielāks par garantijas summu. Viens eiro, kas ieguldīts netieša finanšu instrumenta veidā, nodrošina, ka bankas izsniedz vismaz 1,35 eiro vairāk kredīta veidā uzņēmējam, dalot riskus ar valsti. Riska kapitāla instrumentos šis rādītājs var sasniegt pat līdz trim reizēm vairāk līdzekļu pret vienu valsts ieguldīto eiro. Savukārt šo naudu valstij izsniedzot kredīta veidā pašai, papildu līdzekļi iegūti netiek, jo administrēšanu izmaksas abiem modeļiem atšķiras. LGA pērn izsniegtais kopējais valsts atbalsts bija 54 miljoni eiro, kur LGA kopējais administratīvo izdevumu apjoms gadā bijis 950 tūkstoši eiro jeb 1,76% no visas valsts atbalsta summas. Altum izsniegtais valsts atbalsts ir 48 miljoni eiro apmērā, bet kopējo administratīvo izdevumu apjoms ir 10,3 miljoni eiro jeb 21,5% no atbalsta summas. Ja ņem vērā papildu struktūrfondu subsīdijas, ko saņem Altum par savu programmu administrēšanu, tad faktiskais kopējais administratīvo izmaksu apjoms ir tuvu 12 miljoniem eiro gadā.

Mēs runājam par līdzekļiem, kas tiek vienkārši «apēsti», tā vietā, lai tiktu ieguldīti jaunās atbalsta programmās uzņēmumiem, lai veicinātu to pieeju uzņēmējdarbības uzsākšanas kapitālam, banku kredītiem un citam valsts atbalstam. Administratīvo izdevumu summa nākamajā struktūrfondu periodā pie šāda izmaksu apjoma būs tuvu tai, ko ES kopumā atvēlējusi šā perioda finanšu instrumentu programmās jeb nepilni 80 miljoni eiro. Vai šie skaitļi tikai man šķiet pilnīgs neprāts?

No diskusijas ar uzņēmēju organizācijām par AFI biznesa modeli tās uzraugi izvairās, atstājot virkni neatbildētu jautājumu par nākamā struktūrfonda ieviešanas grafiku, reālu instrumentu ieviešanu, tālāko AFI pārraudzības un pārvaldības modeli un cilvēkiem, kas to visu nodrošinās.

*SIA Latvijas Garantiju aģentūra valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?